sreda, 24. oktober 2012

Kurja župica za dušico...

Ena začimba ne sme nikakor manjkati:
ljubezen do tistih,
za katere kuhamo.
Sophia Loren

26 komentarjev:

  1. O, to si pa tako lepo povedala! <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Tetica, s to začimbo se pa zelooooo sgtrinjam, Marjana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, vidiš... ko pa jo ja tudi ti (v)mešaš povsod zraven
      ;-)

      Izbriši
  3. pridem jutri, sprejmi opravič.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa saj sem vedno vesela tvojega obiska!
      le čemu potem ta tvoj opravič
      v lep večer

      Izbriši
  4. ah veš.. ko sem v zamudi, se ne počutim dobro. potem se mi zdi, da moram povedati, da sem, samo me čas bašejaše, da ne boš mislila, da me ne bo več.
    skratka: kuham. in rada imam tiste, ki jim kuham. do tod je še vse v redu, aneda?
    no, nadaljevanje je pa drugačno: ne kuham rada, niti pod razno ne zbiram receptov, ne pečem keksov, ne delam gala omakic in številnih večerij.. kuham skoraj 30 let vsak dan, to ni zame.
    zato mi tudi ljubezen kot začimba ne gre skupaj.
    ljubezen ni začimba. no.. za preživetje najbrž katerega je. za Živeti, pa je ljubezen osnovna hrana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, veš... temu je pazdaj tako... po mojem gledanju namreč
      ;-)
      pri meni nisi nikoli v zamudi... saj je ravno takrat, ko se javiš, to tapravi čas
      in, da imamo vsi postavljene prioritete... je pa meni tudi jasno ko beli dan... saj drugače niti preživeti ne bi bilo možno
      na drugo pa...
      imeti rad ali pa ljubiti... kje je meja med enim in drugim, oz. v čem je meja med tema dvema "oznakama"?
      in poleg službe še redno kuhati... in se potem v tisto malem prostem času pa se še iti vrhunskega ekseperimentatorja na tem področju... no, takega pa jaz še tudi nisem srečala...
      ampak to kako je kaj (s)kuhano, in pa ob samem kuhanju biti tudi v dobrih mislih na tiste, ki jim kuhamo... je pa le eno malo začimbe Lubezn zraven... ;-)
      a se ti ne zdi (in pri tebi to celo celih trideset let!!!)

      Izbriši
  5. hvala potem. nisem zamudnik. juhej!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mi za svinjsko, govejo in piščančjo juho uporabljamo tudi luštrek. Luštrek je trajnica in sem ga od nekoga dobil leta 2005. Je podoben peteršilju toda še bolj listni zeleni. Če daš v svinjsko juho luštrek dobi svinjska juha podoben okus kot goveja. Luštrek se najbolj ujema z govejo juho. Z svinjsko in piščančjo nekoliko manj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, luštrek pa jaz tudi poznam...
      samo uporabljam ga pa bolj malo (in previdno), saj ima hudo močan okus
      no, so pa to rastlino radi uporabljali tudi kot nadomestek za malo manj ali pa celo brez mesa v juhi
      poznan pa je tudi kot maggi začimba

