nedelja, 10. marec 2013

Nedeljski izlet...

Kot podaljšano praznovanje...
Od pozajtrka... do predvečerje.

Pot nas je vodila po Dravski dolini, do Dravograda, preko nekoč državnega mejnega prehoda Vič na Avstrijsko Koroško
v kraj Friesach - Brežah...
http://friesach2.dotnethost.at/tourismus/sprachen/friesach_slo.htm

No, od kraja samega res nisem videla kaj dosti...
Saj je bil glavni vzrok za obisk
ogled mineraloške razstave.

Tam pa...
najprej veselje ob srečanju z našimi starimi znanci
potem pa tudi uživanje ob ogledovanju razstavljenega.
Nekaj kamenčkov pa je tudi tokrat zamenjalo lastnika
in bodo od zdaj dalje krasili naše vitrine...

23 komentarjev:

  1. Ooooo minerali, to! Naj vam prinesejo samo dobro energijo.
    Lep pozdrav tebi in tvojima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kloti - hvala!
      ja, je spet šla z mano ena kamena strela s takimi zelenkastimi vključki... pa sem nekje zapravila listek, kjer je bilo zapisano kaj ti zeleni vključki so...
      no, sem pa zvedela, da bo tudi letos razstava v tržiču - pa zdaj ne vem točno ali v drugem vikendu v maju ali juniju...
      no, pa saj bodo kje kakšne reklame za to...
      lp nazaj v tvoj kraj

      Izbriši
    2. mi je mož pravkar povedal - da drugi vikend v maju - ko je mednarodni materinski dan
      lp

      Izbriši
  2. Če se boš še kdaj odpravila na Avstrijsko Koroško potem lahko obiščeš gospoda Roberta Krammerja kateri doma na svoji kmetiji trenutno redi okoli 500 lam in okoli 100 alpak.
    Ima največjo farmo lam v celi Evropi.
    Ko je leta 1995 obiskal Južno Ameriko je odkril v tistem okolju tudi lame katere so mu bile zelo všeč. Ob pogledu na prekrasne lame si je zaželel, da bi imel te lame doma tudi v svoji rojstni Avstriji.
    Gospod Robert Krammer organizira tudi na sedaj že turistični kmetiji trekinge z lamami in alpakami.
    Cena 3 urnega sprehoda z lamo ali alpako je 19 evrov seveda z vmesno malico vred.
    Kako izgledajo trekingi z lamami v sosednji Avstriji o tem se da pogledati tudi na internetu. Potrebno je samo vpisati Lama trekking Osterreich youtube.
    Avstrijci so se vedno bolj pričeli ukvarjati z lamami in alpakami saj je lamja in alpakina volna kar 60 krat dražja od ovčje naprimer. Poleg tega so te živali zelo drage za kupit saj stane ena lama okoli 1000 evrov ter ena alpaka okoli 3000 evrov.
    Lama je podobna kameli in je le malo manjša od nje medtem, ko je alpaka podobna lami in je seveda manjša od nje. Alpaka je še najbolj podobna kakšni ovci. Od ovce pa se še najbolj razlikuje, da ima nenavadno dolg vrat, poleg tega pa je alpaka tako mala kakor ovca.
    Če boš obiskala kdaj Roberta Krammerja in odšla tudi na trekinge z lamami ali ovcami ti dam tudi njegov naslov.
    Njegov naslov pa je tak.

    Robert Krammer

    Muhlbach 59,
    A-9184 St. Jakob im Rosental
    Karnten, Osterreich

    Mobil 0043 664 522 44 74
    oziroma 06 64 522 44 74 - če se kliče iz Avstrije.

    E-Mail info@lamagestuet.at

    Ta kraj St. Jakob in Rosental pa se nahaja v rožni dolini v bližini reke Drave na avstrijskem koroškem približno 30 km jugozahodno od Celovca ter 10 km od slovensko avstrijske meje oziroma okoli 20 km stran od Jesenic. Morda celo poznaš ta kraj.

