sobota, 19. april 2014

Velikonočna sobota...

Ko je jutranji pogled skozi okno
zadel v zajčka
ki je ravnokar prečkal cesto...

Ko se sonce in dež nista mogla odločiti
ali je na vrsti eden ali drugi
pa sta se potem istočasno pojavljala kar oba hkrati...

Ko so na mizo kot dekoracija
prišla že vnaprej pobarvana jajčka
v pleteni košarici obdana s čokoladnimi...

Ko je streljanju iz možnjarja
sledilo pokanje na sosednjem hribu...

Ko je lahkotnejšemu kosilu
sledilo siestiranje s knjigo v roki
preostanek popoldanskega dela dneva
pa je izpolnilo pripravljanje večerje...

In, ko je večerni pogled skozi okno
zadel v dve srnici
ki sta se ob prečkanju na cesti
ustavili samo za toliko
da sta se lahko napili.

Pa še dalj
prav lepe praznike 
vsem
ki postojite tukaj

11 komentarjev:

  1. Oj tetica, ti si imela pa res praznične obiske živalic. No dež in sonce sta se pa tudi pri nas menjavala. Ampak srečala sva pa z ubogim mačkotom, ki je spremljal mojo sitnost samo čmrlje, sive vrane, žabje paglavce, nekaj krokodilčkov in tri race.
    Lepo praznujte še naprej.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, ja,... tako pa se da opazovati dogajanje v naravi kar skozi okno
      ;-)
      no, vidvadva pa sta vse tisto vajino pa v živo
      p.s.
      sitnosti je pa očitno uspelo priplavati vse do mene

      Izbriši
  2. RESNIČNI IN TOČNI DATUMI JEZUSOVEGA ŽIVLJENJA PO JULIJANSKEM KOLEDARJU!

    Nedelja, 29.marec 33 - Jezusa v Jeruzalemu pričakajo z oljčnimi in palmovimi vejami. Ob tem vzklikajo: Pozdravljen judovski kralj.

    Četrtek, 2.april 33 - Jezusa zadnja večerja. Pečena jagnjetina in kruh je bila njegova zadnja večerja. Pri mizi Jezus blagoslovi še celo vino. Zvečer Jezusa primejo v oljčnem gaju Getsemani.

    Petek, 3.april 33 - Jezusa križajo na Golgoti. Jezus umre na križu. Zvečer nastopi še delni Lunin mrk kateri traja 2 uri in 52 minut. Morda je prav ta mrk v Svetem Pismu mišljen in hkrati opisan kakor 3 urna tema tega dne po vsej Zemlji. Ob vrhuncu mrka je v Zemljino senco zašlo 59 odstotkov Luninega navideznega premera.

    Nedelja, 5.april 33 - Jezus vstane od mrtvih.

    Ponedeljek, 6.april 33 - Jezus se prikaže svojim apostolom.

    Ponedeljek, 13.april 33 - Jezus se prikaže nevernemu Tomažu.

    Četrtek, 14.maj 33 - Jezus gre gor v nebo.

    Nedelja, 24.maj 33 - Jezus pošlje nad svoje apostole prihod Svetega duha.

    OdgovoriIzbriši
  3. če prav razumem, je to bilo poročilo iz raja :-))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Krepko smo že vstopili v drugo polovico aprila kajti sedaj v nedeljo je že jurjeva nedelja. Pred nami je že mesec maj in sedaj si bomo malo bolj podrobneje pogledali kdaj bodo nastopile Lunine mene za mesec maj.

    LUNINE MENE ZA MAJ 2014

    Prvi srpec bo 3.maja ob 2.26
    Prvi krajec bo 7.maja ob 4.15
    Prvi izbočec bo 11.maja ob 4.35
    Ščip bo 14.maja ob 20.16
    Zadnji izbočec bo 18.maja ob 5.23
    Zadnji krajec bo 21.maja ob 13.59
    Zadnji srpec bo 25.maja ob 2.15
    Mlaj bo 28.maja ob 19.40.

    Sredina pomladi bo 5.maja ob 15.00. Točno v tem času bo Sonce doseglo natanko 15 nebesnih stopinj astrološkega znamenja Bika.
    Keltski solarni praznik Beltan bo dne v četrtek, 8.maja.

    OdgovoriIzbriši
  5. In sedaj smo pred vrati naslednjih praznikov. Naj bodo lepi in vsi ostali dnevi prav tako :)

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za dobre želje - in enako tudi tebi
      sicer pa...
      ko smo enkrat ne rabimo več hoditi v službo, si itak lahko kar sproti naredimo tasvoje praznike
      ;-)

      Izbriši
  6. Včeraj v ponedeljek, 16.marca 2015 zvečer je v 72. letu starosti umrl Jože Vogrin predsednik kulturnega društva NAJPRESMEC iz Dolgih Njiv pri Voličini.

