četrtek, 3. april 2014

En navaden dan...

Bi nekdo res lahko rekel
da je vsak dan samo en tak navaden dan

pa vendar...

meni pa to ni.

saj je vsak dan drugačen
ker ima vsak posamezen dan v sebi nekaj drugačnega
posebnega
v lepem
manj lepem ali pa 
včasih tudi ne lepem

In kako bi naj človek vedel kdaj je kaj lepo lepo
če pa ne bi prej nikoli spoznal tistega
za njega ne lepega

29 komentarjev:

  1. Ja tetica, iz takih k'r navadnih dni je sestavljeno življenje, mi, ki jih doživljamo, pa jim potem določamo tisto - posebnost.
    LP.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja kloti...
      točno tako - mi jim dajemo vrednost in pomen
      ;-)
      lp

      Izbriši
  2. FIGA ali SMOKVA!

    Tudi jaz pri meni doma v Voličini gojim fige. Do sedaj še nikoli niso pričele poganjati sadeže prvega rodu pred 5.aprilom. Letos pa se je zgodilo nekaj neverjetnega, fige so pričenjale poganjati sadeže prvega rodu že pred 20.marcem, praktično še v koledarski zimi. To sem opazil v nedeljo, 16.marca. Danes pa so na vejah velike že kakor borovnice.

    Tukaj v Slovenskih goricah fige pričenjajo poganjati sadeže 1. rodu v prvi polovici aprila ter sadeže 2. rodu v drugi polovici junija. To pomeni, da ko figa požene sadež in ko je ta sadež že zrel mine točno 3 mesece in pol časovne razlike. To velja tako za 1. kot za 2. rod teh fig. Figa požene liste v drugi polovici aprila, nekako 10 dni po tem, ko prične figa poganjati sadeže 1. rodu. Torej najprej požene sadeže 1. rodu in šele čez 10 dni liste. Tako je na začetku videti majhen grm z majhnimi sadeži na sebi in to še brez listov. Figa odvrže liste v mesecu novembru ter nikoli ne cveti, le sadeže ima na sebi. Figa požene 1. rod na enoletnem lesu, to je na tistem lesu, ki je rastel v prejšnjem letu. In kot zanimivost naj povem, da 2. rod požene na mladikah, to je na vejah katere so zrastle spomladi in poleti, torej v istem letu kot ta 2. rod teh fig.

    Tukaj v Slovenskih goricah pa se 1. rod fig dozori v drugi polovici julija ter 2. rod v prvi polovici oktobra. Točno tako se dozorijo pri meni doma v Voličini. Če bo letošnja pomlad topla potem bo 1. rod fig letos že morda zrel na začetku julija, ker so fige že tako hitro pričele gnati sadeže kajti imeli smo zelo topel konec koledarske zime.

    Fige lahko razmnožujemo z potaknjenci saj figa zelo rada raste kot potaknjenec. Spomladi odrežemo 30 cm dolgo figovo vejo ter jo damo v posodo ali v zemljo na prostem. Dve tretjini potaknjenca mora biti v zemlji ter ena tretjina nad zemljo. Torej pri 30 cm dolgem potaknjencu imamo 20 cm veje v zemlji ter 10 cm veje nad zemljo. Potaknjenec vsak dan dobro zalivamo, da se čimprej ukorenini. Že v dveh tednih nam bo ta potaknjenec že pričel gnati. Če jo imamo v posodi jo kasneje lahko posadimo na prosto vendar le, če se je ta pokanjenec dobro ukoreninil. Takšno majhno figo vsaj prvo zimo po sajenju na prosto dobro zaščitimo z agrokopreno, koruznico ter zaščitimo tudi korenine, da slučajno mrzla zima ne uniči teh majhnih korenin pri tej majhni figi.

    Doma imam manjši nasad fig. Imam kar 13 figovih grmov ter imam 4 različne sorte fig in sicer 9 rjavih turkinj, 2 matalona, 1 brogioto nero in 1 belo padovanko.
    Najpogostejša sorta fig v Slovenskih goricah je prav sorta matalon ter na drugem mestu je sorta rjava turkinja. Sorta rjava turkinja je zelo rodovitna sorta fige.

