nedelja, 28. julij 2013

Ko se pasji sprehod...

Po tako spontano spremenjeni smeri gibanja
spremeni
v prelepo podaljšan večer
poln prijetnega klepetanja
in izmenjavanja idej in misli
Ja, ja,...
Če že Mohamed ne gre do gore...
gre včasih pač gora do njega


47 komentarjev:

  1. Se bo danes v Mariboru zgodilo to kar se še ni nikoli. Temperatura bi lahko dosegla temperaturo 40 stopinj Celzija kar bi šlo za nov temperaturni rekord v Mariboru kajti sedaj ob 11.52 je v Mariboru že 37 stopinj Celzija. V Mariboru bi lahko dosegla temperatura 40 stopinj spet v nedeljo, 4.avgusta 2013.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja...
      no, pa saj za ta teden tudi strašijo z močnimi vročinami...
      no, dokler pa se da skriti med prijetno hladne zidove in vzeti v roko kaj mrzlega...
      ;-)

      Izbriši
  2. Zgodba katero bom sedaj opisal je približno takšna.

    Lani dne 6.junija 2012 sem se na vrh Završkega stolpa odpravil opazovati vzhod Sonca, ko je bil seveda Venerin tranzit. Kasneje sem se seveda odpravil v Maribor na streho Europarka opazovati Venerin tranzit z teleskopi. Na tem Završkem stolpu sem srečal tudi svojega znanca Aleksandra Sužnika iz Voličine s svojo punco Amando s katero sta skozi varilsko steklo prav tako opazovala vzhod Sonca in Venerin tranzit. Toda ta fant Aleksander Sužnik in njegova punca Amanda sta se pred 14-imi dnevi odpravila na otok Bali v Indonezijo na dopust. Toda včeraj sem dobil informacijo, da se je ta fant Aleksander odšel kopat v morje. Toda prišel je morski val ter ga zalil. Njegovo dekle je stalo na obali in nemočno čakalo ter klicalo na pomoč. Ni se več vrnil iz morja. Stekla je reševalna akcija a do sedaj ga še niso našli.

    Bil je star 22 let in kot sem zvedel preko interneta se je tudi zanimal za astronomijo tako kot jaz in se še dobro spomnim, da je lani 6.junija 2012 tudi bil na Završkem stolpu in tako kot jaz opazoval vzhod Sonca med Venerinim tranzitom ob 5.uri in 5 minut.

    Toda sedaj v cerkvi v Voličini potekajo maše in molitve za njegov čudež, da se je morda le rešil in da je morda priplaval kam na kakšen otok ali kam na kakšno kopno. Bil je tudi dejaven v tukajšnji cerkvi saj je bil seveda tukaj ministrant. Morje ga je vzelo v soboto, 27.julija 2013 ob 7.uri po našem času oziroma ob 13.uri po njihovem času.

    V kolikor ga je res vzelo morje se ga bom spominjal kot človeka katerega ga je tudi zanimalo vesolje in da sva lani 6.junija 2012 skupaj na Završkem stolpu opazovala Venerin tranzit.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. uf, to pa je tragedija
      ja, so tuji kraji radi hudo nevarni
      ko kot tujec ne poznaš pasti, ki prežijo nate
      se pa je meni zgodilo podobno z valom
      sva bila z možem drugič v Calelli... in sem ob prihodu šla na eno skalo "pozdravit" morje...
      pa je ravno takrat ob njo butnil en tak fino visok val
      in me "blagoslovil" od zgoraj dol, da sem bila v trenutku cela mokra
      moja šok reakcija pa je bila - smeh!
      in potem so se začeli še drugi smejati
      no, bi ta bil tisti val pod drugačnim kotom...
      hja...
      usoda je pač hotela, da sem dobila svojo lekcijo, ki pa je bila samo mokre nature
      k sreči!

      Izbriši
  3. Toda zgodil se je najbolj črn scenarij. Pogrešanega Aleksandra Sužnika so danes našli na Baliju mrtvega. Na obalo ga je naplavilo morje. In tako včasih tudi molitev in maša ne pomaga. V naslednjih nekaj dnevih bodo truplo pokojnega 22-letnega Aleksandra Sužnika iz Balija prepeljali v Voličino kjer bo v Voličini naslednji teden njegov pogreb. Njegovo dekle Amanda je na Facebook zapisalo, da se ji podira svet in da ne ve kako bo vse to zmogla. Toda meni bo ostal vedno v spominu ker sva lani skupaj na Završkem stolpu opazovala Venerin tranzit. Toda lahko rečem, da se bomo sedaj otoka Bali slovenci resnično bali.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja tetica, bo kar držalo. Če človek samo čiča pa čaka, ni nič. Je kar treba malo "premaknit rit", potem se pa "dugaja".
    Še veliko lepih večerov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. spontanost se mi je spet obrestovala...
      ;-)
      in hvala - enako

