sreda, 6. junij 2012

V znamenju Venere...

Je bil danes res en tak poseben dan...
saj se je zgodilo nekaj kar se ne pojavlja ravno pogosto
in zato Darku hvala za "poročanje" o tem dogodku

Je pa Venera prepoznavna še tudi v drugih "oblikah"...
recimo kot:

Venus iz Willendorfa
pa Sandro Botticelli-jeva Venera

pa kot Venera z Mila

ali kot pa Vinagovo vino Venerino mleko

 pa tudi kot Venerini laski -Adiantum raddianum

in nenazadnje tudi kot - venerin hribček -
  pod Viševnikom in M. Draškim vrhom
pa ne, da je kdo pričakoval slučajno kaj drugega pod tem imenom...

Pa še današnje nedeljsko odkritje...
  Venusfliegenfalle (Dionaea muscipula)- Muholovka

37 komentarjev:

  1. Hvala tebi za zapis:)

    Kako lušten dečko, ki mi ves čas škili:)

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a vidiš kak ti ves čas mežika...
      je pa po lušnosti očitno tudi rezultat kake Venere...
      ;-)
      lp v noč

      Izbriši
  2. Klinc pa taka Venera, ki je ne moreš gledati, še manj prijeti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e vidiš... pol pa le prav pride tisti tapravi venerin hribček... ki ga lahko... marsikaj
      ;-)

      Izbriši
  3. :-)) vse o Veneri..

    pa še to iz wikija, da bo vse na kupu:
    Venera je bila v rimski mitologiji boginja lepote in ljubezni. Prvotno je veljala za boginjo plodnosti, zaščitnico vrtov in vinogradov. Bila je Jupitrova hči in Vulkanova žena. V grški mitologiji ji, ustreza Afrodita.

    Njen sin Eneja je bil legendarni ustanovitelj antičnega Rima, zato so se Rimljani imeli za njene potomce. Verjeli so tudi, da Venera lahko pripomore k večji plodnosti ljudi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za to dopolnilo...
      no glede njenega potomstva pa...
      nekatere Italijanke in Italijani so meni tudi res lepi...
      imajo tisto nekaj kar me pritegne
      ;-)

      Izbriši
  4. Venera je v nasprotju z Marsom, ki je bog vojne in sovraštva planet ljubezni in spolnosti. Prav v letih 2004 in 2012, ko sta se zgodila oba Venerina tranzita imamo nekakšen začetek seksualne revolucije. Goloto imamo kjerkoli. Tako imamo tudi Venero shop kjer je trgovina in je vse povezano z goloto in spolnostjo in kjer lahko kupiš seksualne pripomočke. To je nekakšna filozofska razlaga. Kar se pa tiče Venerinih tranzitov so seveda zelo redki. Pojavljajo se v parih in med tranzitoma v istem paru preteče 8 let. Sicer pa celo 105 ali 121 let. Včerajšnji Venerin tranzit je bil 26. po vrsti, če štejemo po Kristusu, oziroma 10. po odkritju Amerike. Do leta 2500 bo nastopilo še 8 Venerinih tranzitov. Dne 11.decembra 2117, ko bo nastopil naslednji Venerin tranzit iz Slovenije ne bo viden saj bo takrat noč. Dne 8.decembra 2125 pa ga bomo lahko videli zvečer, ko bo Sonce zašlo. Nastopil bo tudi 11.junija 2247, ko bo viden v celoti. Dne 9.junija 2255 pa bo iz naših krajev viden le delno saj bo med tranzitom Sonce vzšlo. Dne 13.decembra 2360 iz naših krajev ne bo viden. 8 let kasneje 10.decembra 2368 bo viden zvečer le delno. Dne 12.junija 2490 pa bo viden v celoti v popoldanskem času. Nastopil pa bo tudi 10.junija 2498 in bo v dopoldanskem času viden tudi v celoti. Kot lahko vidimo se Venerini tranziti periodično ponavljajo na vsakih 243 let in 2 dni. Najdaljši Venerin tranzit pa lahko največ traja 9 ur in 37 minut. Tudi Merkur lahko prečka Sončevo ploskev. V 21.stoletju bo nastopilo 14 Merkurjevih tranzitov. Prvi je nastopil 7.maja 2003 in potem še 8.novembra 2006. Naslednji bo nastopil 9.maja 2016 in bo pri nas viden le delno v popoldanskem času in potem še 11.novembra 2019 in bo pri nas viden popoldan le deloma. Najdaljši Merkurjev tranzit lahko traja največ 7 ur in 57 minut. Merkurjev tranzit se periodično ponavlja v obdobju 100 let na vsakih 13 let in 2 dni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. wow!
      imaš pa ti znanja... in hvala ti za to posredovanje...
      in tako, če nam bo usojeno, bomo morti lahko videli pa še Merkurjev tranzit...
      fantastično, ni kaj
      v lep večer