    Na internetu najdeš o Robertu Krammerju, če vpišeš Krammers Lamas karnten. Piše pa seveda vse v nemščini.
    Sicer pa Robert Krammer ne zna nič slovensko in se je potrebno z njim pogovarjati seveda nemško.
    Na takšnem trekingu z lamami smo lahko tudi presenečeni, če nas lama tudi pljune saj lame zelo rade pljuvajo.

    V moji bližini ima 5 lam in 5 alpak gospod Anton Tasič iz Jarenine in tudi tam si je mogoče ogledati te njegove živali. Njegova telefonska številka pa je 02 7206 273.

    Približno 12 alpak in seveda pa nobene lame pa ima Sašo Porok iz Lovrenca na Pohorju. Njegova telefonska številka pa je 031 407 590.

    Tudi v Prekmurju na Goričkem v Dolencih pri Šalovcih imajo na turistični kmetiji okoli 16 alpak in seveda nobene lame. Alpake tam tudi prodajajo. Številka pa je 041 694 761 ali 051 202 851.

    Prvi, ki se je pričel ukvarjati z lamami v Sloveniji pa je Vladimir Petek iz Laškega. To je bilo leta 2006, ko si je iz Francije pripeljal nekaj lam in do danes jih ima že več kot 30. Lame tudi prodaja. Cena zanjo pa je okoli 1000 evrov. Njegova številka pa je 040 731 784 ali 03 734 13 10.

    Za konec se bomo še vprašali kakšen okus pa ima alpakino ali lamje meso. To meso se prodaja v zrezkih v Južni Ameriki. Prebivalci Južne Amerike, ki ga tudi uživajo pravijo, da ima nekakšen vmesni okus med govedino in ovčetino in je seveda zelo dobro. V Nemčiji je mogoče tudi kupiti lamje meso. Cena pa je vsaj 20 evrov za kilogram mesa. Toda marsikateremu se lama tudi smili in je ne bi nikoli jedel. V Evropi se lama in alpaka uporablja izključno le za proizvodnjo volne.

    Torej, če imaš to možnost se enkrat le odpravi na avstrijsko koroško v rožno dolino gledat lame. Zagotovo boš videla kako lepe in eksotične so te živali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nartalepša ti hvala za ta ičrpen komentar...
      no, če se pa že mi ne bomo odpravili tja... saj vsaj zaenkrat to ni možno - ker gremo le tja, kjer je lahko z nami tudi naša psička, pa še časovno smo trenutno malo bolj zasedeni...
      se pa bo mogoče odločil kdo od mojih gostov tukaj na tem blogu...
      ker za prihajajoče pomladanske čase so to lahko res prav lepi izleti...
      lep pozdrav v tvoj kraj