      Izbriši
  5. Truplo pokojnega Aleksandra Sužnika bodo danes v nedeljo, 4.avgusta 2013 končno pripeljali v Slovenijo. Z Balija je danes ponoči po našem času že vzletelo letalo z posmrtnimi ostanki Aleksandra. Okoli 16.ure bo letalo že pristalo na Dunaju. Okoli 19.ure ga bodo že pripeljali v cerkev v Voličino. Ob 20.uri se bo v cerkvi v Voličini že pričela sedmina. Pogreb Aleksandra Sužnika pa bo jutri v ponedeljek, 5.avgusta 2013 ob 16.uri v Voličini. To seveda ne bo žara saj ga bodo pokopali z dušo in telesom. Njegova punca Amanda se je včeraj v soboto že vrnila domov v Slovenijo. Je zelo zlomljena saj je trenutno le na tabletah in na vodi. Danes dopoldan sem se osebno v Voličini pogovarjal z očetom od Aleksandra. Dejal mi je, da so reševalci Aleksandra skoraj rešili in da ga je val potegnil pod vodo saj so bili od njega oddaljeni le 2 metra. Povratni morski tok ga je vlekel dobesedno v morje. Njegova punca Amanda in ostali so kričali Aleksandru, da se mu približuje precej velik val in da se naj umakne a jih ni slišal saj ga je preglasilo glasno bučanje morja. In zgodilo se je kar se je pač zgodilo. Kot sem že omenil sem lani 6.junija 2012 z Aleksandrom in njegovo punco Amando opazoval na Završkem stolpu Venerin tranzit. Zagotovo pa bom Aleksandra zelo pogrešal.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, težko bo zdaj za vse njegove...
      no, ko pa valovi butajo pa itak nič ne slišiš
      tako da...
      mi pa v takšnih primerih radi rečemo, da bo sedaj na Nebu zagorela spet ena nova Zvezdica...
      mogoče pa jo boš tudi ti videl

      Izbriši
  6. No včeraj smo v Voličini k večnemu počitku položili Aleksandra Sužnika tragično umrlega na otoku Bali v Indoneziji. Že v soboto zvečer so ga iz Indonezije z letalom pripeljali domov v Slovenijo. Njegovi družini je bilo včeraj zelo težko. Njegova punca Amanda je včerajšnjem Večeru napisala lep članek. Če bi vedela, da bi se zgodilo kaj takega ne bi nikoli bila na tistem mestu. Aleksandra sem kar pogostokrat videval, lani 6.junija 2012 smo ob Sončevem vzhodu v času Venerinega tranzita na vrhu Završkega stolpa bili le mi trije in sicer jaz, Aleksander in Amanda. Aleksandru sem rekel ali vidi skozi varilsko steklo kje točno se na Soncu vidi Venera. Odgovoril mi je, da jo vidi na desni strani Sonca tik pod Sončevim robom.
    In sedaj bo na nebu svetila nova zvezda. Vesolje je izgubilo velikega prijatelja. Amanda pa se počasi že pobira iz tal. Včeraj so na njegovem pogrebu spuščali bele balone. Zagotovo pa bomo Aleksandra zelo pogrešali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja...
      stari pregovor ne pravi zastonj, da če bi bil človek vedež, ne bi bil revež...
      usoda pa je pač hotela, da je končal svojo pot tam, kjer je bilo njemu lepo
      za njo pa bo sedaj potreben čas, da bo vse lahko predelala
      potem pa bo življenje moralo iti dalje
      pač po drugih trinicah

      Izbriši
    2. Ubogo njegovo dekle Amanda... Človek mora biti resnično močan, da gre lahko naprej po takšni tragediji... Res kruta je usoda in življenje... Privoščim ji, da lahko čez čas spet zaživi srečno življenje...

      Izbriši
    3. vsak odhod drage osebe zahteva moč v tistih, ki so ga imeli radi...
      in zastonj ne pravijo, da umrlega ne moreš preboleti
      pač pa se samo lahko naučiš z bolečino, da ga več ni, živeti
      vsekakor pa je potrebno, da preteče dovolj časa

      Izbriši
  7. V tujini človek ne pozna terena zato pa tudi ne ve kje ga čakajo nevarnosti in pasti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja veš...
      tudi doma te lahko doleti kaj hudo nepredvidljivega...
      drugod pa se je vsekakor dobro "posvetovati" z domačini

      Izbriši
  8. Otok Bali leži na južni zemeljski polobli in je sestavni del države Indonezije. Otok Bali ima zahodnoavstralski čas UTC+8h kateri je vezan na vzhodni 120. poldnevnik in je njihov standardni sončev čas. Poleti kaže ura na otoku Bali 6 ur več kakor pri nas ter pozimi kaže ura na otoku Bali 7 ur več kakor pri nas. Sedaj poleti uporablja Slovenija vzhodnoevropski čas UTC+2h kateri je vezan na vzhodni 30. poldnevnik. Pozimi Slovenija uporablja srednjeevropski čas UTC+1h kateri je vezan na vzhodni 15. poldnevnik in je naš standardni sončev čas.
    Kot sem že omenil je otok Bali na južni zemeljski polobli in je približno 1000 km južno od ekvatorja hkrati pa se nahaja okoli 1500 km severozahodno od severozahodnega dela Avstralije. Otok Bali se nahaja takoj vzhodno od otoka Jave.
    Mesto Kuta na otoku Bali ima 8 stopinj južne geografske širine ter 115 stopinj vzhodne geografske dolžine.
    Otok Bali imenujejo tudi rižev otok saj na tem otoku pridelujejo ogromno riža. Indonezija je pretežno muslimanska država in temu je primerna tudi njihova tradicija in prehrana. Na otoku Bali prevladuje predvsem hrana kot je riž, ingver, kurkuma, kardamom, galangal, ribe, lignji, raki, hobotnice, jagnjetina, govedina, sladki krompir in tapioka.
    Med sadjem, ki ga pridelujejo na tem otoku so predvsem durian, mango, papaja, ananas, banane in kokosovi orehi.

