nedelja, 26. oktober 2014

Podarjena ura...

Ja, ja,...
So nam ti naši politiki, ki so nam spomladi vzeli to eno uro...
to zdaj pa spet nazaj djali.

In, jaz pač kot jaz...
sem jo tudi že kar hitro izkoristila.

In to že kar takoj po zajtrku.

Pa saj vsi dobro vemo
da je podarjeni čas
tisto edino
kar v tem našem Življenju največ pomeni.

Vse drugo se da kupiti
samo časa pa ne.

 
In zato se že dolgo ve,
da ni najbolj bogat tisti
ki ima težek bančni račun in ah in oh in uh nepremičnin in tudi premičnin...
pač pa tisti,
ki ima vsak dan sproti na razpolago dovolj časa za...
sebe


13 komentarjev:

  1. Poletni čas je neumnost je dejansko izum neumnih politikov. O tem v katerem časovnem pasu se kateri kraj nahaja mora biti odvisen samo od geografske dolžine in od ničesar drugega.
    Zelo napačno je da meje med časovnimi pasovi potekajo po državnih mejah, poleg tega državne meje ne potekajo po poldnevnikih.
    Meje med časovnimi pasovi bi morale potekati samo po poldnevnikih in nič drugače. Vzemimo primer, da je svet razdeljen na 25 časovnih pasov in tisti časovni pas po katerem poteka navtična časovna meja deli čas na 24 ur časovne razlike in prav zaradi tega imamo 25 različnih časovnih pasov in to sem v to resno navihanko že pisal.

    Vzemimo grenviški čas oziroma UTC (Universal Coordinated Time) kateri je vezan na začetni ničelni poldnevnik in v Evropi poteka skozi Veliko Britanijo, Francijo in Španijo. Poteka pa tudi skozi London kjer je zvezdarna Greenwich kjer se opazuje Sonce in kjer z atomsko natančnostjo nastavljajo ta UTC z izredno natančnimi aritmetičnimi zgornjimi kulminacijami Sonca skozi vso leto. Vemo, da ima polni krog 360 kotnih stopinj in če število 360 delimo z 24 dobimo 15. Torej vsak 15. poldnevnik na Zemlji je vezan na svoj časovni pas.

    Slovenija ima ravno to srečo, da skozi njo poteka vzhodni 15. poldnevnik in zato je srednjeevropski čas UTC+1h pri nas najbolj skladen z pravim Sončevim časom.
    Torej če smo bliže vzhodnemu 15. poldnevniku potem se nahajamo v navtičnem časovnem pasu UTC+1h in če smo bližje vzhodnemu 30. poldnevniku smo v navtičnem časovnem pasu UTC+2h. Mi se nahajamo med vzhodnim 15-im in 16-im poldnevnikom zato smo v navtičnem časovnem pasu UTC+1h in zato se mi ne zdi pametno zakaj poleti uporabljamo sosednji vzhodnoevropski čas UTC+2h kateri ni naš Sončev navtični koordinatni čas in je vezan na vzhodni 30. poldnevnik.
    Poleg tega Zemlja ni vedno enako oddaljeno od Sonca zato se 11.februarja pojavlja zgornja kulminacija Sonca celo 30 minut pozneje kot pa 3.novembra.
    Recimo v Mariboru nastopi zgornja kulminacija Sonca 11.februarja ob 12.12 ter 3.novembra ob 11.42. Povprečna zgornja kulminacija Sonca v Mariboru pa je ob 11.57.
    Vzhodni 15. poldnevnik poteka skozi Slovenijo v bližini Raven na Koroškem, Trbovelj in Trebnjega in tam se najzgodnejša zgornja kulminacija Sonca pojavi 3.novembra ob 11.45 ter najpoznejša 11.februarja ob 12.15 in povprečna je potem točno ob 12.00 kar je še najboljše ujemanje z Soncem. Zaradi tega je lahko v bližini koordinatnih navtičnih časovnih mej do največ 45 minut časovne razlike z zgornjo kulminacijo Sonca in v kolikor prihaja do večje časovne razlike od 45-ih minut potem se kraj več ne nahaja v pravem časovnem pasu.

