sreda, 9. november 2011

Ovčke bele... ovčke črne...

So ovčke bele res...
pod kožo drugače krvave kot ovčke črne...
So ovčke bele res...
bolj pametne in dobre kot ovčke črne...
So ovčke bele res...
bolj vodljive in ubogljive kot ovčke črne...

 
Ja, zakaj pa potem imajo ovčke črne pa tako negativen prizvok

10 komentarjev:

  1. Oboje so lepe in lahko pridne ali ne ... le da so črne malo bolj opazne v povprečni čredi ...

    papa <3

    OdgovoriIzbriši
  2. ančika... ja, črne so res bolj opazne v beli čredi... prav tako kot bele bolj v čreni čredi... ampak... je črna ovčka a beli ali pa bela v črni čredi tudi res manj vredna, slabša, bolj problematična...
    <3

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz vedno pravim, da so ovce najboljša in najcenejša kosilnica. Samo neumni ljudje nasprotujejo ovcam. Če nimaš ovc potem moraš imeti drago vrtno kosilnico, bencin za kosilnico pa ni več poceni. Poleg tega so tudi motorne kosilnice zelo drage. S to košnjo pri kosilnici so samo stroški, pri vrtni kosilnici pa še moraš paziti, da ne dobiš svojih nog pod to vrtno kosilnico in da ti nož te vrtne kosilnice ne odreže oziroma ne poškoduje nog.
    Mojemu očetu se je lani poleti zgodilo pri vrtni kosilnici, da je bil rezni nož pri osi počen. Močna centrifugalna sila je povzročila, da je nož počil do konca. Dva kosa tega noža je na srečo vrglo na stran. Še dobro, da ta dva dela tega noža ni dobil v svoje noge. Če je rezni nož vsaj malo počen potem ga pri vrtni kosilnici ni več varno uporabljati.

    Pozitivno pri ovčereji je ravno to, da so ovce v prosti reji zunaj na prostem na svežem zraku in se lahko dosti gibljejo. Svinjereja pa je zelo negativna živinoreja saj svinje živijo v ozkih prostorih v hlevu in se čisto nič ne gibajo, še Sonce ne sije na njih. To je grozljivo mučenje živali teh zlobnih starokopitnih in konzervativnih kmetov. Sicer pa svinjina ima mnogo nasičenih maščob in je zelo nezdravo meso saj maši človeku žile z maščobo in nevarno dviguje krvni tlak, poleg tega pa uživanje svinjine spada med nezdravo in škodljivo prehrano zahodnega tipa.
    Drugače je pri ovčetini. Ovčetina je meso ovac katere so bile ob klanju stare več kot eno leto. Jagnjetina pa je meso mladih ovac oziroma jagenjčkov kateri so ob klanju stari manj kot eno leto. Ponavadi se jagenjčki koljejo ko so stari od 6 pa do 12 mesecev.
    Jaz si jagnjetino privoščim vsako leto konec avgusta na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni. V šali celo rečem, da jem jagnjetino točno na vzhodnem 16. poldnevniku saj v Gornji Radgoni poteka vzhodni 16. poldnevnik točno skozi Hipodrom v Gornji Radgoni in potem tudi skozi to sejmišče kjer se odvija ta kmetijski sejem vsako leto zadnji teden avgusta v Gornji Radgoni.
    Sicer pa je zelo uporabna tudi ovčja volna saj poleg materiala za tekstil se danes celo uporablja v gradbeništvu. V sosednji Avstriji danes iz ovčje volne izdelujejo stenske mavčne plošče v katerih se nahaja ovčja volna katera je pozimi zelo dobra toplotna izolacija. Nekateri zidarji v Avstriji v estrihe dodajajo namesto plastičnih umetnih prediv kar ovčjo volno katera naredi tla v našem stanovanju še toplejša. Nekateri pa ovčjo volno vnašajo tudi v poliester pri izdelovanju artiklov iz poliestra pri rolanju.
    Iz ovčjega mleka lahko naredimo zelo okusen ovčji sir kateri je zelo dober in tudi zelo drag saj 1 kg ovčjega sira stane kar 30 evrov.
    Jagnjetina pa je seveda zelo zdravo meso saj preprečuje raka in ima zelo malo nasičenih maščob poleg tega pa tudi spada med zelo zdravo prehrano vzhodnega tipa. Meni je jagnjetina najbolj dobro meso, še boljša je od rib in piščanca.
    Samo neumni, konzervativni in starokopitni ljudje nasprotujejo ovčereji in uživanju jagnjetine, veliko raje imajo, da jim na njihovi zemlji rastejo en meter visoka trava in koprive, kakor pa da bi se na njihovi zemlji pasle ovce in bi imeli vedno spašeno travo.
    Ovce so res zakon!