    OdgovoriIzbriši
  9. Otok Bali se nahaja v jugovzhodni Aziji saj se Indonezija nahaja v jugovzhodnem delu Azije. Praktično pa je Bali le otok geografsko pa ni več del celinske Evrazije. Otok Bali je od Slovenije oddaljen okoli 12000 km ter ima tropsko podnebje. Področje na zemeljski obli katero se nahaja nekje med 5 stopinj severne geografske širine in 5 stopinj južne geografske širine se imenuje območje brezvetrja saj tam zaradi koriolisove sile redko kdaj piha veter. Zaradi koriolisove sile pa tam veter pogostokrat piha iz vzhoda. Otok Bali pa se že nahaja 8 stopinj južno od ekvatorja to območje pa se že nahaja izven območja brezvetrja zato so tam vetrovi že lahko močnejši in pogostejši.
    Zaradi koriolisove sile slabo vreme na otoku Bali vedno prihaja iz vzhoda poleg tega pa tam pogosteje piha vzhodnik in redkeje zahodnik.
    Kot sem že omenil ima otok Bali tropsko podnebje ter so do sedaj na otoku Bali izmerili najnižjo temperaturo 10 stopinj Celzija torej tam ni bilo nikoli manj od te temperature. Najvišja do sedaj izmerjena temperatura na otoku Bali pa je bila 40 stopinj Celzija, višje temperature na tem otoku še ni bilo.
    Otok Bali je velik za četrtino Slovenije.
    Površina otoka Bali pa je 5780 kvadratnih kilometrov ter ima 4 milijone in 220 tisoč prebivalcev. Uradni jezik na otoku Bali pa je indonzijščina. Prebivalci so pretežno muslimanske vere.
    Prav posebna arhitekturna posebnost otoka Bali pa so seveda smrekaste hiše oziroma smrekaste stavbe.

    OdgovoriIzbriši
  10. Po golem naključju so se v roku enega leta po Venerinih tranzitih na Zemlji dogajale velike naravne katastrofe. Lahko bi poiskali vzporednice toda astrologi bi takšne rušilne potrese in vulkane lahko okrivili tudi takoimenovane Venerine tranzite to pa so seveda navidezni prehodi Venere čez Sončevo ploskev. Tako smo imeli leta 1883 najmočnejšo eksplozijo ognjenika v Indoneziji ter leta 2004 katastrofalni potres v Indoneziji kateri je povzročil rušilne tsunamije po Indijskem oceanu.

    Dne 27.avgusta 1883 le 264 dni po Venerinem tranzitu kateri je nastopil dne 6.decembra 1882 je prišlo do najsilovitejšega izbruha ognjenika Krakatoa 47 km2 velikega indonezijskega otoka med Javo in Sumatro. V siloviti eksploziji je dne 27.avgusta 1883 ob 10.uri dopoldan po lokalnem času UTC+7h je umrlo 36380 ljudi, 163 vasi in naselij je bilo porušenih do tal. Kamenje je letelo do 55 km visoko, vulkanski pepel pa je padel 10 dni po izbruhu celo na 5330 km oddaljene kraje. Na 4700 km oddaljenem otoku so bili prepričani, da slišijo grmenje težkih topov. Siloviti pok se je 4 ure kasneje slišal v 4800 km oddaljenem Perthu v jugozahodni Avstraliji. Zaradi silovitega izbruha je otok izginil v morju. Večina ljudi je umrla zaradi tsunamijev katero je povzročila silovita eksplozija tega ognjenika. To je bila do sedaj najsilovitejša eksplozija ognjenika na Zemlji v zadnjih 10 tisočih letih katero je slišala kar ena tretjina tedanjih prebivalcev našega planeta. Si lahko lahko predstavljamo kako silovita je bila ta eksplozija, da jo je slišalo toliko ljudi na tem svetu. Otok Krakatoa se je nahajal kakšnih 1300 km zahodno od otoka Bali.

    Naslednja naravna katastrofa se je zgodila dne 26.decembra 2004 in to le 201 dan po Venerinem tranzitu kateri je nastopil dne 8.junija 2004. Tega dne 26.decembra 2004 ob 8.uri dopoldan po lokalnem času UTC+7h je ob severozahodnem delu Sumatre v Indoneziji prišlo do katastrofalnega rušilnega potresa magnitude 9,1. Rušilni potres je povzročil rušilne tsunamije kateri so rušili obalna področja po Indijskem oceanu. Tako so tsunamiji povzročili na tisoče smrtnih žrtev po Indoneziji, Indiji, Šri Lanki, na Maldivih, Maleziji, Tajski itd. Tsunamiji so prišli vse do vzhodne obale Afrike in tudi tam povzvročili na desetine mrtvih. Žrtve tega tsunamija so bile tudi na Madagaskarju ter v Južnoafriški republiki. Potres in popotresni tsunamiji so povzročili več kot 230 tisoč smrtnih žrtev po Indijskem oceanu. Tsunami je pljusnil vse do Antarktike. Epicenter potresa je bil tik ob obali Sumatre in sicer kakšnih 3000 km severozahodno od otoka Bali. Na otoku Bali pa niso več čutili potresa poleg tega do otoka Balija niso prišli tsunamiji saj sta vmes otok Sumatra in otok Java. Ta potres je bil do sedaj 2. najmočnejši potres v zadnjih tisoč letih. Najmočnejši je bil leta 1960 ob Čilu v Južni Ameriki.