    Iz tega namreč sledi, da lahko o tem kakšen čas bo odločala Slovenija lahko odločajo le astronomi in ne nikakor ne politiki, ker nimajo pojma o astronomiji. To bi lahko primerjali s tem, če bi zidar kuharju svetoval kakšno kosilo mora skuhati in takšno kosilo ne bi bilo najbolj primerno za hrano.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja vidiš...
      ko pa so kljub vsemu povsod politiki taglavni
      in sem prepričana, da bi bilo lahko marsikaj drugače/boljše, če jih vsaj ne bi bilo toliko takih kot pač so
      da pa se itak imajo za najbolj sposobne in pametne
      to pa je tudi edina stvar, ki nas povezuje širom po svetu
      ;-)

      Izbriši
  2. Sedaj si lahko podrobneje pogledamo še naslednja dva časovna pasova in sicer srednjeevropski čas UTC+1h in vzhodnoevropski čas UTC+2h. Naprimer UTC (Universal Time Coordinated) se še z drugo besedo imenuje tudi zahodnoevropski čas in je kot koordinatni navtični časovni pas veljaven v zahodni Evropi.

    1.) SREDNJEEVROPSKI ČAS UTC+1h je vezan na vzhodni 15. poldnevnik in se nahaja med vzhodnim 7,5. in 22,5. poldnevnikom. Kratica zanj v slovenščini je SEČ ter v angleščini MET. Je naš navtični, koordinatni in sončev čas. V tem časovnem pasu ležijo evropske države kot so Švedska, Norveška, Danska, Poljska, Češka, Slovaška, Nemčija, Avstrija, Slovenija, Italija, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Makedonija, Albanija pa tudi afriške države kot so Tunizija, Libija, Čad, Niger, Kongo, Angola in Namibija.

    2.) VZHODNOEVROPSKI ČAS UTC+2h je vezan na vzhodni 30. poldnevnik in se nahaja med vzhodnim 22,5 in 37,5. poldnevnikom. Kratica zanj v slovenščini je VEČ ter v angleščini EET. Je čas, ki ga Slovenija uporablja poleti in ni naš koordinatni, navtični in sončev čas. V tem časovnem pau ležijo evropske države kot so Finska, Belorusija, Ukrajina, Ukrajina, Bolgarija, Romunija, Grćija, skrajni vzhodni del Madžarske, Srbije in Makedonija pa tudi azijske države kot so Turčija, Libanon, Izrael pa potem še afriške države kot so Egipt, Sudan, Uganda, Zambija, Malavi, Zimbabve, Lesoto in Južnoafriška republika.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na Zemlji je 25 časovnih pasov in tisti časovni pas po katerem poteka navtična datumska meja deli čas na največ 24 ur časovne razlike. Navtična datumska meja poteka natanko po 180. poldnevniku.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tetica, ta tvoj zapis pa kar podpišem. Lep pozdrav, M.

    OdgovoriIzbriši
  5. pa dobro sliko si našla za zraven. meni je pa vseeno. ure premaknem in ne pomislim več kateri čas je.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja veš...
      mene je pa ravno včeraj zvečer nesla ta sprememba...
      ura toliko, moja utrujenost pa občutno večja

      Izbriši
  6. Včeraj v nedeljo, 26.oktobra 2014 se je v Ljubljani odvijal 19. Ljubljanski maraton. Najboljši med tekači na 42 km je bil nek kenijec, ki je celotno maratonsko traso pretekel v 2 urah in 8 minutah. Vsi tisti, ki so pretekli teh 42 km v manj kot 4 urah in 30 minutah so bili zelo zelo dobri in tudi zelo uspešni.

    OdgovoriIzbriši
  7. V vesolju in na Zemlji obstajata samo dve dimenziji in sicer prostorska in časovna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa še teh dveh nismo sposobni pametno in koristno "uporabiti"...

      Izbriši
  8. Včeraj dne v nedeljo, 26.oktobra 2014 se je v Ljubljani odvijal 19. Ljubljanski maraton. Najboljši tekač na 42 km je bil nek kenijec in je ta maraton pretekel v 2 urah in 8 minutah. Vsi tisti, ki so pretekli teh 42 km v manj kot 4 urah in 30 minutah so bili v tem maratonu zelo zelo dobri in tudi zelo uspešni.

    OdgovoriIzbriši