      Izbriši
    2. Tudi s psičkom lahko greš na trekinge z lamami in alpakami. Psiček bi šel lepo poleg lame ali alpake kajti psiček morda ne bi mogel biti vzrok za to, da ne bi kdaj videla lam in alpak v živo.
      V Vekiki Britaniji imajo naprimer ovčerejci poleg večjega števila ovac na pašnikih tudi poleg ovac vsaj 5 lam, ki branijo trop ovac pred psi. Če slučajno pride kakšen pes v ograjo kjer se pasejo ovce ter bi poskušal ta pes pokončati te ovce lame takoj branijo ovce pred psom kateri bi rad pokončal te ovce. Lame se preprosto zaženejo proti psu in ga preprosto preženejo. Psi pa lam ne napadajo, ker so lame velike.
      Lamje in alpakino meso je zelo zdravo in raziskave strokovnjakov so pokazale, da je to meso najbolj zdravo na svetu še celo bolj od rib ter od kozjega in ovčjega mesa. Lamje in alpakino meso pa celo zdravi in preprečuje raka. Lamje in alpakino meso je zelo dobro in vsebuje še manj maščob kakor ovčje ter ima vmesni okus med govedino in ovčetino. V Nemčiji lahko lamje meso poskusiš tudi v mongolskih restavracijah.
      Lamja in alpakina juha je tako dobra kakor goveja juha.
      Alpakino in lamje mleko je zelo zdravo ter prav tako preprečuje raka. Vsebuje ogromno beljakovin ter po okusu pa je podobno kravjemu.
      V Južni Ameriki nekateri celo izdelujejo lamji in alpakin sir, ki je prav tako zelo dober.
      Lamjerejci in alpakerejci imajo v Nemčiji in Avstriji celo svoje društvo katero se imenuje društvo rejcev lam in alpak.
      Evropski kmetje še posebej v Angliji, Franciji, Nemčiji in Avstriji se po letu 2010 vedno pogosteje odločajo za rejo lam in alpak saj je lamja in alpakina volna kar 60 krat dražja od ovčje, poleg tega pa je še veliko kvalitetnejša od ovčje.
      Koliko je trenutno lam in alpak v Sloveniji izven živalskega vrta seveda pri kmetih oziroma rejcih.
      Lam je okoli 200 ter alpak je okoli 100.
      Torej je v Sloveniji 1 lama na 500 ovac, 1 lama na 1000 svinj ter 1 lama na 2000 krav ali bikov.
      V Sloveniji je 1 alpaka na 1000 ovac, 1 alpaka na 2000 svinj, 1 alpaka na 4000 krav ali bikov in 1 alpaka na 2 lami.
      V sosednji Avstriji imajo trenutno okoli 2000 lam in 1000 alpak. Redijo pa jih predvsem na hribovskih in gorskih kmetijah saj so lame in alpake zelo odporne na zimski mraz.
      V svoji domovini Južni Ameriki lame in alpake živijo na zelo visoki nadmorski višini v Andih med 3000 in 5500 metri nadmorske višine kjer je zelo mrzlo in jih dolga volna ščiti pred mrazom.
      Prav zaradi tega jih imajo avstrijci na gorskih in hribovskih kmetijah kjer je hladna klima in so lame in alpake prilagojene na zelo nizke temperature.
      Temperature -20 stopinj Celzija jim ne škodijo ter jih volna varuje pred mrazom. Lame in alpake se strižejo le enkrat na leto in sicer samo spomladi v približno istem času kakor ovce.
      Morda se nekateri sprašujejo, da beseda alpaka izvira iz besede alpe. To seveda ne drži pa čeprav imajo avstrijci alpak v svojih alpah res veliko. Beseda alpaka izvira iz španske besede El Pacos kar pomeni na dolgem vratu od tod tudi ime alpaka. Alpake imajo res dolge vratove.
      Kot lahko vidimo se tudi slovenski kmetje vedno pogosteje odločajo za rejo lam in alpak, poleg tega pa imaš od lam in alpak največji dohodek saj lahko mladiče drago prodaš, njihova volna ima visoko ceno, poleg tega so to zelo skromne živali in prehranjujejo se v glavnem le z travo in senom ter pozimi ne jedo dosti. Niso nič drugega kot pašne živali kakor ovce in koze. Povpraševanje po lamah in alpakah je vedno večje saj lahko naslednji lastnik spet naprej prodaja mladiče in si tako ustvarja dohodek. Le starokopitni ljudje so tisti ljudje, ki vidijo dohodek le pri kravah in svinjah pri drugih živalih pa seveda ne.
      Kot lahko vidimo je lahko lama in alpaka zares prihodnost slovenskih kmetij.

      Izbriši
    3. wow... za vso toznanje pa spet - hvala!
      ja, bi se dalo rediti kakšno takšno živalco...
      no, pri meni sicer samo za "družbo"... nikakor pa jih ne bi mogla pokočati in jih potem pa celo na svoj krožnik djati...
      in prav zaradi tega mojega "vzroka" sem že kar hitro spoznala, da jaz pač nisem človek za na kmetijo...
      saj bi pri meni živali bile na "kmečkem turizmu" dokler ne bi katera sama končala svojega bivanja tukaj...
      no, za treking in podobne skupinske "sprehode" pa tudi...
      smo mi trije senjorji premalo strenirani, da bi lahko držali korak z ostalimi pohodniki...
      pa še čas trenutno vlagamo v drugo stvar...
      ko pa bo tisto zaključeno... takrat pa bomo spet videli kaj in kako...
      ;-)