    Za konec lahko povem, da je v Indoneziji umrl tudi moj znanec Aleksander Sužnik iz Voličine. Val ga je pokopal dne 27.julija 2013 ob 13.uri po njihovem času UTC+8h oziroma ob 7.uri po našem času UTC+2h. Našel ga je tamkajšnji ribič dne 30.julija 2013 zjutraj ob 8.uri po njihovem času UTC+8h oziroma ob 2.uri po našem času UTC+2h. Na obalo ga je mrtvega naplavilo morje po treh dneh neuspele iskalne akcije. Aleksandra Sužnika je vzelo morje na otoku Bali dne 27.julija 2013 in to točno 416 dni po Venerinem tranzitu kateri je nastopil dne 6.junija 2012. Tako kot prejšnji dve katastrofi o katerih sem pisal, ki sta se zgodili leta 1883 in leta 2004 in to obe v Indoneziji je tudi Indonezija vzela našega Aleksandra. Vsekakor pa bomo Aleksandra zelo pogrešali.

    OdgovoriIzbriši
  11. Na žalost pa države ob Indijskem oceanu sploh niso imele alarmnega sistema, ki bi opozoril pred rušilnim tsunamijem. To je bilo skoraj neverjetno, da 26.decembra 2004, ko se je zgodil katastrofalni potres kateri je prinesel za sabo rušilne tsunamije recimo v Indiji sploh niso vedeli, da prihaja tsunami in da so v Indoneziji imeli rušilni potres pa čeprav je tsunami potoval od Indonezije pa do Indije več kot 4 ure. Recimo ljudem na obali Indije nihče ni sporočil, da prihaja tsunami to se mi zdi dokaj čudno. Prav to je bil tudi vzrok, da je v tej tragediji umrlo toliko ljudi. Poleg tega v Indiji niso več čutili potresa in dejansko sploh niso vedeli, da prihaja rušilni tsunami. Od leta 2005 pa že ima Indijski ocean vzpostavljen alarmni sistem pred tsunamiji kar so že prej imeli ob obalah Tihega oceana. Naprimer, ko se je Aleksander utapljal na otoku Bali in je Amanda poklicala reševalce dejansko so reševalci prišli pomankljivo opremljeni. Niso imeli kakšnih rešilnih vrvi ali rešilnih jopičev morda pa še niso imeli niti rešilnih obročev. Poleg tega Aleksandra niso prišli reševati in iskati z helikopterjem. Iskati in reševati bi ga morali z večjim številom reševalcev. Niso imeli tehnološkega sistema, da utopljenca iščejo z toplotnim infrardečim radarskim sistemom in še bi lahko naštevali. Na tem področju je bilo pomanjklivosti verjetno kar veliko.

    OdgovoriIzbriši
  12. darko - hvala za te podrobnosti
    se vrnem, ko bo ura bolj primerna za branje
    zdaj grem namreč gledat pod kožo
    ;-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Morda smo bili mi trije in sicer jaz Darko, Aleksander in Amanda prvi in najhitrejši v Sloveniji, ko smo lani 6.junija 2012 na Završkem stolpu že ob 5.uri in 4 minute z varilskim steklom ob Sončevem vzhodu že zagledali Venerin tranzit razen, če nas kdo v Prekmurju ni prehitel saj v Prekmurju Sonce meseca junija okoli 2 minuti prej vzide kot tukaj pri nas v okolici Lenarta. Opazovali smo skupaj vse do 5.ure in 15 minut, ko sem se jaz odpravil opazovati Venerin tranzit na streho Evroparka v Maribor. Aleksandra in Amanda pa sta ostala še naprej na Završkem stolpu in sta skozi varilsko steklo še naprej opazovala navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev. Na vrhu Završkega stolpa pa si skoraj že na 390 metrov nadmorske višine in na tem stolpu Sonce vzide že vsaj 1 minuto prej kot če si kje spodaj. Završki stolp pa je visok okoli 18 metrov.

    Kar se pa tiče povratnih morskih valov je situacija sledeča. Če piha veter k obali dejansko veter tišči morsko vodo k obali. Toda zaradi enakega nivoja morske vode se nekje morska voda mora vračati nazaj. Ponavadi se vrača pod valom kateri se pomika proti obali. Človeka dobesedno vleče stran od obale in v vodo. V tej situaciji se človek izredno težko reši najboljša rešitev bi bila če bi plaval pod kotom 90 stopinj glede na smer povratnega vala seveda v vodoravni smeri v kolikor bi mu uspelo se rešiti povratnega vala in da dejansko prideš na protiobalni val. Tukaj je odvisno tudi to kakšen je relief obale. V kolikor gre za polkrožni zaliv se povratni val vedno ustvari v sredini tega zaliva. Preprosto moraš biti dober geograf in celo fizik. V kolikor pa piha veter iz obale na morje pa je tudi lahko zelo nevarno saj te tudi nese stran od obale, poleg tega pa se nekje ustvarja protiobalni val. Morski tokovi so nevidni kar je še posebno nevarno saj ne veš kam te bodo nosili. Poleg tega pa niti ne veš točno iz katere strani piha veter. Jutri pa bo minilo natanko 1 mesec odkar smo na otoku Bali izgubili našega Aleksandra iz Voličine.