    Praktično je figa prvi nezreli sad v letu, ki ga že lahko vidiš.

    Ker letos pač nismo imeli mrzle zime in ker fige niso čisto nič pomrznile bom imel letos julija resnično dosti zrelih fig, vsega skupaj verjetno celo več kakor tisoč zato bom takrat morda še koga povabil k meni domov na pojedino.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. waw!
      super vesela zate!
      ja, tudi moja figa iz Južne Dalmacije je letos že pognala dva lista
      ;-)
      in, ker je posajena v zavetju na zahodni strani hiše...
      upam, da bom tudi kdaj dočakala kak njen sadež
      v glavnem pa sem jo itak posadila zaradi vonja njenih listov
      saj ti meni dišijo taaakooo opojno

      Izbriši
  3. Tukaj v Slovenskih goricah so najboljši pogoji za gojenje fig nekje med 300 in 500 metri nadmorske višine. Tem bližje smo doma 400 metri nadmorske višine tem boljši so pogoji za gojenje fig.
    Nadmorska višina pod 300 metri nadmorske višine ni več primerna za gojenje fig tukaj v Slovenskih goricah zaradi premrzlih zim.
    Jaz naprimer sem doma na nadmorski višini 290 metrov imam pa še fige kakšnih 10 metrov nižje od moje hiše torej na nadmorski višini 280 metrov. Torej sem doma v bolj neugodni legi za gojenje fig zato mi pozimi fige pogostokrat pomrznejo. Letos mi seveda niso zaradi premile zime.
    Tukaj v bližini mene so najboljši pogoji za gojenje fig recimo v krajih Zavrh, Dolge Njive, Žikarce, Korena in tudi Jablance.
    Torej za gojenje fig pri nas je še kako zelo pomembna nadmorska višina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. in kako je s Ceršakom
      ;-)

      Izbriši
    2. No Ceršak ima nadmorsko višino med 300 in 330 metri nadmorske višine.
      V kolikor si doma nad 300 metri nadmorske višine potem si bolj v ugodni legi za gojenje fig. V kolikor pa si doma pod 300 metri nadmorske višine si doma bolj v neugodni legi za gojenje fig.

      Izbriši
  4. FIGOVA TORTA

    Če bi imel rojstni dan v drugi polovici julija
    ali v prvi polovici oktobra bi si lahko z
    veseljem privoščil slastno figovo torto.
    Ta figova torta bi bila torta s svežimi in
    ne s posušenimi figami.
    Ker pa imam rojstni dan v prvi polovici junija
    si lahko privoščim le češnjevo ali
    jagodno torto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, kaj pa, če sveže fige shraniš v zmrzovalniku...
      jaz sedaj tudi pod cvetočo češnjo uživam s pravo v ustih (samo v roko me predtem malo zazebe)
      ;-)

      Izbriši
    2. Fige v zmrzovalniku seveda lahko hraniš. V hladilniku pa ti ostanejo največ 2 dni, kajti če so več kot 2 dni v hladilniku fige postanejo kisle.

      Izbriši
    3. v zaboju obloženem s figovimi listi in na bolj hladnem (pa ne v hladilniku), pa so pri nas vzdržale tudi kak teden
      ;-)

      Izbriši
    4. Praktično če fige zavijemo v figove liste, vzdržijo kar dolgo, res je temu tako!

      Izbriši
    5. e vidiš... pa samo še dobro peč(n)ico...
      in torta je lahko tu
      ;-)

      Izbriši
  5. Včasih so dejali, da je nekaj vredno za eno figo, kar pomeni da ni nič vredno. Od kod takšna miselnost. To izvira iz sredozemskega sveta kjer še danes fige uspevajo v izobilju. Takrat v tistem svetu nisi mogel prodati fig saj so rastle prav na vsakem koraku. Nihče ti jih ni kupil saj si jih je lahko sam natrgal v vsaki šumi na vsakem koraku kjer so bile povsem zastonj. In prav od tukaj ta izraz, da je nekaj vredno za eno figo.

