petek, 31. oktober 2014

Na pokopališču...

Prečudovit sončen dopoldan
parkirni prostor je že v celoti poln pločevine
ljudje pa obloženi...

Grobovi se ponovno kitijo 
s cvetjem, aranžmani, svečami...

In spomin na pokojne tudi tokrat spet oživi.


(tudi ta kipa pa sta bila med tistimi,
ki so jih meseca junija pokradli)

6 komentarjev:

  1. Sedaj ko so nastopili prazniki imamo tistih 5 bolj ali manj zanimivih dni in te bomo sedaj nekoliko podrobneje predstavili.

    1.) HALLOWEEN (NOČ ČAROVNIC) - 31.OKTOBER
    Ta praznik lahko bi dejal nima ne glave ne repa. Gre iz Severne Amerike uvožen praznik, nanaša pa se na srednji vek - vse do 18.stoletja, ko so še tudi čarovnice kurili na grmadah.
    Praktično je bil srednji vek mračnjaška doba. Tista ženska, ki se je odložila za čarovništvo je bila neumna in tudi tisti, ki so kurili te čarovnice so bili tudi neumni.
    Toda v tem času so bili ljudje neumni, neizobraženi, zaostali in lahkomiselni. Verjeli so v največje neumnosti in tudi v to, da so imele čarovnice nadnaravno moč, verjeli so, da so za točo bile krive tudi čarovnice. Danes pa vemo, da je toča vremenski pojav za katerega ne more biti kriva nobena čarovnica pa čeprav toča povzroči v kmetijstvu ogromno škode.
    Poleg tega so čarovnice in čarovniki poznali veliko trikov. Navadni ljudje pa so mislili, da imajo čarovniki in čarovnice nadnaravno moč.

    Izdelovanje toče - nekateri čarovniki in čarovnice so bili dobri kemiki, poznali so določene kemikalije, bili so alkimisti. Naprimer nekateri so znali v hiši ustvariti nevihto in iz stropa se je vsulo polno toče. Navadni ljudje so mislili, da imajo nadnaravno moč, da lahko v hiši ustvarijo nevihto. Še pred leti mi je govorila ena oseba, ki je sedaj že pokojna, da ko je bil on majhen je bil v hiši pri nekem gospodu in ta človek je lahko ustvaril točo in toča je resnično padala iz stropa na tla.
    Toda sedaj želim povedati, da so nekateri ljudje resnično znali ustvarjati točo. Toda kako so to naredili. Preprosto povedano bili so dobri kemiki. V posodah so imeli različne kemikalije, kemikalije so zlili skupaj, prišlo je do kemičnih reakcij, iz teh posod se je pričel valiti bel dim, pod stropom so se ustvarili oblaki in iz njih se je vsula toča. Torej nič nadnaravnega le kemija je bila to.

    Kar se tiče hipnoze, nekateri čarovniki in čarovnice so znali hipnotizirati in tudi tako, da so se ljudje slekli do golega. Poleg tega je hipnoza še danes zavita v tančico skrivnosti. Neizobraženi in zaostali ljudje so za nesreče krivili tudi črne mačke toda črne mačke niso bile prav ničesar krive, le človeška neumnost ne pozna meja.
    Toda resnično praznik noč čarovnic nima ne glave ne repa, katoliška cerkev pa v tem prazniku vidi na delu hudiča.

    2.) DAN MRTVIH (VSI SVETI) - 1.NOVEMBER
    Na dan mrtvih obiščemo grobove svojih prednikom, staršev, starih staršev, sester, bratov, stricov in tet, ki jih nimamo več in jim prinesemo sveče, rože, ikebane in se spomnimo na njih, ko so še živeli.

    3.) GOD VERNIH DUŠ - 2.NOVEMBER
    Tega dne se vrnejo verne duše na Zemljo. Katoliška cerkev verjame, da pridejo iz vic za prošnjo, da bi za njih čimveč molili ter da bi za njih plačali tudi kakšno mašo.

    4.) SAMHAJN - 6.NOVEMBER
    Keltski solarni praznik Samhajn se nanaša na sredino jeseni. Stari kelti so verjeli, da je 6.november edini dan v letu, ko so se lahko duše iz nebes in vic samo tega dne vrnile na Zemljo. Praktično so lahko prišle že 5.novembra in to takoj po Sončevem zahodu.
    Pravijo celo, da ponoči iz 5. na 6.november hodijo po zemlji duše v velikih procesijah in da prav to noč psi najbolj lajajo saj jim je samo to noč dana možnost, da vidijo vse polno duš, vernih duš in prikazni ki hodijo po zemlji. Pravijo tudi, da je noč iz 5. na 6. november najstrašljivejša noč v letu, ker hodi po zemlji toliko duš. Poleg tega bo letos na Samhajn 6.novembra ob 23.23 še polna Luna, ki bo naredila noč še bolj strašljivo.

    5.) ASTRONOMSKA SREDINA JESENI - 7.NOVEMBER
    Astronomska sredina jeseni je vsako leto prav 7.novembra in letos bo ta trenutek nastopil točno ob 13.07, ko bo Sonce doseglo točno 15 kotnih stopinj znamenja Škorpijon. V tem trenutku bomo tudi časovno na polovici poti med jesenskim enakonočjem in zimskim solsticijem. Na astronomsko sredino jeseni je seveda vezan keltski solarni praznik Samhajn.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. spet en hvala za vse te podatke...
      da se pa Duše rade sprehajajo med nami...
      o tem sem pa že kar nekaj tudi prebrala, pa tudi kar nekaj filmov je bilo na to temo
      no, polna luna pa itak vedno zna pri kom poskrbeti za kako presenečenje
      ;-)

      Izbriši
  2. Mislim, da je letos le nekoliko manj "našarjeno" tam po grobovih - no vsaj danes pri nas ni bilo videti kakšnega prehudega tekmovanja in ljudje počasi že sprejemajo, da se z eno prizgano svečico prav tako lahko.iskreno pokloniš spominu tistih, ki so odlši, ostali pa v srcih. In to mi je všeč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. no, jaz sicer ne vem kako je to zgledalo danes na mariborskem pokopališču...
      saj z možem že par let prakticirava urejanje grobov med letom, potem pa še (samo) par dni pred prvim novembrom
      da se izogneva tavlki gužvi

      Izbriši
  3. ona zajokana tetica je najbrž zdaj pri kšnem štedilniku :-)))) ... ampak kdo je pa ta gospod s kravato?

    OdgovoriIzbriši
  4. hm... pa kaj vem, če ni tudi nje tako kot verjetno vseh ukradenih doletela usoda razkosanja in po kilogramu prodanega materiala...
    ovi ogospod pa je (bil) Arnold Tovornik

    OdgovoriIzbriši