    Ubogo njegovo dekle Amanda koliko je pretrpela in prejokala kako neskončno je imela rada svojega Aleksandra. Seveda Amandi želim vse naj naj in vse dobro in da bi v prihodnosti si ustvarila srečno in uspešno življenje in družino. Seveda pa bomo Aleksandra zelo pogrešali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. za Venerin tranzit pa sem tudi jaz kar zgodaj vstala
      in mi ni bilo žal
      saj sem prvič videla nekaj tako izjemnega
      no, za tisto dekle pa bo potreben čas, da se bo lahko navadila živeti sama
      v srcu pa ga bo itak vedno nosila s seboj

      Izbriši
  14. Danes mineva natanko en mesec odkar je na otoku Bali utonil naš Aleksander. Lahko rečemo, da je sedaj postal svet prazen, ker ga več ni. Tako kot Amanda ga bomo tudi mi vedno nosili v svojem srcu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. uf... ja, tudi po takšnih dogodkih se vidi kako čas hitro mine
      spomin pa itak ostaja

      Izbriši
  15. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  16. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  17. Amanda me je prosila, če bi lahko izbrisali samo to njeno pismo, katerega sem tukaj objavil saj je bilo namenjeno le meni in Aleksandru. Pa seveda ta komentar seveda. Še enkrat hvala za to. Darko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. evo... urejeno
      no, samo še to - pisma pa jaz nisem prebrala, saj sem takoj upoštevala tvojo željo
      pa še to...
      jaz sem si že od vsega začetka dovolila tebe tikati...
      pa zato - če le ne bo pretežko - mislim, da bi lahko tudi ti mene kar tikal
      saj leta in pa razlika v njih med nami tukaj na blogih sploh ni pomembna
      ;-)
      lp gita

      Izbriši
  18. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  19. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  20. uf... tukaj pa se je nekaj dogajalo... jaz pa ne vem kaj
    zdaj pa me radovednost daje
    šment pa tak

    OdgovoriIzbriši
  21. Venera in Zemlja sta v zlatem razmerju oziroma v zlatem rezu. Zlato razmerje je najbolj harmonično razmerje v naravi. Spomnimo se na lepo zavito spiralo v sončnici oziroma na polževi hišici. Ta spirala je zavita po zlatem razmerju. Tako sta v zlatem razmerju tudi Zemlja in Venera. Torej v razmerju 1 proti 1,618 oziroma 0,618 proti 1. Fibonacijevo razmerje daje približek zlatega reza in čim višja so števila tem bližje smo zlatemu rezu. Potrebno je število deliti z predhodnikom. V tem zaporedju vedno seštevamo vedno zadnji dve števili.
    Fibonacijevo zaporedje sledi takole 1, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 itd.
    Venera in Zemlja sta torej v razmerju števil 5, 8, in 13.
    Zemlja obkroži Sonce v 365 dneh ter Venera v 225 dneh. Števili 365 in 225 sta tudi v zlatem razmerju. Število 365 delimo z 225 in dobimo približek zlatega reza kateri je 1,618.
    Datum 13.avgust je dan zlatega reza ter je v tem datumu že preteklo 225 dni od novega leta kar dejansko pomeni, da se zlati rez po golem naključju ujema tudi z datumom, ki je sestavljen iz števila 8 in 13. Torej števili 8 in 13 sta dve fibonacijevi števili in če obrnemo ti dve števili 13 in 8 dobimo 13.avgust.

    Kot sem že omenil sta Venera in Zemlja v zlatem razmerju števil 5, 8, in 13. In tukaj gremo naprej in pridemo do novega naključja.

    Pogreb Aleksandra Sužnika v Voličini je bil prav dne 5.avgusta 2013 torej 5.8.2013. Torej ta datum je sestavljen iz števil 5, 8 in 13. Torej števila, ki so v popolnem zlatem razmerju med Venero in Zemljo.

    V 8 zemeljskih letih planet Venera 5 krat obkroži Sonce glede na Zemljo torej v 8 letih nastopi točno 5 Venerinih spodnjih konjunkcij. V 8 zemeljskih letih planet Venera točno 13 krat obkroži Sonce glede na zvezde. Vsaka 5. Venerina spodnja konjunkcija nastopi na 8 let minus 2 do 3 dni prej. Torej prav zlato razmerje pri Veneri in Zemlji pripomore, da se Venerini tranziti pojavljajo v parih in med dvema Venerina tranzitoma v istem paru poteče točno 8 let časovne razlike. Venerina orbita je zelo nagnjena glede na Zemljino zato je Venerin tranzit zelo, zelo redek nebesni pojav. Prejšnja dva Venerina tranzita sta nastopila dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012. Naslednja dva pa bosta nastopila dne 11.decembra 2117 in 8.decembra 2125.

    Torej pri Veneri imamo v 8 zemeljskih letih.
    5 Venerinih spodnjih konjunkcij.
    8 zemeljskih let.
    13 Venerinih obhodov okoli Sonca glede na zvezde.

    Že pri starih Grkih je bila planet Venera planet ljubezni, planet lepote, planet dobrote, planet miru. In kot sem že tolikokrat omenil smo lani 6.junija 2012 skupaj z Aleksandrom Sužnikom in njegovo Amando na Završkem stolpu opazovali Venerin tranzit oziroma navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev, torej ta zares prečudovit in izredno redek nebesni pojav. Njegov pogreb 5.8.2013 je sestavljen iz števil 5, 8 in 13. Ta tri števila pa so v pravem zlatem razmerju med Zemljo in Venero.

    Lahko bi rekel, da je Aleksandrov planet bila morda prav planet Venera. Čeprav astrologijo bolj zavračam in astronomijo sprejemam bi lahko rekel, da je morda Venera bila njegov planet. Je planet ljubezni, lepote, miru, dobrote, spokojnosti in prav take lastnosti je imel tudi pokojni Aleksander Sužnik. Lahko bi celo rekel, da je planet Venera planet od obeh tako kot od Aleksandra kot tudi od Amande. In morda je planet Venera celo moj planet.