    Tukaj pri nas na Štajerskem pa so fige dokaj redko sadje, zato pa le imajo veliko vrednost.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, je tudi z marsikatero drugo stvarjo to tako...
      nekje jo je v izobilju in je marsikdo sploh nič ne ceni...
      drugje pa je vredna več kot čisto zlato
      recimo - voda

      Izbriši
  6. pri meni ni več navadnih dni. ko bodo prišli, ti povem. ker si jih želim nazaj, ker želim, da vse postane navada, ker v tem, kar je sedaj, že težko lovim dih, voljo, energijo in vse, česar navaden dan ne potrebuje, moje zaloge pa jenjajo in bi se, v to sem prepričana, napolnile ob enostavnih, navadnih dnevih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja... ti verjamem... da to ni več tako enostavno...
      vsekakor pa ti želim dovolj energije, da jih dočakaš
      takrat pa...
      na polno uživanje v enostavnosti navadnih dni

      Izbriši
  7. Najnižja temperatura letošnje zime pri nas je bila le -7 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi niti vršički od fige ne pomrznejo. Kar pomeni, da letošnjo zimo fige pri nas niso popolnoma nič pomrznile, četudi so rastle daleč od hiše ali od kakšnega drugega gradbenega objekta.
    Vršički od fige pomrznejo pri -14 stopinj Celzija. Večletni les pri figi pomrzne pri -20 stopinj Celzija. Pri meni ni recimo pomrznila v premeru vsaj 5 cm debela veja pri figi pri -18 stopinj Celzija.
    Vsaj 10 cm v premeru debel les pri figi vzdrži -20 stopinj Celzija.
    Veliko figovo drevo v celoti propade pri -25 stopinj Celzija, vendar pri tej temperaturi korenine ne pomrznejo zato spomladi taka figa zopet požene iz svojih lastnih korenin.
    Prav takšna je temperaturna statistika vzdržljivosti na nizke temperature pri figi kakršno sem pač jaz zabeležil pri meni doma v vseh teh desetih letih odkar pač jaz gojim te fige.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za to
      no, upam, da bo meni tudi naslednje zime vzdržala (saj, če bo prehladno, jo bom pa ovila)

      Izbriši
  8. Draga Malayka,
    jaz v eDivasi pri marsikom ne želim več pisati niti komentarjev, ker smo se preprosto razšli.
    Pa še časa nimam se zafrkavati...
    Itak veš, da sem precej okupirana s svojim resničnim življenjem.
    In se tudi z Urošem Blatnikom ne mislim, ne morem več zafrkavati. Uroš je upokojeni psiholog, osamljen je, ima stari računalnik, niti uporabe računalnika mnogo ne zna, zelo pogosto je pisal Pisma bralcev, jaz sem ga izpred davnih let ravno po tej plati spoznala v Delovi prilogi Ona... pa ga tudi pri Oni, pri Delu, pri Dnevniku preprosto odpišejo. Tudi v Večeru je včasih (bilo) objavljeno kako njegovo Pismo bralcev... se(m) se pač z njim pogosto strinjala... S psihološkega vidika...
    Toda saj veš, kakšna sem, Zavestna Samost in se tudi z marsikom na spletu preprosto razidem.
    V RL itak nikoli nisem bila družabna, nisem imela svoje družbe in prijateljic ali prijateljev.
    Zdaj pa še manj...
    Tako je razhod tudi s Kos-eki, Turdusi, pa veš, kako spletno zelo dobro vemo drug za drugega!
    Pač nismo na enaki ideološki bližini...
    Ne misli si, da se s sestro razumem, ker živimo na različnih planetih, ne samo v različnih državah.
    Je pravzaprav sreča, da imam vsako minuto kaj početi in mi ni niti minute dolgčas? Moj čas malo miru še vedno ni nastopil.
    Bodi(te) dobro, bodi(te) lepo, jaz še ne morem biti... R.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja renata...
      veš, meni sploh ni problem, da/če ima moj sogovornik drugačno mnenje kot jaz
      saj ravno tako lahko ta tudi izmenjamo in se ob tem še vsi kaj dodatnega naučimo
      nikakor pa ne prenašam, če pa nekdo, ki je zagledan samo v svojo resnico, pa ima drugače misleče za nore ali pa ozke ali pa...
      in pri enem šolanem človeku je meni to še bolj nedopustno
      no, dela, da se zaposliš je pa res vedno dovolj
      sploh še, če ga vidiš
      vseeno pa je dobro tudi malo izklopiti in si vzeti čas tudi za nedelo - recimo kak sprehod v tem prekrasnem vremenu ali pa samo za noge v luft in dati mir
      ;-)
      no, ni vrag, da pa ne bodo tudi zate prišli časi, ko si boš lahko kaj privoščila
      enim prej, drugim pozneje
      ampak pridejo pa zagotovo
      lp na tvojo strana

