torek, 25. december 2012

Na Božiča dan...

okrašena jelka s prižganimi svečkami
slavnostna večerja s kozarčkom dobrega vinčka
prijetna glasba iz radia

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=9APyYINJ2PE&NR=1
 
in midva
objeta
v tišini ljubezni, 
zadovoljstva in
 sreče

12 komentarjev:

  1. Lepo!

    Se me je dotaknilo:)

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vesela tega
      ;-)
      pošiljam lp, ki že šiba k tebi

      Izbriši
  2. V času, ko se je rodil Jezus je bila na nebu zvezda repatica, ki je Svetim trijem kraljem svetila pot. Prej so kometom rekli zvezda repatica saj so vsakemu nebesnemu objektu rekli zvezda. Tako so planetom rekli zvezde premičnice. Po definiciji je lahko zvezda le tisto nebesno telo, ke je žareče in oddaja svojo lastno svetlobo. Vsaj tako piše v Svetem pismu, da je zvezda repatica kazala modrecom pot. Zvezda repatica je seveda komet. Prav za božič 2013 bo na nebu s prostim očesom viden izredno svetel komet. Šlo bo za komet ISON katerega so odkrili dne 21.septembra 2012. Odkrila sta ga dva astronoma. Eden astronom je bil rus ter drugi belorus. Ta komet ISON bo v začetku novembra 2013 viden na nebu že s prostim očesom. Dne 28.novembra 2013 bo komet ISON prišel v perihelij in bo Soncu najbljižji od njega bo oddaljen komaj 2 milijona km. Lahko bi se tudi zgodilo, da bi Sončeva gravitacija ta komet potegnila k sebi in ga tako uničila. Komet bo letel mimo Sonca z veliko hitrostjo. Dne 29.novembra 2013 le dan po periheliju pa bo komet šel navidezno le nekaj ločnih minut mimo Sonca. Ker pa izračuni še niso najbolj točni bi se lahko tudi zgodilo, da bi šel komet navidezno čez Sončevo ploskev. To bi bil takoimenovani Kometov tranzit, ki je še bolj redkejši od Venerinega tranzita. Ta izredno redek nebesni komet bi lahko izkoristili številni astronomi po svetu saj ni znano kdaj bi ljudje lahko opazovali Kometov tranzit. Ko je komet zelo blizu Sonca dobi komet zelo dolg rep, ki je lahko daljši od 200 milijonov km. Rep pa je usmerjen v nasprotno smer od Sonca. Obstaja možnost, da bi dne 29.novembra 2013 šla Zemlja skozi kometov rep. Tega dne bi na Zemljo prišlo dosti metana in ogljikovega dioksida saj je sestava kometovega repa predvsem metan in ogljikov dioksid. V teh bo komet zelo svetel celo svetlejši od polne Lune ter bo viden celo podnevi. Komet ISON se bo začel pomikati proti severu in dne 26.decembra 2013 bo ISON najbljižji Zemlji. Bo zelo svetel ter bo postal nadobzorniški komet. Bo približno tako svetel kot je polna Luna kar pomeni, da bo konec decembra 2013 celo osvetljeval noč podobni jakosti kakor polna Luna. Rep bo imel zelo dolg približno 90 kotnih stopinj. V začetku januarja 2014 bo šel ISON navidezno 4 kotne stopinje mimo zvezde Severnice. Kasneje bo začel ISON slabeti in ob koncu januarja 2014 s prostim očesom ne bo več viden. Zagotovo pa se nam od novembra 2013 pa do januarja 2014 obeta izjemno čudovita predstava s tem zelo svetlim kometom na nebu kateremu so dali ime ISON.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. waw!
      a me boš takrat še spomnil na to?
      sicer pa... kaj pa je to: perihelij
      in pa... a si ti to morti študiral, da vse tako dobro poznaš
      ali pa imaš kar doma observatorij
      hval in lp