    In morda je sedaj tam kjer mu je lepo v vesolju. In morda od tam gleda planete v našem Sončevem sistemu. Posebno na Venero, ki je bila morda prav njegov planet.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, v Vesolju deluje privlačnost enakega....
      pa čeprav ljudje radi prevečkrat poudarjamo, da se nasprotja privlačijo
      glede tega ali pa je kaj tvoje ali ne...
      pa samo "izklopi" pamet in se prepusti občutkom
      ti pa ti bodo najbolj točno povedali ali je tisto tvoje ali ne
      ;-)

      Izbriši
  22. Minili so že trije meseci odkar smo izgubili našega Aleksandra. Sedaj za 1.november bodo na njegovem grobu zopet gorele sveče. Res ga pogrešamo in tako kot Amanda ga tudi mi nosimo v srcu. Aleksander hvala ti.

    Aleksander Sužnik 1991 - 2013.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. in kot pravijo...
      da je Bitje živo dokler se ga spominjamo...
      bo torej tudi On še kar dolgo tukaj med Vami...

      Izbriši
  23. Danes mineva natanko pol leta odkar je na Baliju utonil naš Aleksander Sužnik. Rojen je bil prav na veliko noč in sicer v nedeljo, 31.marca 1991 oziroma 31.3.1991. Če seštejemo vse te številke (3+1+3+1+9+9+1= 27) dobimo 27. Na ta dan 27. dne v mesecu je tudi umrl. Umrl pa je torej v soboto, 27.julija 2013 oziroma 27.7.2013. Če seštejemo vse te številke (2+7+7+2+0+1+3=22) pa dobimo 22. To so pa leta, ki so mu bila dana za življenje na Zemlji. Kar pomeni, da so se v njegovih teh dveh življenjskih datumih prepletali številki 22 in 27. Bili sta številki morda zanj usodni. Res nenavadno številčno naključje!

    Aleksander je živel 22 let 3 mesece in 27 dni oziroma je živel točno 8154 dni. Žal je umrl tako mlad v tej tragediji.

    Kot sem že omenil je tukaj prišlo še do enega nenavadnega naključja. To se je zgodilo 5.avgusta 2013. Namreč tega dne je bil Aleksandrov pogreb v Spodnji Voličini. Namreč 5.8.2013, torej to so števila 5, 8 in 13. Točno ta tri števila so Venerina in fibonacijeva števila. Namreč v osmih zemeljskih letih Venera glede na Zemljo točno 5 krat obkroži Sonce oziroma obkroži Sonce glede na zvezde točno 13 krat. Torej imamo v tem datumu 5.8.2013 prav ta tri števila 5, 8 in 13. To so Venerina števila in hkrati pa so ta tri števila v povsem pravem sorazmerju med Venero in Zemljo.

    In da je to naključje še toliko večje sem dne v sredo, 6.junija 2012 zgodaj zjutraj skupaj z Aleksandrom in njegovo Amando na Završkem stolpu pri Lenartu opazoval navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev oziroma Venerin tranzit. Skupaj smo ga opazovali od 5.05 pa do 5.15, ko sem se jaz odpravil opazovati ta Venerin tranzit na streho Europarka v Maribor z teleskopi.

    Res zanimivo naključje! Poleg tega so ti Venerini tranziti izredno redki. Prejšnja dva sta bila dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012, naslednja dva pa bosta nastopila šele čez več kot 100 let in sicer dne 11.decembra 2117 in 8.decembra 2125.

    Datum 5.avgust 2013 pa je bil v Severni Ameriki kot Venerin dan. Naslednji Venerin dan pa bo nastopil šele v soboto, 5.avgusta 2113.

    Torej poznamo fibonacijeva števila in tudi fibonacijevo zaporedje. Poznamo pa tudi zlati rez oziroma zlato razmerje in na vse to sta vezani tudi Venera in Zemlja saj sta medsebojno vendar v resonanci. Ko Zemlja naredi 8 obhodov okoli Sonca jih Venera naredi točno 13.

    Fibonacijevo zaporedje sledi takole: 1, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 itd. Torej vedno seštevamo zadnji dve števili in dobimo vsoto dveh števil. Naprimer 1+0=1, 0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8, 5+8=13, 8+13=21, 13+21=34, 21+34=55, 34+55=89, 55+89=144, 89+144=233, 144+233=377, 233+377= 610, 377+ 610= 987, 610+987=1597 itd.
    Če 89 delimo z 55 dobimo 1,618. Torej dobimo zlati rez oziroma približek zlatega reza, če pa 987 delimo z 610 dobimo tudi 1.618 vendar smo tukaj še bližje zlatemu rezu. Tem višja imamo fibonacijeva števila in to število delimo z predhodnim fibonacijevim številom tem boljši približek zlatega reza dobimo. Zlati rez pa je v razmerju 1 proti 1,618 oziroma 0,618 proti 1.