    OdgovoriIzbriši
  4. 5. LENARŠKA JAGNJIJADA

    Na lenarški Poleni v Lenartu v Slovenskih goricah se bo v času od 2. pa do 4.junija 2017 odvijala že 5. lenarška jagnjijada. Na tej jagnjijadi bo mogoče poskusiti pečeno jagnjetino, ovčji sir, ovčje čevapčiče in še bi lahko naštevali. Mogoče pa si bo tudi ogledati striženje ovac in izdelovanje izdelkov iz ovčje volne.
    Lenarška jagnjijada se bo odvijala te tri dni v času od 9. pa do 19. ure.

    OdgovoriIzbriši
  5. PONUDBA JAGNJETINE V SLOVENSKIH GORICAH

    Jagnjetino si je v Slovenskih goricah mogoče naročiti pri turistični kmetiji KMETIJA PRI FRIDI.

    Po dogovoru ali po predhodni najavi po telefonu si lahko prav pri njih naročimo slastno pečeno jagnjetino. Po želji nam jagnjetino tudi spečejo v krušni peči.
    Na tej kmetiji nam lahko ponudijo tudi izdelke iz ovčje volne.

    Naslov te turistične kmetije je:

    KMETIJA PRI FRIDI

    Miroslava Ruhitel
    Zgornja Ročica 17
    2233 Sv. Ana v Slovenskih goricah

    Tel. 02/703 21 70
    GSM: 041 555 210.

    OdgovoriIzbriši
  6. ŽENSKA KI ZELO SOVRAŽI OVCE

    Včasih grem na obisk k eni starejši 87 letni ženski katera živi povsem sama na kmetiji. Nikoli ni imela moža in niti otrok ne, saj je imela zelo starokopitne starše, ki ji niso dovolili nobenega moškega in nikoli nobenih spolnih odnosov. Živela je na svoji kmetiji v zaostalosti, konzervativnosti in starokopitnosti, ker so tudi njeni starši bili takšni.
    Kot sem že omenil včasih grem k njej na obisk, ker živi povsem sama in včasih kdo po več dni ne pride na obisk. Seveda se z njo pogovarjam o vseh mogočih stvareh, o kmetovanju, o Bogu o komerkoli in je vse lepo in prav. Toda pri njej ne smem omeniti ovc, ko ji omenim ovce od jeze kar ponori in se prične zelo dreti name. Izgleda kakor da postane povsem obsedena kakor da jo je obsedel hudič. Pravi mi, da ima zelo rada svinje in krave in da zelo sovraži ovce. Sovraži tiste kmete, ki imajo doma ovce. Pravi svinje morajo biti v hlevu in to v ozkih prostorih brez prostega gibanja, krave v hlevu večinoma pripete z verigo. Ovc pa v Sloveniji nikjer ne bi smelo biti, še najmanj pa da so v prosti reji. Pravi mi, da je pametno če redimo svinje in krave, toda gorje nam če bi redili ovce. Ko ji omenjam kake ovce se ravno dere name in pravi da naj raje ljudje vzamejo koso v roko in naj pokosijo s koso več hektarjev travnikov kakor pa da bi doma redili ovce.
    Tudi njena soseda katera je živela 200 metrov stran od nje je bila sovražno usmerjena proti ovcam. Vsak prvi četrtek v mesecu, ko jim je župnik prinesel hostijo sta dve ženski bile skupaj. Druga drugo sta se hujskali, da ovc mladim že ne bomo pustili. In tako je tudi njena soseda bila proti ovcam. Pri sosedi katera je tudi bila zelo stara, zelo starokopitna, konzervativna, nikoli ni imela moža in otrok bi njen 15 let mlajši brat na njeni zemlji imel ovce. Pa mu ovc ni pustila, namesto tega ji je na kmetiji rasla več kot en meter visoka trava in kopriva. Soseda je bila stara skoraj 90 let, v hiši je imela veliko svinjarijo, ovc pa ni pustila. Njena streha na hiši je že imela luknje, ko je deževalo ji je v hišo tekla voda. Pa je rekla raje, da mi v hišo teče voda, kot pa da bi moj mlajši brat kateri je podedoval mojo kmetijo imel na moji zemlji ovce. Ta starejša soseda je pred šestimi meseci umrla, brat pa je pred kratkim njeno hišo in kmetijo prodal, ker mu sedaj pokojna sestra ni pustila ovc na svoji zemlji.
    Seveda tej 87 letni še živeči ženski katera tako zelo sovraži ovce včasih pride na obisk tudi tak ki rad pije alkohol, recimo kako vino. Nič ni narobe če pri njej spiješ 2 litra vina, samo ovc ji ne smeš omenjati.