      Izbriši
    2. Ljuba Malayka,
      sama pa vem, ker čutim, zakaj se vedno bolj vase obračam.
      Veš, kaj je pri meni problem? To preveč razširjeno NErazumevanje, ja, ozkoglednost,
      tudi moj svak mi zameri, da obelodanim zame preveč nizkega zavedanja na splošno.
      Ko še osnovnega razumevanja Drugih pri Drugih ni...
      Jezna sem sama nase, ker sem za danes spet morala spremeniti načrte, ker sem se spet nekomu Drugemu na spletu pustila...
      Pa čutim, kako ne (z)morem, da ne dobim od Drugih razumevanja in pomoči.
      Jaz se z ljudmi ne ujamem, ne razumem, preveč sem samosvoja. Meni do debat nikoli ni bilo...
      Smo, sama s svojimi, smo zase uporniki z razlogom.
      In zase samo moram vse sama iskati in najti. Preveč neuporabnih nasvetov zase samo dobim.
      So leta minila in na javnem spletu sem redko našla kaj dobrega in prav zase...
      Se pa še danes upiram, ker me Drugi hočejo še danes kar v nekaj (pri)siliti, jaz pa nočem in ne želim, ker je njihovo...
      Boriti se za lastno samosvojo Osebnost.
      Tudi svoji tako zelo teoretično pametni sestri se ne pustim, me mine...
      Drugim zaupati ne morem, vase moram najbolj zaupati. Pa še svojih blogov nimam časa pisati... Že več kot dobro leto ostaja marsikaj samo v konceptih za sporočila na mojih blogih...
      VSaj dnevi, tedni, meseci, leta minevajo... R.

      Izbriši
    3. hja renata...
      to s poslušanjem drugih in upoštevanjem njihovih nasvetov - in res ni enostavna stvar
      ker, če nekomu ne zaupaš ravno najbolj - je lahko še tako dober nasvet in namen - samo mimohod
      kadar pa komu dovolj ali pa celo preveč zaupaš, pa lahko tudi vsekaš hudo mimo
      tako da...
      no, sama pa sem se navadila, da nasvete sicer poslušam...
      potem jih malo prespim
      potem pa vidim kako dalje
      nikoli več pa se ne pustim zmesti s tem, da/ko mi hoče kdo kaj na hitrico "prodati"
      se pač izgovorim na svoj emšo
      ;-)
      no, dnevi, tedni, meseci in leta pa meni taaakoo brzinsko minevajo...
      da se še starat ne sfolgam
      v lep večer

      Izbriši
  9. Kaj vem, če so moji dnevi še navadn, bežijo, da jih skoraj ne dohajam :)

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vesela zate
      saj je to dokaz, da ti je lepo
      žal se prav slabi dnevi vlečejo kot čreva
      lp nazaj v tvoj kraj

      Izbriši
    2. se strinjam, Tetica :)

      res mi je lepo in rada bi, da bi bilo še dolgo tako :) seveda ne samo meni, vsem :)

      lp, Lea

      Izbriši
    3. torej... naj to le traja in traja in traja...
      no, pa saj, ko je tebi lepo, je ob tem pa drugim tudi (lahko)
      ;-)

      Izbriši
  10. Figa, če je vzgojena v obliki drevesa je seveda bolj odporna na nizke zimske temperature kakor pa figa katera je vzgojena v obliki grma.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za to znanje
      se ga bom pa z veseljem poslužila

      Izbriši