    Torej danes mineva natanko 6 mesecev odkar nas je zapustil naš Aleksander. In ko se je tako mlad poslovil od tega sveta to ni bilo naključje, le višja ljubezen ga je hotela imeti ob sebi v nebesih. Tako kot Amanda ga tudi mi pogrešamo. Hvala ti Aleksander za vse to in za vse to življenje, ki si ga delil z nami in radi te imamo. Darko

    Aleksander Sužnik (1991 - 2013).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. torej...
      samo še en dokaz več, da ni naklučij
      in, ko ti je namenjeno/usojeno, da boš odšel od tukaj v druge sfere...
      se bo to zgodilo neglede na kraj trenutnega bivanja
      no, na numerologijo pa tudi jaz nekaj dam
      ;-)

      Izbriši
    2. in še to...
      spomin pa je tisti, ki nas povezuje in je tudi močnejši od kraja in časa

      Izbriši
  24. Aleksander je bil rojen prav na velikonočno nedeljo, 31.marca 1991 in to le en dan po polni Luni, torej je bil po horoskopu oven. Rojen je bil spomladi in to 10 dni po pomladanskem enakonočju. V času njegovega rojstva pa se je Sonce nahajalo v ozvezdju Rib. To je seveda zaradi precesijske točke saj se sedaj konec marca Sonce v resnici nahaja v ozvezdju Rib, v 1.stoletju pa se je nahajalo še v ozvezdju Ovna. In tako se mu je življenje zaključilo prav tam v morju na otoku Bali kjer živijo in plavajo ribe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, je res zanimivo to... kako nam potekajo naše poti Življenja...
      in, je tudi vprašanje... kaj je bolje
      vedeti ali pa ne vedeti
      kako in kje bomo končali svoje tuzemsko popotovanje

      Izbriši
  25. Danes dne v ponedeljek, 31.marca 2014 bi imel naš Aleksander Sužnik svoj 23. rojstni dan, če bi še živel. Toda tudi angeli v nebesih praznujejo rojstne dneve in tudi Aleksander je med njimi.

    Aleksander zelo te pogrešamo in tudi zelo radi te imamo.

    OdgovoriIzbriši
  26. Danes dne v petek, 6.junija 2014 minevata natanko 2 leti, odkar sem z pokojnim Aleksandrom Sužnikom in njegovo Amando na Završkem stolpu pri Lenartu opazoval Venerin tranzit oziroma navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev.
    Spomnim se, da sem se prejšnji dan v torek, 5.junija 2012 odločil, da bom vzhod Sonca med Venerinim tranzitom opazoval prav na vrhu Završkega stolpa. Za ta korak sem se odločil, saj sem menil da bo morda vzšlo Sonce morda zelo šibko in da bom lahko s prostim očesom ozrl Venero na Soncu. Zjutraj v sredo, 6.junija 2012 sem se zbudil. Nebo je bilo povsem jasno. Odpravil sem se na vrh Završkega stolpa opazovati ta Venerin tranzit in prav tako tudi vzhod Sonca. Bilo je kar precej hladno. Na vrh tega Završkega stolpa sem prišel približno ob 4.55. S seboj sem imel varilsko steklo. Čakal sem, da bo na severovzhodnem delu neba Sonce vzšlo. Sonce je pričelo vzhajati. Mislil sem, da bo zaradi atmosfere Sonce vzšlo v šibkem siju in da bom lahko s prostim očesom videl Venero na Soncu. Ob 5.05 je Sonce že vzšlo, toda vzšlo je v močnem siju, tako sem vseeno moral uporabiti varilsko steklo. Venera se je komaj videla na Soncu. Malo le kakšno minuto pred Sončevim vzhodom sem slišal, da nekdo gre gor po teh železnih stopnicah tega Završkega stolpa. Jaz sem se nahajal na zgornjem platoju tega Završkega stolpa kateri je 18 metrov nad zemljo. Malo sem opazoval to Venero na Soncu potem pa sem se odpravil na spodnji plato tega Završkega stolpa le kdo je prišel opazovati ta Venerin tranzit. Spodnji plato tega Završkega stolpa pa se nahaja kakšnih 9 metrov nad zemljo. Ko sem prišel na ta spodnji plato sem videl, da sta bila to Aleksander in Amanda in da sta tudi onadva prišla opazovati ta Venerin tranzit skozi varilsko steklo. Aleksander je stal spredaj, Amanda za njim. Amanda je bila čisto tiho, niti besede ni izgovorila. Aleksandra sem vprašal kje točno na Soncu se vidi Venera. Odgovoril mi je, da jo vidi na desni strani Sonca tik pod Sončevim robom. Tudi sam sem gledal skozi varilsko steklo, Venera se je komaj kaj videla. Ta Venerin tranzit smo opazovali nekje od 5.05 pa do 5.15 dne 6.junija 2012 nakar sem se jaz odpravil opazovati ta Venerin tranzit na streho Europarka v Maribor skozi teleskop. Aleksandru in Amandi sem dejal ali se bosta tudi onadva odpravila opazovati ta Venerin tranzit skozi teleskop na streho Europarka v Maribor pa sta mi dejala da ne bosta šla in sta še naprej na tem Završkem stolpu skozi varilsko steklo opazovala ta Venerin tranzit. Jaz pa sem se odpravil na streho Europarka opazovati ta tranzit z teleskopi. Le takrat sem videl Aleksandra in Amando skupaj, prej nikoli in tudi kasneje nikoli več.

    Podatki za ta Venerin tranzit dne 6.junija 2012 za Maribor so bili naslednji:
    Vzhod Sonca je bilo ob 5h 05m,
    konec popolnega tranzita je bilo ob 6h 37m 45s
    in konec delnega tranzita je bilo ob 6h 55m 14s.
    Upoštevan seveda vzhodnoevropski čas UTC+2h.