    Ta zgodba je kar malce smešna, kako lahko neka ženska tako sovraži ovce saj je jagnjetina bolj zdrava od ribjega mesa in spada med najokusnejše vrste mesa, ovce pa so tudi na svežem zraku v prosti reji.
    Seveda je nauk te resnične zgodbe, če kdo sovraži in nasprotuje ovčereji se lahko proda kmetija.

    OdgovoriIzbriši
  7. 6. LENARŠKA JAGNJIJADA

    (Od 8. pa do 10.junija 2018)

    Na hipodromu Polena v Lenartu v Slovenskih goricah se bo v času od petka, 8. pa vse do nedelje, 10.junija 2018 odvijala že 6. lenarška jagnjijada.
    Na tej jagnjijadi si bo mogoče privoščiti sveže pečeno jagnjetino, ovčje klobase, ovčji sir. Na tem sejmu si bo mogoče ogledati prikaz striženja ovac, kupiti bo bilo mogoče tudi izdelke iz ovčje volne.
    Sejem bo odprt te 3 dni od 9. pa do 19. ure.

    OdgovoriIzbriši
  8. JAGNJETINA - V SLOVENIJI PREPOVEDANO MESO

    Imam občutek, da je sočna in sveža polna jagnjetina v Sloveniji enostavno prepovedana. Za to so krive nekatere konzervativne starejše ženske.
    V kraju Hrastovec pri Lenartu kamor sam zahajam to tudi sam doživljam, koliko je bil preganjen in zasovražen lastni brat, ki ni smel imeti na 3 hektarski kmetiji svojih ovc. Zaradi nasprotovanja ovečereji se je po smrti svoje nasprotnice ovčereje svoje sestre enostavno preselil v Avstriji. Na zemlji pa je raje rastla visoka trava in visoke koprive. Tudi njena sedaj 88 letna soseda ki še živi je zelo sovražno nastrojena do ovac.
    Enostavno pravi da so ovce preklete seveda kateri jih ima, enostavno pravi, da morajo biti krave in svinje v hlevu. Tudi če imaš zelo malo zemlje moraš imeti krave in svinje v hlevu. Pravi da pri ovcah in kozah si še nobeden ni ničesar pripravil in da so le krave in svinje dohodne oziroma imaš od njih dohodek.
    Včasih res sama prične govoriti o ovcah in tolči s palico v tla, da bi lahko v pod naredila luknjo in da so ovce preklete.
    Toda zakaj so preklete, to da so v prosti reji, da imajo veliko prostega gibanja, kaj pa so svinje, vedno v hlevu na betonu, ne vidijo sonca, v ozkih prostorih, ne vidijo in ne okušajo narave.
    Tudi krave so naprimer zlorabljene, nekateri kmetje imajo vedno pripete krave in bike. Krave se v kolikor od pomladi do jeseni pasejo zunaj v naravi so marsikje tudi čez celo zimo pripete v hlevu z verigo.
    Danes skoraj nobena krava ni več osemenjena po naravni poti, večina krav sploh ne vidi bikov, nima z njimi spolnih odnosov. Tudi mladim prašičkov se režejo moda brez anestezije, kajti nekastrirani prašiči nimajo dobrega mesa.
    Kje pa imaš pri ovcah in kozah take zlorabe, nobenemu kozličku in jagenjčku ne režejo jajc oziroma mod. Koze in ovce niso umetno oplojene od veterinarjev tako kakor danes krave. Koze in ovce imajo povsem naravne spolne odnose s svojimi samci in to celo v naravi.
    Dalje svinjina je zelo celo najbolj nezdravo meso, vsebuje največ nasičenih maščobnih kislin, povzroča kar veliko bolezni srca in ožilja, toda nisem proti uživanju svinjine, toda samo svinjine pa tudi ne moreš jesti, moraš jesti tudi drugo meso.
    Jagnjetina in kozličevina pa je zelo zdravo meso, celo bolj od morskih rib. Zelo zdravo pa je tudi kozje mleko, preprečuje raka in ozdravlja raka če ga piješ, ozdravlja pa tudi ostale bolezni. Kozje mleko je super živilo za marsikatero bolezen. Ljudje so mi govorili kako jih je kozje mleko čudežno pozdravilo, medtem ko jim medicina enostavno ni mogla pomagati.