      Izbriši
  3. V začetku letošnjega leta sem pisal, da bo v teh dneh viden komet PANSTARRS.
    O tem kometu trenutno že poročajo mediji, da bo od sedaj naprej s prostim očesom ta komet viden tudi iz Slovenije.
    Do sedaj je ta komet bil s prostim očesom bil viden predvsem iz južne poloble.
    Od danes 12.marca naprej pa bo ta komet s prostim očesom viden tudi iz Slovenije.
    Komet bo najbolje viden iz Slovenije dne 14.marca 2013 kasneje pa bo komet iz dneva v dan vedno šibkejši, opazovanje kometa pa bo motila tudi naraščajoča svetla Luna saj je včeraj bil mlaj.
    Komet bo bil s prostim očesom viden v drugi polovici marca ter v začetku aprila. Dne 10.aprila bo še le komaj viden s prostim očesom ter kasneje s prostim očesom ne bo več viden.
    Predvčerajšnjim v nedeljo je komet PANSTARRS bil Soncu najbljižji in je imel največji sij.
    Včeraj v ponedeljek pa je komet bil navidezno najbljižje Soncu.
    Komet se vse bolj pomika proti severu in bo jutri 13.marca prečkal nebesni ekvator.
    Komet bo v drugi polovici letošnjega marca bil viden na severozahodnem delu neba še kakšni 2 uri po Sončevem zahodu.
    Prav ob letošnji Veliki noči dne 31.marca 2013 bo komet PANSTARRS razvil do 10 kotnih stopinj dolg rep kateri bo usmerjen skoraj proti severnemu nebesnemu polu torej skoraj proti zvezdi Severnici. Kometov rep pa bo viden vse do 21.ure zvečer.
    Dne 7.aprila 2013 pa bo komet PANSTARRS postal iz naših krajev nadobzorniški komet in bo ostal vso noč nad obzorjem in ne bo več vzhajal in zahajal. Komet bo prečkal 43 stopinj in 30 ločnih minut severne nebesne deklinacije in zaradi te nebesne astronomske širine ta komet pri nas ne bo več vzhajal in zahajal in bo viden vso noč. Zares škoda, da bo takrat na nebu videti komet zelo šibak in bo viden komaj le s prostim očesom saj se bo ta komet PANSTARRS vse bolj oddaljeval od Sonca in Zemlje.

    Komet PANSTARRS nas bo znova obiskal šele čez 100 tisoč let, prav toliko časa traja obhodni čas tega kometa okoli Sonca.

    Če boš imela možnost lahko opazuješ ta komet PANSTARRS kateri se nam obeta v teh dneh. Toda v teh treh dneh, ko bo ta komet še najbolje viden iz Slovenije bo bolj oblačno vreme in zato bomo imeli bolj slabše možnosti za opazovanje tega kometa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zanimivo, zanimivo...
      samo kaj, ko ne vem niti kam gledat
      ;-)

      Izbriši
    2. Kot sem že zapisal. Komet PANSTARRS bo možno opazovati s prostim očesom nekje vse do 10.aprila 2013 takoj po Sončevem zahodu na severozahodnem delu neba še približno do dve uri po Sončevem zahodu. Kometov rep je obrnjen vedno stran od Sonca. Sedaj še kometov rep ni tako izrazit. Konec marca 2013 bo kometov rep najbolj izrazit saj bo dolg do 10 kotnih stopinj. Opazovanje tega kometa bo med 20. in 28.marcem precej motila tudi naraščajoča svetla Luna. Konec marca, ko bomo že 4 dni po polni Luni svetla Luna zvečer ne bo več motila svetlost neba saj bo vzhajala zvečer po 21.uri in bo možno opazovati predvsem kometov rep.
      V teh dneh kometa iz naših krajev seveda ne bomo videli saj bo oblačno nebo z dežjem in snegom. Komet bomo lahko videli že v petek zvečer, ko bo delno jasno. Jutri zvečer bi komet bil iz Slovenije viden najbolje a bo žal oblačno nebo.
      Sicer pa se nam konec letošnjega leta obeta nov komet, ki bo viden na nebu. To bo komet ISON, ki bo konec novembra tako svetel in bo viden celo podnevi navidezno v bližini Sonca. V decembru pa bo viden ponoči s prostim očesom.