    Naslednji Venerin tranzit bo nastopil dne 11.decembra 2117 in iz Slovenije ne bo viden.
    Naslednji Venerin tranzit, ki pa bo viden iz Slovenije pa bo nastopil dne 8.decembra 2125. Podatki za Maribor za ta Venerin tranzit dne 8.decembra 2125 pa so naslednji:

    Začetek delnega tranzita je ob 14h 21m,
    začetek popolnega tranzita je ob 14h 45m
    in zahod Sonca je ob 16h 08m.
    Upoštevan srednjeevropski čas UTC+1h.

    Torej 6.6.2012, če seštejemo 6+6=12, podobno kakor 5.8.2013 in če seštejemo 5+8=13. In tako bi se lahko šli spet naključja in matematiko. Tukaj imam seveda v mislih Venerin tranzit dne 6.junija 2012 in Aleksandrov pogreb dne 5.avgusta 2013.

    Torej danes sem se zopet spomnil na pokojnega Aleksandra s katerim sva prav na današnji dan pred dvema letoma opazovala ta prečudovit nebesni pojav - navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev kateri bo nastopil šele čez 103 leta. Hvala ti Aleksander, ker so tudi tebe zanimali ti nebesni pojavi in zanimala te je tudi astronomija.
    Resnično se spominjam tega dneva izpred dveh let. Vem Aleksander, da si nekje zgoraj in da spremljaš vso to našo vesolje. Resnično te pogrešamo in v naših mislih boš ostal za zmeraj!

    OdgovoriIzbriši
  27. Danes dne v nedeljo, 27.julija 2014 mineva natanko 1 leto, odkar je na otoku Bali utonil naš Aleksander Sužnik.
    Aleksander minilo je žalostno leto, odkar te ni več. Da Aleksander bilo je žalostno leto, žalostno leto. Danes se spominjamo tvojega odhoda. Pospremili bi te do morja, ko si odhajal, če bi vedeli, da je to tvoj zadnji odhod. Prav na današnji dan pred enim letom si odšel Aleksander.

    Danes v nedeljo, 27.julija 2014 na 1. obletnico smrti Aleksandra Sužnika je bila v Voličini ob 10. uri tudi maša zanj. Aleksandra se bom spominjal vso življenje, bil je zelo vzoren fant, redkokatero dekle bi ga bilo sploh vredno. Občasno je pri nedeljski maši v Voličini tudi bral berilo. In tako je bilo tudi lani v nedeljo, 14.julija 2013, ko je še v cerkvi v Voličini še zadnjič bral berilo pri maši. Čez 3 dni pa odšel na Bali in tam doživel svojo kruto usodo.

    Za njegove bližnje, za njegove starše ter za njegove brate in sestre je bil danes zelo težak dan. Pa tudi za njegovo dekle Amando je bil danes zelo težak dan, saj ga je Amanda imela zelo, zelo rada in tudi vedno ga bo imela zelo, zelo rada.
    Le enkrat mi je bilo dano, da sem z pokojnim Aleksandrom spregovoril nekaj besed. To pa je bilo 6.junija 2012, ko sem bil na Završkem stolpu in smo skupaj opazovali ta Venerin tranzit. Le takrat mi je bilo dano, da sem Aleksandra in Amando videl skupaj takole v živo. Edinokrat le takrat mi je bilo to podarjeno. In hvala ti Aleksander za to.

    Aleksander je bil dobrota med dobrotami. Bil je zelo vzoren dijak. Resnično nenavadna in nerazumljiva nam je ta usoda. Ne moremo verjeti, da se lahko tako zelo dobremu, pravičnemu in poštenemu fantu zgodi kaj tako hudega. Izgleda, kakor da bi ga prav angeli hoteli imeti ob sebi v nebesih in to prav zaradi njegove dobrote in pravičnosti.

    Danes dajem zadnji komentar na tej strani glede Aleksandra. Menim, da sem v tem enem letu napisal o Aleksandru skoraj ali čisto vse.
    Minilo je točno leto dni brez Aleksandra in sedaj smo vstopili že v 2. leto, ko ni več Aleksandra.
    Aleksander v naših srcih in v naših mislih boš ostal za zmeraj in vedno se te bomo spominjali. Prav zagotovo pa še najbolj vsako leto 27.julija, ko se bomo spominjali tvojega bolečega odhoda.
    Aleksander zelo radi te imamo in vedno te bomo pogrešali. Hvala ti za vse prelepe trenutke, ki smo jih lahko delili s teboj. Aleksander še enkrat hvala ti za vse! (Darko)

    Bil si bel galeb, v sončni žarek jutra ujet,
    tvoja tiha misel je v tišini skrila zven besed,
    ko iskal si v sebi sijaj neba v oblakih iz želja,
    sam postal neskončna kaplja si morja...

    Aleksander Sužnik (31.marec 1991 - 27.julij 2013)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ganjena ob tem zapisu!
      ja, očitno res, da so tudi njega Angeli želeli kar hitro imeti ob sebi - med sabo...
      spomin na dragega Človeka pa je tisto kar ostaja za vedno v Srcu...
      in to neglede na vse kar nam Življenje nameni
      prav tako kot hvaležnost za možnost biti skupaj s takšnim Človekom

      Izbriši
  28. To bi bilo o Aleksandru čisto vse, kar sem zapisal na tej strani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ti pa moram priznati...
      da bi meni pa bilo kar povšeči, če bi še kdaj kaj o njem napisal - mislim - njemu v spomin

      Izbriši