    Gospod Jože Vogrin je bil zaslužen za kar 2 Guinnessova svetovna rekorda tukaj v Voličini. Prvi Guinnessov svetovni rekord je bil dosežen že na cvetno nedeljo, 28.marca 1999 ko so člani društva NAJPRESMEC izdelali najdaljšo butaro oziroma najdaljši presmec na svetu. Presmec je meril v dolžino kar 304 metre. Okoli cerkve v Voličini so ga ovili kar 3 krat. Takrat je Voličina prišla v Guinnessovo knjigo rekordov. Drugič je bil Guinnessov svetovni rekord postavljen na 1. adventno nedeljo dne 1.decembra 2013, ko so člani društva NAJPRESMEC izdelali največji adventni venec na svetu. Adventni venec je meril v premeru kar 101 meter ter je imel v obsegu 317 metrov. Takrat je Voličina zopet prišla v Guinnessovo knjigo rekordov.

    Bilo je še lani okoli 15.septembra, ko sem za gospoda Jožeta Vogrina nabral večjo količino bršljana za okrasitev cerkve v Voličini za žegnanje dne 21.septembra 2014.
    Leta 2007 sem si iz Slovenske Istre prinesel dve korenini kanele in jih doma posadil. Iz leta v leto sem imel vedno več teh kanel saj se kanela (lat. Arundo donax) vendar razmnožuje vegetativno. Lani v začetku decembra me je gospod Jože Vogrin prosil, če mu odstopim kaj kanel, da bi iz mojih kanel izdelali jaslice. Lani v začetku decembra sem požagal kanele ter sem gospodu Jožetu odstopil okoli 200 mojih kanel, da so potem člani tega društva NAJPRESMEC iz mojih kanel izdelali te jaslice. V času od lanskega Božiča pa do letošnje Svečnice so te jaslice izdelane iz kanel bile postavljene pri Cerkvi v Voličini. Seveda jaz nisem njihov član tega kulturnega društva NAJPRESMEC.

    Leta 1994 sta Jože Vogrin in njegova žena šla na dopust v Egipt. Ko sta se peljala proti piramidam v Egiptu so na njun avtobus streljali teroristični skrajneži. Jože in njegova žena sta na srečo ostala nepoškodovana. V času tega terorističnega napada se je Jože zaobljubil, da če bo ostal nepoškodovan in se mu pri tem ne bo čisto nič zgodilo bo do konca življenja spletal presmece. Jože je potem resnično pričel spletati presmece.
    Jože je pred nekaj leti zbolel celo za sladkorno boleznijo. Bolezen ga je celo priklenila na invalidski voziček. Jože se je v molitvi začel zatekati k Mariji in k Jezusu in čez čas celo čudežno shodil. Invalidskega vozička ni več potreboval. Še pred kakima dvema mesecema, ko je prišel k meni domov na obisk mi je sam zatrdil, da je resnično čudežno shodil in da sta mu pri tem resnično pomagala Marija in Jezus. Toda kaj ko pa je zadnje mesece zopet pričel bolehati. Nazadnje je zbolel celo za trebušno slinavko.

    Člani kulturnega društva NAJPRESMEC so do sedaj že izdelali in tudi dokončali okoli 20 metrov visok presmec katerega bodo letos na cvetno nedeljo, 29.marca 2015 ob 9:30 ne glede na vreme pred cerkvijo v Voličini tudi postavili. Pa tudi oljko so v začetku letošnjega marca že pripeljali iz Primorske. Toda kaj ko pa med njimi ne bo več njihovega ljubega predsednika tega kulturnega društva NAJPRESMEC gospoda Jože Vogrina iz Dolgih Njiv.

    Pogreb Jožeta Vogrina predsednika kulturnega društva NAJPRESMEC iz Dolgih Njiv pa bo v četrtek, 19.marca 2015 ob 15. uri v Voličini.

    Resnično bo sedaj, ko ne bo več Jožeta bo ostala ena velika praznina. Le kdo ga bo ob vsem tem in ob vseh teh njegovih načrtih sploh lahko nadomestil. Resnično ga bo marsikdo tudi pogrešal.
    Gospod Jože naj vam bo lahka vaša slovenska zemlja! (Darko)

    Jože Vogrin (1943 - 2015)

    OdgovoriIzbriši