nedelja, 28. oktober 2012

V nedeljski dan...

Po prečuti noči
in podarjeni uri spanja
zbujena v zasneženi dan

Mokri zasneženi asparagusi
pa kličejo po zimskem domovanju

p.s.
ker pa ne znam drugače...
pa sliko asparagusa kar sem popam

13 komentarjev:

  1. Danes smo se zbudili v zasnežen oktoberski nedeljski dan. Pri meni je sneg na žalost povzročil kar precej škode. Na jablanah je še vedno listje. Na eni jablani je polomilo vse veje. Samo še deblo stoji. Kanele torej latinsko ime arundo donax mi je sneg skoraj vse polomil. Prihodnje leto ne bom imel palic za fižol in paradižnik. In torej res drži nasvet, da je potrebno kanele požagati tik pred prvim snegom. Klopotca še vedno nisem snel dol iz droga. Klopotca mi sneg ni čisto nič polomil vendar sedaj ob severovzhodniku klopotec se zelo hitro vrti. Klopotca se vzame dol iz droga med vsemi svetimi in martinovem. In še to. Danes mineva natanko eno leto odkar so se prvič pri meni doma v Voličini pojavile azijske pikapolonice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ojoj... to pa je res škoda...
      je pa res, da je ta mokri sneg pa tudi težji od tapravega...
      no, mogoče ti bodo pa leskove palce prav prišle
      ;-)
      nekaj pikapolonic je tudi bilo pri nas... samo še zdaleč ne toliko kot lani
      zdaj pa jim je itak prehladno...

      Izbriši
    2. Letos je mnogo manj azijskih pikapolonic kot pa lani. Zakaj je temu tako. Odgovor je, da te azijske pikapolonice ne prenesejo zelo mrzlih zim, preprosto povedano temperature od minus 18 stopinj Celzija jih ubijejo tudi takrat, ko so še zabubene. Azijske pikapolonice so v zahodno Evropo zanesli iz Japonske ali iz južne Kitajske in niso vajene zelo mrzlih zim. Letošnja zima tam okoli 5.februarja je bila zelo mrzla saj so bile temperature pri nas celo minus 22 stopinj Celzija. Tiste azijske pikapolonice, ki se niso uspele zavleči kam v kakšno hišo ali v kakšen hlev so preprosto zmrznile in umrle in tako je umrlo kar 90 odstotkov azijskih pikapolonic. In prav zaradi letošnje zelo zime je letos zelo malo teh azijskih pikapolonic. Na Poljskem kjer so imeli manj kot minus 30 stopinj Celzija so te azijske pikapolonice tam celo izumrle. Drugače je recimo v Španiji in na Portugalskem kjer zime niso tako mrzle azijske pikapolonice vse preživijo zimo. Sedempikčaste pikapolonice, ki so naše avtohtone pikapolonice so vajene naših zelo mrzlih zim in jih hud mraz pozimi ne ubije a drugače je pri azijskih pikapolonicah. Azijske pikapolonice so se prvič pojavile v Evropi v naravi leta 2001 v Belgiji, ko so pobegnile iz rastlinjakov v naravo in pričele svoj invazivni pohod po Evropi. V rastlinjake so jih zanesli iz vzhodne Azije saj so zelo požrešne in jedo uši. Zanesli so jih zaradi biokontrole nad listnimi ušmi. Leta 2002 so se pojavile prvič v Nemčiji, leta 2006 v Avstriji, leta 2008 tudi v Sloveniji, leta 2009 celo v Bolgariji in do danes so prišle že vse do azijskega dela Turčije. V jugozahodni Evropi so azijske pikapolonice do danes prišle že vse do Portugalske in juga Španije in prav tako do juga Italije. Azijske pikapolonice od leta 1988 v naravi živijo že tudi v Severni Amerike, od leta 2001 tudi v Južni Ameriki, od leta 2004 pa tudi v južni Afriki. Azijskih pikapolonic do sedaj še niso našli v Avstraliji. Kot lahko vidimo se širijo po Evropi od 100 do 200 kilometrov na leto. Niso bile umetno ustvarjene oziroma mutirane v laboratorijih kot menijo nekateri, so povsem naravne in izvirajo iz Japonske in Kitajske pa čeprav obstajajo v štirih barvah od rumene, oranže, rdeče pa vse do črne. Imajo od 0 pa do 19 pik. Nobena nima več kot 19 pik vendar so devetnajstpikčaste azijske pikapolonice najpogostejše teh jih je največ celo do 60 odstotkov. V Sloveniji so se prvič pojavile jeseni leta 2008 v okolici Maribora. Leta 2009 so prvič pojavile že tudi v Ljubljani ter leta 2010 so se prvič pojavile na Primorskem v Slovenski Istri. Od leta 2010 so azijske pikapolonice razširjene že po celi Sloveniji. Jaz sem te azijske pikapolonice prvič pri meni doma v Voličini zasledil kar precej pozno in sicer 28.oktobra 2011.

