ponedeljek, 18. marec 2013

Tik pred zdajci...

Ja, mi ga je nekaj pa le še uspelo rešiti...
Ostali njegovi kolegi
pa so zdaj ostali skriti pod novo plastjo snega.

12 komentarjev:

  1. Oj, A veš, da sem jaz tudi že letos pojedla nekaj mojih motovolčkov in nekaj radičkov, regrata je bilo pa že za celo skledo. Samo ko že tako dolgo nisem bila Tam.

    papa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ooooooooooo.....kakšno presenečenje ;-)
      ja, je bilo letos res eno tak malo čudno vreme...
      ko niti rastlince prav ne vejo kaj in kako...
      pa so že tak lepo zunaj... pa jih potem spet sneg pokrije...
      no, upam, da bo zdaj pa le soncu uspelo...
      LILA

      Izbriši
  2. letos delamo vrt pri nas, otroci so prerasli žogo in celotno dvorišče več ne bo štadion.
    tako da se ti kmalu pridružim s pogledom v nebo, ali bo, ali ne bo in kako bo pa kdaj bo in če sploh bo. pa kar koli že.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. torej... po kitajskem izročilu si boš letos naredila sreče do konca Življenja...
      no... recimo do prihoda vnukov, ko bo kakšna gredica pa spet igrišče postala
      ;-)

      Izbriši
  3. Upma, da jih jer bilo danes že več na soncu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oja, oja, ...
      danes pa je bil tukaj res lep sončen dan...
      in topel tudi...
      tako da smo se mi trije že kar pridno martinčkali
      ;-)

      Izbriši
  4. Meni je od solat najbolj dober motovilec, rukola in regrat in to seveda z bučnim ali olivnim oljem. Radič pa mi ni preveč dober ker je preveč grenak. V mojih krajih pravijo motovilcu po domače repincl.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tudi mi jemo repincl...
      no, radič (pala rosa sorta) pa meni ni tak hudo grenki - saj ga ponavadi mešam z endivijo
      rukolo pa sem lani tak dolgo čuvala na vrtu - da mi jo je večina šla v cvet
      ;-)

      Izbriši
  5. Pri meni doma raste tudi špehec kot mu pravimo po domače v mojih krajih. V knjižni slovenščini se špehec imenuje mastnjak. Zakaj ima mastnjak torej tako ime.
    Zato, ker so ga prej včasih ljudje pogosto uživali danes pa redkeje. Preprosto so na mastnjak polili vročo svinjsko mast z ocvirki in to je bila njihova jed saj se je mastnjak zaradi rahle grenkobe še najbolj ujemal z vročo svinjsko mastjo in ocvirki.
    Latinsko ime za mastnjak pa je Hypochaeris radicata. Nabira pa se ga lahko le spomladi, liste pa ima podobne regratu in rukoli, torej so listi rahlo narezljani.
    Tukaj bom malo predstavil dva recepta iz mastnjakovih listov.

    OMLETA IZ MASTNJAKOVIH LISTOV
    Potrebujemo 3 do 5 jajc, 2 pesti dobro očiščenih in drobno narezanih mastnjakovih listov, olje, sol in poper po okusu.
    Priprava jajce žvrkljamo, dodamo drobno narezane mastnjakove liste in dobro premešamo. V ponvi segrejemo olje. V olje lepo razmestimo zmes drobno narezanih listov mastnjaka in jajc ter opečemo na obeh straneh, da postane lepo rumenkasto rjavo. Po okusu posolimo in popopramo. Omleto pojemo še toplo.

    MASTNJAK Z OCVIRKI
    Mastnjak otrebimo, operemo in narežemo na manjše koščke cca 3-4 cm. Olupimo krompirga narežemo na manjše kose, skuhamo in odlijemo večino vode, odvisno koliko tekočo solato hočemo. Medtem zagrejemo ocvirke in jih dodamo krompirju. Krompirju dodamo tudi malo bučnega ali oljčnega olja, kis in sol ter prelijemo liste mastnjaka.
    Vse skupaj še vroče premešamo.
    Na premešano solato narežemo nekaj trdo kuhanih jajc in jed je pripravljena.

    Starejši ljudje poznajo tudi svinjski regrat katerega so nabirali predvsem za prehrano prašičev. Nekateri so svinjski regrat tudi uživali v prehrani in še ga tudi danes uživajo.
    Pravo ime za svinjski regrat pa je cikorija z latinskim imenom Cichorium intybus.
    Cikorijo se lahko nabira le spomladi ter je po izgledu zelo podobna regratu tako, da takrat, ko nabiramo regrat se nam v posodo lahko vrinejo tudi listi cikorije. Odlična je v solati. Po okusu je še najbolj podobna radiču. Poleti in jeseni zraste visoko do enega metra, njeni cvetovi pa so modre barve. Cikorijo lahko uporabimo podobno kakor radič, endivijo, mastnjak ali regrat, torej z oljem, kisom ali z jajci.

    Tukaj pa je še regrat katerega seveda vsi dobro poznamo in je tudi zelo dober v solati. Prav sedaj na začetku pomladi pa regrat že obilno raste.

    Torej obstajajo te tri zgodnje travniške solate, ki so med prvimi, ki jih lahko nabiramo in jih med prvimi pripravimo v solati.
    Te tri travniške solate pa so regrat, mastnjak in cikorija in te tri travniške solate so mnogo premalokrat na naših krožnikih. Poleg tega pa so tudi zelo zdrave v prehrani. Škoda je le, ker jih preredko uživamo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za to - kulinariko in apoteko
      sem si pogledala slike in spoznala...
      da te rožce v bistvu že poznam... samo za njihova imena nisem vedela...
      sploh pa ne, da jih je možno pa tudi jesti
      lp

      Izbriši
  6. Še malo pa bomo vstopili v zadnjo uro koledarske zime. Namreč danes 20.marca 2013 se ob 12.02 začenja koledarska pomlad.
    Ti šment za cvetno nedeljo pa nas čaka spet sneg.
    Snežilo bo kar 3 dni in to od cvetne nedelje, 24.marca pa do torka, 26.marca. Vsaj tako kaže današnja vremenska napoved.
    Torej bomo imeli na cvetno nedeljo butare in oljčne vejice bele barve saj bo na njih sneg.
    In če se bodo napovedi vremenoslovcev uresničile potem bomo imeli letošnjo cvetno nedeljo bele barve. Bo pa tudi nenavadno mrzlo za te dni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e vidiš... in smo že not - v pomladi
      no, za nedeljski sneg pa... mogoče ga pa le ne bo
      zdravi bili pa videli
      ;-)

      Izbriši