      Izbriši
    3. hja, vidiš...
      po datumu bi torej danes bil tapravi čas za opazovanje...
      samo skozi vse ter snežinke, ki pa jih "Tetka Zima" danes stresa izpod neba...
      bo pa očitno potrebno počakati do konca leta na ovega drugega...

      Izbriši
    4. Včeraj 14.marca bi bili najboljši pogoji za opazovanje tega kometa PANSTARRS, če ne bi bilo oblačnega neba nad nami. Ta komet bomo ob delno jasnem vremenu lahko videli danes zvečer, jutri zvečer in morda tudi v nedeljo zvečer. Na severozahodnem delu neba bo ta komet viden takoj po Sončevem zahodu in sicer bo viden s prostim očesom vse do 10.aprila 2013, po tem datumu pa le še z daljnogledi in teleskopi.

      Izbriši
    5. hja, vidiš... toti presneti sneg...
      ;-)

      Izbriši
    6. Komet PANSTARRS sem poskušal opazovati nocoj toda naraščajoča Luna dela svetlo nočno nebo tako, da kometa enostavno sploh ne vidiš. Komet sem poskušal opazovati včeraj a je bila zahodna stran neba povsem oblačna a se ni dalo nič videti. Komet sem poskušal opazovati nocoj kajti vreme je bilo precej jasno toda Luna že moti opazovanje. Praktično pa kometa med 20. in 28.marcem s prostim očesom sploh ne bomo mogli videti zaradi presvetlega nočnega neba za katerega bo kriva ravno svetla Luna. Komet bomo s prostim očesom lahko videli konec marca, ko zvečer v času ko bo še nad obzorjem komet ne bo Lune nad obzorjem, toda magnituda sija bo kometu iz dneva v dan upadala. Očitno bom moral ta komet opazovati z svojim teleskopom.

      Izbriši
  4. Tetica, hvala tebi in ribaku za informacijo. Sem si že obesila na koledar, da spet ne pozabim. Bom odvlekla svojega šoferja v Tržič, pa če mu s fračo zagrozim, hehe.
    Lep pozdrav na Štajersko, M.

    OdgovoriIzbriši
  5. za mineralno kraljestvo skrbijo deve agničajtani in predstavljajo muladaro čakro Planeta. skratka: čisti užitek!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!
      ja, za zelenjavo sem že slišala, da ima vsaka svojo Devo...
      in zato si tudi jaz prizadevam s svojim vrtičkom...
      tak malo iz knjig pa kar nekaj tak prosto po meni...
      ;-)

      Izbriši
  6. če ne zameriš - oprosti, ker sem tečna - deva je m.spol. rastlina ima vsaka svojega devo, res je. to so delfi, vile in tudi večji, krajinski deve. vrtinčasta bitja plešoče energije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joj... najprej...
      sploh ne zamerim, ker/saj sem ti za to še kako hvaležna! problem pri meni kar često nastaja predvsem zaradi tega, ker imam literaturo v nemškem jeziku... potem pa so zraven moji prevodi.
      in že sem tresnila mimo...
      in zatorej - še enkrat hvala za to znanje!

      Izbriši
    2. Če se ne motim, je bil Christian Morgenstern (lahko pa, da sem tudi tu kaj zbrkljala) tisti, ki je dejal (tako nekako): tistemu, ki ti je pokazal napako, se vedno zahvali... saj ti je s tem pokazal pot do zaklada
      torej... še en hvala za zaklad

      Izbriši