ponedeljek, 29. oktober 2012

Polna luna...


Na jasnem nébi mila luna sveti,
kjerkoli žarki nje so zasijali,
pozimi se snega, ledu kristali,
demanti rôse bliskajo poleti.
Vsi čudeži noči so razodeti,
storí svetíla moč brez té, ki pali,
de luna jih ko sonce ne razžali,
de nenevarna je stvarem na sveti.
Ne bojte pesem se, ki jih prepeva
tvoj pevec, tí, tvoj ljubi, tvoja mati!
in ki jih pel do zadnjega bo dneva.
Brez té moči, ko lune žarki zlati,
se v njih le tvoja cena razodeva,
pred njimi noče led srca bežati. 
France Prešeren

20 komentarjev:

  1. Danes je druga jesenska polna Luna vendar to ni več gobova polna Luna o kateri sem pisal pred enim mesecem. Res je, da ob današnji polni Luni je tudi dosti gob v gozdu vendar jih je manj kot dne 30.9.2012 kajti je že toliko bolj hladno. Kot sem že omenil pred enim mesecem je v času druge jesenske polne Lune predvsem dosti štorovk pod slivami in črnih trobent pod bukvami v gozdu kar je sedaj tudi še kako opazno. Včerajšnji sneg je polomil tudi marele, ki še vedno rastejo v gozdu. Sezona gob ponavadi traja nekje od 21.septembra pa do 6.novembra vsako leto.

    OdgovoriIzbriši
  2. praznujem polnovanje!
    hvala za Prešerna.
    pa gremo naprej škorpijonat, juhej!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. z veseljem v veselje...
      no, z enim škorpijonom pa jaz že kar nekaj let nimam ravno kaj dosti veselja...
      pa se ga zato raje izognem
      ;-)

      Izbriši
    2. zakaj se čudim, da pri nama pa nekako kar gre.. no, res je, da se ne lotevava nekih posebno globokih življenskih labirintov, pa vendar..

      Izbriši
    3. ja, zdaj pa to tvoje čudenje tudi mene čudi...
      ker... dokler sočloveka spoštuješ... vedno lahko gre
      tudi pri lotevanju posebno globokih življenjskih labirintov
      in kako je že rekel tisti stric:
      ljudi imamo radi v skladu s spoštovanjem, ki nam ga izkazujejo
      ;-)

      Izbriši
    4. ja, to imaš pa popolnoma prav.
      res je.
      potem tam pri izogibanju škorpijona ne gre toliko za to, da je škorpijon.

      Izbriši
    5. ja, kje pa te... je pač slučajno tudi škorpijon... nikakor pa ni karakteristični predstavnik tega znamenja...
      saj, kolikor je meni pozano, ste vi odkrite narave in poveste to kar mislite direktno dotičnemu, ki se ga to tiče...
      ta "moj" pa je mene tak lepo "od pozadi na suho" okrog prinesel... pa to niti ne samo enkrat!
      tako da so se tudi drugi, ki so bili s stvarjo seznanjeni, čudili, kako lahko oče sploh kaj takega naredi svoji hčeri...
      hja vidiš... šment pač...
      izogibanje tistemu škorpijonu je pa meni pogoj za moje mirno spanje
      ;-)

      Izbriši
    6. zdaj pa čisto vse razumem, hvala ti.

      Izbriši
    7. ej, vidiš... si na boljšem od mene...
      ker jaz pa še vedno ne morem... da mi je lastni oče lahko vse to naredil...
      ampak...
      bo že
      ;-)
      p.s.
      no, upam edino, da je to bilo pa že tudi vse... ne pa, da me čaka še kaj

      Izbriši
  3. Astronomi poznajo 4 glavne Lunine mene kot so mlaj, prvi krajec, ščip ter zadnji krajec. Mlaj je takrat, ko je Luna na isti astronomski dolžini kot Sonce to je na 0 stopinj astronomske dolžine. Takrat, ko je mlaj Lune ne vidimo. Prvi krajec je takrat, ko je Luna 90 stopinj vzhodno od Sonca. Osvetljena je desna polovica Lune. Ščip ali polna Luna je takrat, ko je Luna vsa osvetljena ter se Luna nahaja na nasprotni strani od Sonca torej je Luna oddaljena 180 kotnih stopinj vzhodno in zahodno od Sonca. Zadnji krajec je takrat, ko je Luna 90 kotnih stopinj zahodno od Sonca. Osvetljena je leva polovica Lune.

    OdgovoriIzbriši
  4. Obstajajo še 4 vmesne Lunine mene, ki jih navadni ljudje ne poznajo in to so prvi srpec, prvi izbočec, zadnji izbočec ter zadnji srpec. Prvi srpec je takrat, ko je Luna oddaljena točno 45 kotnih stopinj vzhodno od Sonca. Kot že ime pove ima Luna podobo srpa kateri je obrnjen na desno. Prvi izbočec je takrat, ko je Luna oddaljena točno 135 kotnih stopinj vzhodno od Sonca. Kot že ime pove je Luna na eni strani izbočena in sicer na levi strani Lune medtem, ko je desna stran Lune polkrožna. Zadnji izbočec je takrat, ko je Luna točno 135 kotnih stopinj zahodno od Sonca. Leva stran Lune je polkrožna ter desna stran je izbočena. Zadnji srpec je takrat, ko je Luna točno 45 kotnih stopinj zahodno od Sonca. Lunin srp je obrnjen na levo stran.