      Izbriši
    3. no, jaz pa sem prav danes eno odkrila na mojih orhidejah v kuhinji...
      samo katere sorte je bila - tega pa ne vem

      Izbriši
  2. bljak bom rekla.
    in če se tole na s ne bo kmalu stopilo, si bom, kot vsako leto zaželala, da mi zrastejo krila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. najnovije vremenske...
      ravnokar na avstrijski TV pravijo, da bo to noč še hladno...
      v naslednjih dneh pa bo spet bolj toplo,
      sončno, temp. pa vse do +10...
      torej...
      st(r)anja s s-jem za nekaj časa ne bo več
      ;-)


      Izbriši
  3. hvala za vremensko.
    če nič drugega, da si pošita noga odpočije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oooo.......tega pa nisem vedela...
      no, vsekakor pa...
      le naj si dobro dobro odpočije
      ti pa z njo
      ;-)

      Izbriši
  4. Asparagusi? Te rože s tem imenom? Saj rož ne poznam, se mi zdi vsaj, misila sem pa, da imajo vsi asparagusi žisto ozke listke ...

    Do snega mi pa ni ... čeprav ga je kdaj pa kdaj očarljivo videti in tudi užiti.

    papa

    OdgovoriIzbriši
  5. ja, ja, pa saj si prav mislila... ker jih res imajo... samo... zmrzne pa pri nas ta rastlina ravno tako...
    lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Zahodno Slovenijo bo predvsem v ponedeljek, 5.novembra 2012 zajelo zelo močno deževje. Kot sem malo prej pogledal na aladin bo predvsem v ponedeljek popoldan v severozahodnem delu Slovenije padlo celo do 100 litrov dežja na kvadratni meter v eni uri. Tako ekstremno obilne padavine v zahodni Sloveniji bodo v ponedeljek povzročile poplave katastrofalnih razsežnosti. Zelo verjetno bodo vremenoslovci že jutri razglasili najvišji alarm to je rdeči alarm, ki velja za ponedeljek za zahodno Slovenijo. Rdeči alarm se bo nanašal na obilne padavine ter visoke poplave v zahodni Sloveniji.

    OdgovoriIzbriši
  7. Poplave katastrofalnih razsežnosti so prizadele tudi Štajersko meddrugim Duplek, Malečnik, Zrkovci. Napovedi z rdečim alarmom so bile napovedane za zahodno Slovenijo a očitno so se vremenoslovci zmotili saj še tega včeraj niso vedeli, da bo rdeči alarm veljal danes tudi za Podravje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, sem videla po TV.
      No vremenarje je pa očitno veter zmedel... saj je zapihal z druge strani in tako vsem frontalnim motnjam menjal smer
      hja... kaj čemo
      ko pa je narava še vedno močnejša od nas

      Izbriši