      Izbriši
    2. Perihelij je kot sem že omenil točka, ko je neko nebesno telo recimo tudi planet najbližje Soncu. Po tem trenutku se prične to nebesno telo od Sonca oddaljevati. Afelij pa je točka, ko je neko nebesno telo najbolj oddaljeno od Sonca. Po tem trenutku se prične to nebesno telo Soncu spet približevati. Zemlja je najbližje Soncu okoli 3.januarja vsako leto takrat je Zemlja v periheliju. Zemlja je najbolj oddaljena od Sonca okoli 4.julija vsako leto takrat je Zemlja v afeliju. Ko se neko nebesno telo najbolj približa Zemlji recimo Luna to imenujemo perigej. V letu 2013 bo Luna najbližje Zemlji dne 23.junija 2013. Takrat bo polna Luna, ki se bo imenovala perigejska polna Luna ali Super Luna. Apogej pa je točka, ko se neko nebesno telo najbolj oddalji od Zemlje. Vsak mesec je Luna vsaj enkrat najbolj oddaljena od Zemlje in to seveda imenujemo Lunin apogej.

      Izbriši
  3. Astronomski podatki za komet ISON v letu 2013 in 2014.

    28.11.2013 - Komet ISON bo v periheliju to je v točki, ko je komet najbližje Soncu. Od Sonca bo oddaljen komaj 2 milijona kilometrov. Komet bo viden tudi podnevi in sicer v bližini Sonca in bo svetlejši od polne Lune.

    29.11.2013 - Komet ISON bo v notranji konjunkciji z Soncem ter bo šel navidezno le nekaj ločnih minut mimo Sonca. Izračuni še niso najbolj natančni lahko bi prišlo tudi do Kometovega tranzita to je seveda do izredno redkega nebesnega pojava katerega astronomi nikoli do sedaj še niso opazovali. Komet bi šel navidezno čez Sončevo ploskev. Obstaja možnost, da bi tega dne šla Zemlja skozi kometov rep. Komet bo viden tudi podnevi in bo svetlejši od polne Lune ter bo potoval mimo Sonca z ogromno hitrostjo.

    26.12.2013 - Komet ISON bo najbližje Zemlji. Od Zemlje bo oddaljen 43 milijonov kilometrov. Bo približno tako svetel kot polna Luna in bo zelo osvetljeval noč, da noči ne bodo temne. Postal bo nadobzorniški komet to pomeni, da ne bo več vzhajal in zahajal. Viden bo tudi podnevi in bo imel okoli 90 kotnih stopinj dolg rep.

    4.1.2014 - Komet ISON bo dosegel najsevernejšo deklinacijo približno 86 stopinj severne astronomske nebesne širine in bo le 4 kotne stopinje oddaljen od zvezde Severnice. Navidezni sij mu bo padel in ne bo več viden podnevi. Viden bo samo ponoči ter se bo pričel pomikati vse bolj proti jugu. Rep se mu bo vse bolj krajšal in bo nadobzorniški komet in ne bo vzhajal in zahajal tako, da bo viden vso noč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aha... zdaj videla kaj to pomeni...
      uf, sem pa te spet bla prehitra z vprašanjem
      ;-)
      zanimivo, zanimivo...

      Izbriši
    2. Komet ISON bo seveda najpomembnejši astronomski dogodek v letu 2013. V letu 2012 je bil seveda najpomembnejši astronomski dogodek Venerin tranzit, ki se je zgodil dne 6.junija 2012.

      Izbriši
  4. Jaz pa še pišem sporočila na bloge na eDiju.
    Se je stanje izboljšalo.
    Pri Marjani (Kloti) sem napisala, kaj se dogaja.
    Zasebno, pa, saj veš, po zasebni e-pošti...
    Objem, R.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sem vesela zate...
      no, mene pa tudi ostalo delo bolj okupira, pa zato tudi na računalniku nisem več toliko kot sem to nekoč bila...
      e-dnevnik pa imam itak v glavnem samo za druženje ob spisih...
      saj je taglavno pisanje zame tukaj
      pa lp na tvojo stran

      Izbriši
  5. kako lepo.. tudi napisano in hvala, da tudi takšne trenutke deliš z nami.
    zagotovo pa to ni samo v tem dnevu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oja, saj rada podelim...
      in res imam Srečo - je drugače tudi marsikdaj tako
      pa četudi takrat ni noben ni koledarski praznik
      samo prelep dan
      ;-)

      Izbriši