    OdgovoriIzbriši
  5. V naslednjem lunarnem mesecu bodo 4 glavne in 4 vmesne Lunine mene nastopile v teh dneh ter ob tem času. Mlaj 13.11.2012 ob 23.08, prvi srpec 17.11.2012 ob 4.07, prvi krajec 20.11.2012 ob 15.31, prvi izbočec 24.11.2012 ob 12.36, ščip 28.11.2012 ob 15.46, zadnji izbočec 2.12.2012 ob 18.59, zadnji krajec 6.12.2012 ob 16.31, zadnji srpec 10.12.2012 ob 4.35 in mlaj 13.12.2012 ob 9.42.

    OdgovoriIzbriši
  6. darko - hvala ti za te tako izčrpne komentarje
    lp

    OdgovoriIzbriši
  7. Torej obstaja 8 Luninih men in to so mlaj, prvi srpec, prvi krajec, prvi izbočec, ščip, zadnji izbočec, zadnji krajec in zadnji srpec. Obstajajo štirje lunarni tedni vendar to niso mišljene mene temveč lunarno obdobje, ki traja približno en teden. Prvi lunarni teden traja od mlaja pa do prvega krajca in takrat je naraščajoči srpec. Drugi lunarni teden traja od prvega krajca pa do ščipa in takrat je naraščajoči izbočec. Tretji lunarni teden traja od ščipa pa do zadnjega krajca in takrat je pojenjajoči izbočec. Četrti in zadnji lunarni teden traja od zadnjega krajca pa do mlaja in takrat je pojenjajoči srpec. Sedaj smo v tretjem lunarnem tednu torej smo v času od ščipa pa do zadnjega krajca in sedaj je pojenjajoči izbočec.

    OdgovoriIzbriši
  8. Lunca! Lepa luna in lepa pesem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a ne...
      ko lahko rečemo...
      Lunca je vid`la, mam`ca pa ne
      kako je fantič polubu dekle
      ;-)
      lp

      Izbriši
  9. Vsi poznamo, ko je mlaj takrat je mlada Luna ter je Luna točno med Soncem in Zemljo. En dan pred mlajem je tako imenovana Stara Luna, ki ima tukaj v Slovenskih goricah posebno pri starejših ljudeh prav poseben pomen. Na dan stare Lune je zelo primerno v gozdu podirati drevje za zimo, oziroma podiranje drevesnih debel za mizarski in gradbeni les saj se potem les najhitreje posuši. En dan kasneje, ko je mlaj je to delo že bolj neprimerno saj se les težje posuši zato pa se nekateri le držijo tega, da v času stare Lune podirajo drevje v gozdu in takrat rade pojejo žage v gozdu. Tako pri nas predvsem starejši ljudje poznajo kar 5 Luninih men in to so mlaj, prvi krajec, ščip, zadnji krajec ter stara Luna. Naslednjič bo stara Luna nastopila dne 12.novembra 2012. Naslednjič pa bo mlaj nastopil dne 13.novembra 2012.

    OdgovoriIzbriši
  10. Starost Lune je mišljena starost koliko dni je preteklo od zadnjega mlaja. Mlaj je bil nazadnje dne 15.oktobra 2012 ter danes je 2.november 2012. Danes je torej starost Lune 18 dni saj je prav toliko dni minilo od zadnjega mlaja. Ko je mlaj je Luna stara 0 dni, ko je prvi srpec je Luna v povprečju stara 4 dni, ko je prvi krajec je Luna v povprečju stara 7 dni, ko je prvi izbočec je Luna v povprečju stara 11 dni, ko je ščip je Luna v povprečju stara 15 dni, ko je zadnji izbočec je Luna v povprečju stara 18 dni, ko je zadnji krajec je Luna v povprečju stara 22 dni, ko je zadnji srpec je Luna v povprečju stara 26 dni ter, ko zopet nastopi mlaj je Luna v povprečju stara 30 dni oziroma 0 dni ob pričetku novega lunarnega meseca.

    OdgovoriIzbriši
  11. Vsi poznamo sedemdnevni teden. In zakaj ima teden točno 7 dni. Odgovor je to je zaradi tega, ker od prejšnje glavne ter do naslednje glavne Lunine mene je 7 dni. Povprečen čas od ene do naslednje glavne Lunine mene je 7 dni 9 ur in 11 minut kar je bližje sedmim dnem kakor pa osmim dnem ter prav zaradi tega ima teden 7 dni. Povprečen čas med prejšnjim ter naslednjim mlajem je 29 dni 12 ur in 44 minut kar je blizu koledarskemu mesecu, ki ima 30 ali 31 dni. Luna v enem letu 12 krat obkroži Zemljo zato ima leto 12 koledarskih mesecev. 12 lunarnih mesecev je v povprečju dolgih 354 dni 8 ur in 48 minut kar je sicer 11 dni manj od koledarskega leta. Tukaj lahko vidimo, da prav vsaka 12. polna Luna nastopa glede na datum 11 dni prej v naslednjem koledarskem letu. Kot lahko vidimo se Luna ne ujema povsem z koledarskim letom tukaj gre predvsem za približek.

    OdgovoriIzbriši
  12. darko - hvala za vse to tvoje znanje
    saj ga je res ogromno
    lp

    OdgovoriIzbriši