torek, 6. januar 2015

Pa sem mislila...

da bo letos kaj drugače...

Pa mi že spet
ali pa samo še vedno
nekdo pridno jemlje
ure v teh dneh...

In tako se moji dnevi
spet hitreje končujejo
kot po
štiriindvajsetih urah...

9 komentarjev:

  1. Tetica, zdaj pa že ujemi falota, ki ti krade čas, pa ga stresi iz hlač, sakra bolt.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, bo res treba nekaj naredit na tem...
      ker to pa zdaj že res predolgo traja
      ;-)

      Izbriši
  2. Danes so Sveti Trije Kralji saj je vendar 6.januar.
    Znanstveniki so ugotovili, da je zvezda Sirij, ki leži v ozvezdju Velikega psa dejansko bila Betlehemska zvezda. Zvezda Sirij je seveda najsvetlejša zvezda na nebu. V 1. stoletju je Sirij bil v času zimskega solsticija v zgornji kulminaciji istočasno, ko je bilo Sonce v spodnji kulminaciji. Danes temu ni več tako zaradi precesijske pomladanske točke.
    Ozvezdje Orion je zanimivo ozvezdje saj ni daleč od ozvezdja Velikega psa. V sredini tega ozvezdja so 3 zvezde v ravni vrsti in sicer se te 3 zvezde imenujejo Kosci. Praktično pa te 3 zvezde predstavljajo Svete Tri Kralje oziroma modrece. Te tri zvezde pa imajo tudi svoja imena in sicer:

    Jugovzhodna zvezda je Gašper,
    sredinska zvezda je Miha in
    severozahodna zvezda je Boltežar.

    Nebesni ekvator poteka v bližini severozahodne zvezde oziroma v bližini zvezde Boltežar. Ko so Modreci oziroma Sveti Trije Kralji iz Damaska krenili proti jugozahodu v smeri proti Betlehemu so na nebu v teh treh zvezdah videli svojo podobo kajti te 3 zvezde so v ravni črti in te 3 zvezde predstavljajo prav njih. Zvezda Sirij v ozvezdju Velikega psa pa predstavlja mesto Betlehem torej kraj kjer se je rodil Jezus. Namreč nikjer ni nobenih zapisov, da bi v tistih letih, ko se je rodil Jezus bi bil na nebu viden kak komet oziroma zvezda repatica kot so komet imenovali v prejšnjih časih. V kolikor ni šlo za čudež potem so najverjetneje imeli takrat zvezdo Sirij za Betlehemsko zvezdo.
    Po legendi so modreci prišli do Jezusa 12 dni po Jezusovem rojstvu. Jahali pa so seveda na kamelah.
    Zvezda Sirij pa se z drugo besedo imenuje tudi pasja zvezda. Praktično beseda Sirij izvira iz besede Sirija saj je mesto Damask od koder so krenili Sveti Trije Kralji dejansko glavno mesto Sirije, od tukaj pa je to ime prišlo za zvezdo Sirij.
    Vemo, da je zvezdni dan dolg 23 ur in 56 minut in vsaka zvezda naslednji dan vzide 4 minute prej od prejšnjega dneva. Zvezde, ki se nahajajo tik ob nebesnem ekvatorju in med njimi je tudi ta severozahodna zvezda Boltežar v središču Oriona te zvezde so nad obzorjem točno 11 ur in 58 minut ter pod obzorjem prav tako 11 ur in 58 minut.
    Tiste zvezde, ki so bližje severnemu nebesnemu polu tiste zvezde so čimveč nad obzorjem ali pa so vedno nad obzorjem. Tiste zvezde, ki pa so bližje južnemu nebesnemu polu pa so čimmanj nad obzorjem ali pa so vedno za nas pod obzorjem.
    Recimo, ko sem bil leta 2006 v Avstraliji sem videl na južnem nebesnem nebu zvezde in ozvezdja katerih pri nas iz Slovenije nikoli ne vidiš. Za nas Slovenijo so tiste zvezde in ozvezdja podobzornice za Avstralijo pa celo nadobzornice.
    Zvezde delimo na 3 vrste glede na vidnost iz Slovenije in sicer to so:

    Nadobzornice - Zvezde, ki so vedno nad obzorjem ter nikoli ne vzidejo in ne zaidejo. Zvezda je tudi v spodnji kulminaciji nad obzorjem.
    Medobzornice - Zvezde, ki niso vedno nad obzorjem, te zvezde vzhajajo in zahajajo. Zvezda, ki je v zgornji kulminaciji nad obzorjem ter v spodnji kulminaciji pa pod obzorjem.
    Podobzornice - Zvezde, ki so za naše kraje vedno pod obzorjem ter nikoli ne vzidejo in zaidejo. Zvezda, ki je tudi v zgornji kulminaciji pod obzorjem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!
      pa upam, da ti je praznik lepo minil

      Izbriši
  3. Včasih človek enostavno ne more verjeti, da gre čas tako hitro.

    OdgovoriIzbriši
  4. zelo dobra slika!!! všeč!

    OdgovoriIzbriši
  5. 21+G+M+B+17
    21+G+M+B+25

    OdgovoriIzbriši