      Izbriši
  7. Prehrano delimo na prehrano zahodnega tipa ter na prehrano vzhodnega tipa. Prehrana zahodnega tipa velja za zelo nezdravo. Prehrana zahodnega tipa vključuje uživanje rdečega mesa predvsem svinjskega in tudi svinjskega mastnega mesa pa tudi predelane klobase svinjskega mesa, nadalje prekajeno svinjsko meso potem tudi hitra prehrana kot je McDonals kjer imaš hamburgerje z koka kolo in pečenim krompirčkom. Potem še lahko naštevam tudi čips pa sladke stvari kot so torte, peciva, sladki sokovi ki niso naravni, alkohol in premalo sadja in zelenjave in nič olivnega olja. Prehrana vzhodnega tipa je zelo zdrava ter vsebuje malo mesa ter veliko sadja in zelenjave z olivnim oljem. Meso, ki se vključuje v to prehrano vzhodnega tipa so ribe, lignji, raki, hobotnica ter jagnjetina in kozličevina katero velja za zelo zdravo meso saj je dietično. V to prehrano vzhodnega tipa sta vključeni tudi uporaba artičok, rukole, čemaža ter ingver in kurkuma. V prehrano vzhodnega tipa spada tudi sredozemska prehrana. Prehrana zahodnega tipa je zelo nezdrava saj povzroča veliko bolezni kot so sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, putika, povišan holesterol, maščobe v krvi, vse vrste raka, ledvični in žolčni kamni ter debelost. Sladkorna bolezen ni ozdravljiva in veliko ljudi je zanjo zbolelo zaradi tega ker niso uživali prehrane vzhodnega tipa ter so raje uživali prehrano zahodnega tipa. Svinjsko meso je zelo nezdravo saj dokazano povzroča raka, sladkorno bolezen, visok krvni pritisk, maščobe v žilah in v trebuhu in debelost. Pri svinjskih kolinah lahko vidimo koliko belega špeha ima svinja in tukaj se hitro vidi kako zelo je nezdrava svinjina. Jagnjetina je belo meso in je zelo zdrava saj ni redljiva saj ima v sebi zelo malo maščob pa še preprečuje raka saj vsebuje dosti lineolske kisline, ki dokazano varuje človeka pred rakastimi obolenji. Kozje mleko dokazano preprečuje in zdravi raka. Osebno poznam dve starejši ženski stari nad 85 let, ki živita sami in svojim sorodnikom, ki bi radi podedovali njuno kmetijo zelo nasprotujeta, da bi imeli na njeni zemlji ovce. Pravita, da tisti ki imajo ovce so zelo slabi gospodarji in najboljši so tisti, ki redijo svinje. Sta zelo neumni ker nasprotujeta zdravi prehrani in podpirata nezdravo. In potem se ne čudimo zakaj imamo v lenarški občini najnižjo življenjsko dobo v Sloveniji in zakaj imamo tukaj toliko sladkornih bolnikov. Poglejmo muslimanske države kjer jedo le ovce kako zelo malo imajo tam sladkornih bolnikov, visokega krvnega pritiska, raka in debelosti. Podobno je tudi v Avstraliji kjer tudi večinoma jedo jagnjetino in imajo zelo malo teh bolezni. Zato pa jaz vsem svetujem naj se izogibajo prehrane zahodnega tipa ker povzroča številne bolezni in naj uživajo raje prehrano vzhodnega tipa, ki je zelo zdrava in o kateri sem v tem komentarju tudi kar nekaj napisal katera hrana je vključena v ta vzhodni tip prehrane. Menim pa, da je veliko bolje biti zdrav kot pa bolan in zato uživajmo prehrano vzhodnega tipa ter se izogibajmo prehrane zahodnega tipa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za ta tako izčrpen komentar...
      in, ja res je, da si marsikatero bolezen kar sami "prižremo".
      no, da pa oni dve stari gospe tako razmišljata, pa mene sploh ne čudi... prej nekoč je namreč bil znak bogastva, če si si lahko privoščil svinjsko pečenko...
      s tem da, je to bilo itak samo parkrat na leto... pa še delalo se je bolj težaško

      Izbriši
  8. Rad bi omenil tudi to, da so ljudje v Severni Ameriki torej v ZDA zato tako debeli ker uživajo tipično prehrano zahodnega tipa. Oni imajo dosti sladkornih bolnikov ter uživajo najbolj McDonaldsovo hrano s velikimi hamburgerji in svinjskim mesom kar je značilno za prehrano zahodnega tipa. ZDA so na zahodu torej veliko zahodno od Evrope in pri njih je zelo značilna ta nezdrava prehrana zahodnega tipa. Američani ne jedo ravno jagnjetine podobno kot slovenci in še pred leti so v ZDA kmete, ki so se ukvarjali z ovčerejo so jih celo uničevali. Danes pa imajo v ZDA grozljivo debelost. Prav drugače je daleč na jugovzhodu v daljni Avstraliji kjer ljudje večinoma uživajo jagnjetino. Jaz sem bil leta 2006 v Avstraliji in tam praktično nisem videl debelih ljudi saj tam jedo zelo malo svinjskega mesa ter jedo večinoma jagnjetino in jagnjetina je zelo zdrava. Torej v Avstraliji uživajo prehrano vzhodnega mesa kar je seveda zelo pozitivno. In tukaj lahko vidimo, da je med ZDA in Avstralijo zelo velika razlika še posebno v prehrani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja, no...
      pa saj Amerika že dolgo ni več amerika...
      ovc pa jaz tudi opažam vedno več... pa kozic in kozlčkov...
      za mleko pa sem tudi slišala, da je občutno bolj zdravo kot pa kravje... no, sploh pa tisto, kar še od njega ostane, ko ga dajo v tetrapak