    Zakaj so pa potem nekateri starejši ljudje tako proti reji drobnice, če pa je drobnica od ostale rejne živine še najmanj zlorabljena v Sloveniji pa še bolj zdravo meso je to?
    To je zato, ker so neizobraženi, starokopitni, konzervativni, ne marajo sprememb, še vedno razmišljajo da so v preteklosti.
    Recimo ta 88 letna gospa je bila svojemu sosedu zelo proti in to zelo sovražno proti ovcam. Lastni sosed je kmetijo prodal, ker ni smel imeti ovc, sedaj živi v sosednji Avstriji.
    Preprosto pravi na 3 hektarski kmetiji bi moral imeti le 3 molzne krave, toda ali so zanjo le 3 molzne krave dohodek, mlekarski tovornjak zaradi treh krav molznic k njim ne bo prišel po tako malo mleka. Sosed pa je imel tudi visoko pokojnino, zaradi teh 3 krav ne bi bil bolj bogat. Če realno pogledamo, potem je tukaj čisto vseeno ali bi imel ovce, koze, svinje ali krave.
    Toda meni in sosedu je jagnjetina zelo dobro okusno meso, jaz sem ga jedel že v Grčiji in v Avstraliji. Zelo dobro je tudi bilo sosedu ta jagnjetina, toda te protiovčerejske diktatorke so zelo sovražno delovale proti ovcam.
    Je potem Slovenija sploh pravna država, da tisti ljudje ki imajo radi jagnjetino zaradi teh protiovčerejskih diktatork ne morejo na svoji zemlji rediti ovc in uživati njihovega mesa in ovce bi bile v povsem prosti reji.
    Zaradi teh nasprotnic ovčereje in jagnjetine dobi človek občutek, da je jagnjetina v Sloveniji enostavno še danes prepovedano meso.

    OdgovoriIzbriši
  9. NEZDRAVA HRANA IN ZELO DRAGO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

    Če bi Slovenci veliko pogosteje jedli ovčje meso oziroma jagnjetino bi zelo malo plačevali za obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje, seveda pod pogojem da bi jedli zelo malo svinjine in ostale vrste mesa. Namreč s tem, ko jemo veliko svinjine, mastne svinjine je veliko ljudi bolanih, več ko je ljudi bolanih, več zdravstvenih storitev je potrebnih, več je operacij, zdravniških posegov, več zdravnikov.
    Nezdrava hrana nam je povzročila, da zelo drago plačujemo to zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Ves zdravstveni problem je vkalkuliran v to zavarovanje. Ljudje pa bodo še naprej jedli svinjino, jagnjetine in kozličevine pa vedno manj. Ovce in koze pa bodo v Sloveniji še vedno stagnirale. Zaradi tega, ker ne jemo ovčjega mesa in namesto ovčjega mesa jemo svinjino, zaradi tega bomo iz leta v leto vedno dražje plačevali obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Po letu 2030 bomo že plačevali obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje na mesec že tako visoko kot po takrat najnižja mesečna plača v Sloveniji. Zakaj pa v Grčiji plačujejo do največ 10 evrov zdravstvenega zavarovanja na mesec, ja Grki se zelo zdravo prehranjujejo, uživajo olivno olje, jedo pa večinoma jagnjetino, pri zdravniku niso dosti. Njihov zdravstveni sistem ni tako obremenjen kakor je naš. Pri nas pa skoraj nobene jagnjetine, svinjine pa ogromno. Tukaj so še na žalost mafijske starejše starokopitne ženske, ki nasprotujejo reji ovc in koz v Sloveniji, zahtevajo svinje, tudi če nekateri ki imajo dieto ne smejo jesti svinjine. Jaz naprimer bi lahko bil celo zaposlen na eni ovčerejski kmetiji, toda dve satanski ženski sta bili zelo sovražno proti ovcam. Danes je ta kmetija prodana, novi lastniki pa na tej kmetiji imajo svinje in nimajo ovc. Mene že muči tudi putika, pri zdravniku so mi našli že tudi povišane maščobe v krvi in tudi povišan holesterol. In potem ne bi smeli rediti ovc in ne bi smeli jesti ovčjega mesa, ker sta ti dve gestapovki proti ovcam. Tudi delodajalec ti ne bo dal ovčjega mesa za jesti v službi, ampak samo nezdravo svinjino. Zakaj bi bilo potem bolje jesti svinjino, če pa svinja živi celo življenje v enem ali dva kvadratnem metru v hlevu, da se še niti obrniti ne more. Ovce pa zunaj na pašniku, v prosti reji na več hektarjih. Svoboda živali je tukaj zelo očitna, zakaj potem jesti mučene živali, živali v ujetništvu.

    Danes sem bil tudi pri zdravniku v Lenartu. Poleg tega da imam urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje bi moral danes še celo doplačati zdravstvene storitve, doplačati pa sem moral celo zdravila in to je prišlo 5,55 evra. Po drugi strani pa se v teh zdravstvenih zavarovalnicah dogajajo tudi podkupnine, plačujemo za marsikoga ki je v zdravstvu zaposlen samo za število ali pa za tiste, ki kradejo kot srake ta denar.

    OdgovoriIzbriši