ponedeljek, 31. december 2012

1.1.2013 ob 0:17


11 komentarjev:

  1. SREČNO 2013!

    tako je bilo pri nas:

    cvetoče nebo
    iz pokov porojen strah
    v mucinih očeh

    In Maca se je zrinila za televizor :(

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tudi Tebi Sreče in vsega kar si sama želiš
      pri nas pa je Šefica kar ves čas ležala v dnevni sobi pod mizo...
      in imela pod kontrolo TV program in tudi naju dva
      ;-)
      lp

      Izbriši
  2. Sedaj ob 13.uri po srednjeevropskem času danes dne 1.januarja 2013 so v novo leto 2013 vstopili še zadnji in sicer prebivalci Tonge, ki ležijo med 180.poldnevnikom in 172,5.poldnevnikom zahodne zemljepisne dolžine. Prebivalci otočja Kiribati in Nove Zelandije pa so že vstopili v datum 2.januar 2013. Tudi tebi Taresna želim vse lepo in dosti zdravja v novem letu 2013.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e vidiš...
      pa saj vsi dočakamo...
      eni prej, drugi pač malo kasneje
      ;-)

      Izbriši
  3. tu je bila megla in približno ob tej uri smo pričeli delati kot nori.. do jutra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. uf, me vedno bolj daje radovednost...
      le kaj
      ;-)

      Izbriši
    2. :-))) v službi sem bila letos za silvestrovo.. od osmih zvečer do osmih zjutraj. bilo je vse sorte.. od vožnje po nepravem pasu na avtocesti, požarov, do prometne nesreče s smrtnim izidom. nekaj manjših pretepov s poškodbami in manj kot vsako leto zastrupitev z alkoholom.
      evo..

      Izbriši
    3. uf, ti pa me španaš...
      sem najprej mislila to kar sem...
      pa sem potem začela misliti drugače...
      zdaj pa te sploh nič več ne vem...
      no, važno pa je le, da si vse dobro prestala
      ;-)

      Izbriši
  4. Komet ISON bo najpomembnejši astronomski dogodek v letu 2013. Sedaj so na novo podani še natančnejši in boljši astronomski podatki za ta komet ISON v letu 2013 in 2014.

    29.11.2013 - Komet ISON bo tega dne v periheliju in v spodnji konjunkciji z Soncem. Ob periheliju bo najbljižje Soncu ter bo od Sonca oddaljen komaj 1.800.000 km ter se bo pričel od Sonca oddaljevati. Komet bo tudi v spodnji konjunkciji z Soncem in bo šel le nekaj kotnih minut navidezno mimo Sonca. Do Kometovega tranzita ne bo prišlo, Zemlja pa bo tega dne verjetno šla skozi kometov rep. Tega dne bo komet zaradi bližine Sonca zelo svetel in bo navidezno v bližini Sonca bil viden celo podnevi ter bomo zaradi kometove bližine Sonca morali biti zelo previdni pri opazovanju tega kometa z teleskopom, da si ne poškodujemo oči. Komet bo imel magnitudo -9,1 in bo za malenkost manj svetel od polne Lune in bo viden ob jasnem vremenu tudi podnevi.

    27.12.2013 - Komet ISON bo tega dne najbližje Zemlji ter bo od Zemlje oddaljen kakšnih 63 milijonov km. Tega dne bo že nadobzorniški komet. Sij mu bo upadel viden pa ne bo več podnevi temveč samo ponoči. Nahajal se bo v ozvezdju Zmaja ter bo imel zelo dolg rep. Viden bo samo ponoči in bo imel magnitudo 4,2.

    8.1.2014 - Komet ISON bo dosegel najsevernejšo deklinacijo na nebu in sicer 87 severne astronomske nebesne širine in bo samo 3 kotne stopinje oddaljen od zvezde Severnice. Po tem datumu se bo pričel ta komet zopet pomikati proti jugu. Komet pa bo še komaj viden s prostim očesom in bo imel magnitudo 5,7.

    15.1.2014 - Po najnovejših izračunih bomo tega dne videli celo meteorski dež za katerega bo zaslužen prav ta komet ISON. Namreč komet za sabo pušča delce in Zemlja bo prečkala pot tega kometa kateri je bil na tem mestu približno pred enim mesecem. Ker je kometov rep zelo dolg in je obrnjen vedno vstran od Sonca ti kometovi delci katere komet pušča za seboj zavzemajo dokaj velik prostor v območju okoli Sonca. Kdaj bo nastopil ta meteorski dež in v katerih delih sveta bo ta dež viden o tem seveda nimam podatka. Bo pa ob vrhuncu tega meteorskega dežja vsako sekundo vsaj 10 zvezdnih utrinkov na sekundo na nebu. Na žalost pa bo tega dne tudi en dan pred polno Luno in bo zaradi svetlejše noči in svetlega neba meteorski dež slabše viden. Povsem možno bi bilo, da bi iz tega kometa nastal nov meteorski roj katerga bi videli vsako leto 15.januarja. Kje točno v katerem ozvezdju bi bil radiant tega novega meteorskega roja o tem pa seveda nimam podatka. Tega dne komet s prostim očesom več ne bo viden. Viden bo le z manjšimi daljnogledi ter bo imel magnitudo 6,7.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oooooooo............
      to pa bo še zanimivo
      ;-)

      Izbriši
  5. Poleg kometa ISON bo letos v drugi polovici marca ter v začetku aprila 2013 s prostim očesom viden še en komet, ki bo sicer manj svetel kot komet ISON. To je seveda komet PANSTARRS.

    Astronomski podatki za komet PANSTARRS v letu 2013.

    5.3.2013 - Komet PANSTARRS bo tega dne najbližje Zemlji ter bo od Zemlje oddaljen 164 milijonov km. Ker bo še daleč na jugu iz Slovenije še ne bo viden. Viden bo predvsem iz južne zemeljske poloble. Magnituda kometa bo 1,0.

    10.3.2013 - Komet PANSTARRS bo najbližje Soncu ter bo dosegel perihelij in iz Slovenije verjetno še ne bo viden. Komet se bo vse bolj pomikal proti severu. Tega dne bo dosegel tudi največji sij. Magnituda bo 0,5.

    11.3.2013 - Komet PANSTARRS bo navidezno najbližje Soncu in bo od njega oddaljen 15,1 kotnih stopinj. Magnituda kometa bo 0,5. Ta komet bo iz Slovenije s prostim očesom viden v drugi polovici marca 2013 takoj po Sončevem zahodu na severozahodnem delu neba ter bo konec marca 2013 razvil do 10 kotnih stopinj dolg rep. Komet bo s prostim očesom viden tudi še v začetku aprila 2013 ter po 10.aprilu 2013 s prostim očesom ne bo več viden.

    28.5.2013 - Komet PANSTARRS bo dosegel najsevernejšo deklinacijo 85 stopinj severne astronomske nebesne širine ter bo le 5 kotnih stopinj oddaljen od zvezde Severnice. Komet se bo pričel vse bolj pomikati proti jugu. Komet s prostim očesom ne bo več viden, kajti viden bo le z večjimi teleskopi saj bo imel magnitudo 9,3.

    OdgovoriIzbriši