      Izbriši
  9. Ukvarjati se z ovčerejo je milijon krat bolje kot doma v hlevu rediti svinje. Ovce so živali, katere ljubijo svobodo in kmet jim mora na pašniku postaviti veliko ograjo in na tem pašniku se ovce lahko dosti gibljejo, spijo pod jablanami in orehi nastavit jim je potrebno vedno le svežo vodo. Ovce imajo na pašniku veliko maneverskega prostora. V slabem vremenu imajo možnost, da gredo v hlev ali kam pod streho. Pozimi, ko je zunaj sneg so ovce pač v hlevu in še tam se lahko vsaj malo gibljejo in ko sneg skopni so ovce lahko spet zunaj na pašniku. Svinje pa so pravi mučenci saj svoje vso življenje živijo v hlevu v ozkih prostorih kjer se še obrniti ne morejo ter se ne morejo čisto nič gibat in niti hoditi ne morejo. Tako se zelo hitro redijo in rastejo samo na maščobo. Poleg tega živijo celo življenje samo na betonu ovce pa zunaj na pašniku v naravi. Poleg tega so svinje zelo nemirne in v svoji duši sovražijo ljudi ker morajo živeti v zelo majhnem prostoru. Če bi slovenci ne jedli svinjskega mesa potem jih ljudje tudi ne bi redili v teh majhnih prostorih. Veliko bolje bi bilo za slovence, da bi jedli jagnjetino saj je milijon krat boljša od svinjine poleg tega so ovce v pašnem sistemu in jedo le travo in zato je posebno jagnjetina zelo zdrava. Jagnjetina je zelo zdrava in svinjina zelo škodljiva in jaz od oktobra dalje ne jem več svinjine saj svinje v hlevih v ozkih majhnih prostorih zelo trpijo in se ne morejo dosti gibat.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. no, na marsikateri kmetiji se pa za rejo svinj odločijo, ker se tako tudi "znebijo" ostankov iz kuhinjeali pa slabših pridelkov...
      samo tam se meni to niti ne zdi tako kritično... saj kadar dovolj težko in pridno delajo pokurijo kar nekaj

      Izbriši
    2. To popolnoma drži, da se na tak način znebijo nepojedene hrane. Še pred 30-imi in 40-imi leti so imeli za svinje svinjske pašnike, da so se svinje lahko dosti gibale. Danes pri nas ni več svinjskih pašnikov saj svinje z rilcem rade rinejo po zemlji in naredijo zemljo kakor bi jo oral z kakšnim majhnim plugom.

      Izbriši
  10. Praktično povedano, če uživamo svinjsko meso še posebno mastno svinjsko meso tu pa tam bolj v redkih primerih recimo enkrat do dvakrat na mesec nam ne more škoditi. Tu pri nas v Slovenskih goricah nekateri starejši ljudje uživajo mastno svinjsko meso skoraj čisto vsak dan to pa je pri tem najbolj nevarno in imajo seveda srčno žilne bolezni. Svinjina se lahko uživa le redkokdaj. Svinjino pa lahko dosti krat nadomestimo z zelenjavo, ribami, kozličevino in jagnjetino.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, se pozna, da mariskatero težaško delo sedaj opravljajo sede na traktorjih...

