sobota, 10. november 2012

Martinova sobota...

Ni bilo Martina
Niti taprave goske
pa tudi ne mlincev
in ne rdečega zelja...

pa niti mošta ni bilo,
da bi lahko vino postal.
Bila pa je prečudovita sobota
polna veselja in smeha

4 komentarji:

  1. Danes je Martinovo dan, ko se mošt spremeni v vino in to bi se naj zgodilo ob 11.11. Ali je temu res tako. Praktično mošt delimo na brezalkoholni in alkoholni mošt. Ob trgatvi, ko grozdje tudi prešamo je mošt zelo sladek in nima čisto nič alkohola v sebi. Približno 7 dni po prešanju mošt že pričenja vreti in takrat se v moštu prične ustvarjati alkohol tako, da več kot 7 dni star mošt je že alkoholni mošt. Mošt ima največ alkohola v sebi vsako leto okoli 6.novembra in v tem času smo lahko tudi ob manjši količini popitega mošta zelo pijani. Po 6.novembru je v tem moštu ali vinu nekoliko manj alkohola. Ali se mošt spremeni v vino res 11.novembra in kakšna je razlika med moštom in vinom. Tukaj gre bolj za simboliko. Razlika med moštom in vinom je v tem, da mošt dobi tisto barvo in tisti okus, ki se kasneje čisto nič več ne spreminja. Poglejmo belo vino, ki je še najbolj izrazito, ko lahko vidimo kdaj dobi mošt tisto svojo dokončno barvo, ki se nikoli več ne spreminja. Če pogledamo recimo rumeni muškat je še sedaj tako bel kot, če bi ga zmešali z kakšnim mlekom. Beli mošt povsem izgubi svojo mlečno barvo tam nekje konec januarja torej 31.januarja belo vino dobi tisto bakreno prozorno barvo in okus, ki se kasneje ne spreminja več. Praktično povedano v resnici se mošt spremeni v vino 31.januarja, ko dobi vino tisto barvo in okus, ki se kasneje ne spreminja več. Moj stric v Jurovskem dolu ima tudi vinograd in ima laški rizling, rumeni muškat in sovinjon ter ta beli mošt ima še sedaj povsem mlečno barvo, za novo leto manj mlečno barvo ter 31.januarja dobi tisto svojo značilno barvo, ki se kasneje ne spreminja več. Martinovo je praznik, ko se največ spije alkohola v celem letu in to še celo več kot za novo leto. Sedaj je veliko ljudi pijanih in tudi veliko prometnih nesreč je sedaj prav v času Martinovanja. In če človek spije preveč mošta mu je lahko slabo in takrat mu še najbolj diši samo še mleko saj človek se na tak način zastrupi z alkoholom ter mleko strupe razstaplja. Za Martinovo seveda paše zraven rdečo zelje, goska in mlinci in ta običaj seveda izvira iz preteklosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, je res zanimiv ta datum...
      kot da se nekaj spremeni zaradi datuma v nekaj drugega...
      da pa so v Mariboru imeli to praznovanje pa celo dva dni predtem...

      Izbriši

  2. kar se rdečega zelja tiče, bi zame lahko bilo vsaki dan tinčkovo.
    še novo leto bi si naredila večkrat, ker imam tako rada lučke pa bučke pa smrečice..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. lepo, lepo... torej še ena, ki uživa v tej zelenjavi...
      lučke, pa bučke in vonj tapravih svečk... je pa tudi meni nekaj najlepšega...
      no, pa v hiši še malo vonja po kašnih doma spečenih keksih
      ;-)

      Izbriši