      Izbriši
  11. To popolnoma drži, da se na tak način znebijo nepojedene hrane. Še pred 30-imi in 40-imi leti so imeli za svinje svinjske pašnike, da so se svinje lahko dosti gibale. Danes pri nas ni več svinjskih pašnikov saj svinje z rilcem rade rinejo po zemlji in naredijo zemljo kakor bi jo oral z kakšnim majhnim plugom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Mi imamo doma v hlevu eno svinjo. Moj oče ima zelo visok krvni pritisk. Pritisk ima včasih tako visok, da ima zgornjo mejo po 180 in enkrat je imel celo 220. Hodi k zdravniku in zdravnik mu krvni pritisk pogosto meri. Zdravnik mu pravi, da tako visok krvni pritisk lahko kar hitro povzroči srčni infarkt. Pravi mu tudi, da se čimbolj naj izogiba uživanja svinjskega mesa. Moj oče se prav nič ne drži diete in še naprej uživa svinjsko meso poleg tega še uživa tudi tablete za zniževanje krvnega pritiska. Svinjsko meso posebno prekajeno zelo rado dvigne krvni pritisk. Toda največjo napako pri tem delajo ljudje, ki se ne držijo diete katero mu predpiše zdravnik. Neupoštevanje diete pogosto krat pripelje do poslabšanja bolezni in celo do smrti.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pivski trebuh je zelo značilen za moške posebno za tiste, ki pijejo veliko piva. Toda raziskave znanstvenikov so pokazale, da večji pivski trebuh povzroča uživanje mastne hrane posebno svinjskega mesa kakor pa pitje piva. Znanstveniki so odkrili, da svinjska beljakovina je zelo podobna človeški zato jo človeški organizem ne zazna kot tujko ter prav z uživanjem posebno mastno svinjskega mesa se brez skrbi nalaga kakor maščoba v žilah in trebuhu. Tako imajo velike trebuhe tudi tisti, ki uživajo veliko svinjskega mesa. Beljakovina pri jagnjetini je povsem drugačna od človeške in jo človeški organizem zazna kot tujko in se ne nalaga v žilah in gre kar hitro v prebavo. Posledica tega je, da jagnjetina prav nič ne redi saj vsebuje tudi zelo malo nasičenih maščob in je dietično meso. Prav svinjina vsebuje ogromno nasičenih maščob in zelo malo nenasičenih maščob in se zlahka nalaga v podkožju kakor maščoba ter povzroča debelost. Danes predvsem izobraženi ljudje segajo po jagnjetini in manj po svinjini saj so razgledani in izobraženi in vedo, da je jagnjetina veliko boljša od svinjine. Neizobraženi ljudje segajo po nezdravi svinjini ker je cenejša od jagnjetine in niti ne vedo, da je svinjina zdravju škodljiva. Res pa je, da v času današnje krize ljudje segajo bolj po poceni hrani, ki je še posebno nezdrava. Bogati pa segajo po bolj zdravi hrani, ki je bolj zdrava. In tako se hitro lahko zgodi, da revni ljudje postanejo bolani in bogati ostanejo dlje časa zdravi. Države kjer med vsemi vrstami mesa uživajo največ svinjskega mesa med njimi je tudi Slovenija imajo veliko bolezni srca in ožilja in tako je tam veliko kapi, debelosti, sladkorne bolezni, visokega krvnega pritiska ter raka. Države kjer uživajo predvsem jagnjetino imajo teh bolezni sodobnega sveta mnogo manj. Dokaz je tukaj več kot očiten. Svetovna zdravstvena organizacija nas že dolgo svari pred tem, da naj namesto svinjine uživajmo raje jagnjetino.

    OdgovoriIzbriši
  14. ja, se s teboj popolnoma strinjam...
    saj si marsikdo svojo bolezen dobesedno "prižre"...
    in glede na to, da ne porabimo več toliko kalorij kot so to naši predniki, ko so bolj težko delali...
    je res pametno zamenjati način prehranjevanja

    OdgovoriIzbriši
  15. V Sloveniji ljudje zelo različno dočakajo življensko dobo po regijah. V Slovenski Istri ljudje dočakajo v povprečju celo do 10 let daljšo zivljenjsko dobo kot v Prekmurju. Zakaj je temu tako. Odgovor je v prehrani. Primorci uživajo dosti olivnega olja in olivno olje je zelo zdravo saj preprečuje srčno žilne bolezni. Primorci ravno ne jedo jaggnjetine toda jedo manj svinjskega mesa in več rib. Poleg tega jedo dosti sadja in zelenjave. Primorci niso tako debeli kot ostali slovenci. Povprečna starost primorcev je okoli 84 let. Prekmurci živijo okoli 10 let manj od primorcev saj pojedo dosti mastnega svinjskega mesa ter hkrati pojedo malo sadja in zelenjave. Prekmurci ne uživajo olivnega olja zaradi tega raje uživajo bučno olje. Bučno olje ravno ne preprečuje srčno žilnih bolezni, bučno olje je primerno le za zdravljenje prostate. Zaradi nezdrave hrane imajo prekmurci največ sladkorne bolezni, holesterola in še bi lahko naštevali. Prekmurci v povprečju dočakajo okoli 74 let kar je najmanj v Sloveniji. Torej zahodna Slovenija uživa bolj prehrano vzhodnega tipa ter vzhodna Slovenija uživa prehrano zahodnega tipa. Tukaj lahko vidimo, da je glede na strani neba uživanje tipov prehrane v Sloveniji povsem obrnjeno in to tudi zato, ker je sredozemski svet kjer je zahodni del Slovenije ter je vzhodni del Slovenije od sredozemskega morja kar precej oddaljen.

    OdgovoriIzbriši