      Izbriši
  5. Merkurjev tranzit ima več periodičnih ponavljanj. Tako se v obdobju 100 let periodično ponavlja na vsakih 13 let in 2 dni. Obstaja še daljše in boljše periodično ponavljanje Merkurjevih tranzitov in sicer na vsakih 46 let in 1 dan. To obdobje pa traja približno 500 let. Tako imajo Merkurjevi tranziti dne 9.maja 2016, 10.maja 2062 in 12.maja 2108 povsem isto tranzitno serijo in sicer številko 7. V vseh teh treh datumih gre pot Merkurja skoraj po isti poti čez Sonce samo malo bolj proti severu ali jugu poteka pot Merkurja, ko gre čez Sončevo ploskev.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nekateri se seveda lahko sprašujete, če je prišlo do Venerinega tranzita 8.junija 2004 in 6.junija 2012, potem bi lahko prišlo do tega nebesnega pojava tudi 3.junija 2020 ob naslednji časovni razliki 8 let. Dne 3.junija 2020 Venera ne bo več prišla pred Sonce saj bo šla kar 10 ločnih minut severno od Sonca ali drugače povedano za eno tretjino navideznega premera Sonca bo šla severno od Sonca in do Venerinega tranzita ne bo prišlo nikjer na Zemlji. Venera bo v spodnji konjunkciji z Soncem 3.junija 2020 ob 18.uri in 44 minut ter okoli 21.ure dne 3.junija 2020 se bo Venera navidezno najbolj približala Soncu na vsega 10 ločnih minut. Do Venerinega tranzita seveda ne bo prišlo. In tako seveda popolnoma drži, da bo do naslednjega Venerinega tranzita prišlo šele čez 105 let in sicer dne 11.decembra 2117.

    OdgovoriIzbriši
  7. Venerin tranzit sem videl prvič v mojem življenju prav na današnji dan pred osmimi leti dne 8.junija 2004, ko smo ga opazovali z teleskopi na Trgu Svobode v Mariboru. Takrat ob popolnoma jasnem vremenu smo videli celoten tranzit. Opazovanje tega Venerinega tranzita je organiziralo astronomsko društvo Orion iz Maribora.

    OdgovoriIzbriši
  8. Naslednjič bo Venerin tranzit iz Slovenije viden šele čez 113 let in sicer 8.decembra 2125. Imam točne podatke za Maribor za dne 8.decembra 2125, ko bo iz Slovenije naslednjič viden Venerin tranzit. Začetek delnega tranzita nastopi ob 14.uri in 21 minut ter začetek popolnega tranzita ob 14.uri in 45 minut. Iz Slovenije bomo videli le začetek tranzita saj bo v Mariboru tega dne Sonce zašlo ob 16.uri in 8 minut. Videli bomo le 1 uro in 47 minut tranzita.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, kaj bi lahko ob vsem tem znanju še sploh lahko rekla kot pa: iskrena hvala, da si si vzel toliko časa in to tako natačno opisal
      saj bi se mi o vsem tem niti ne sanjalo, če tebe ne bi bilo...
      še enkrat - hvala!
      lp

      Izbriši
  9. Najkasnejši zadnji stik Venere z Soncem so imeli 6.junija 2012 ob 6.uri 56 minut in 6 sekund ob tamkajšnjem sončevem vzhodu v državi Niger v Afriki in v tem času je venerina polsenca popolnoma zapustila Zemljo. Mi smo imeli zadnji stik Venere z Soncem ob 6.uri 55 minut in 13 sekund seveda v Mariboru. Sicer pa poznamo dva različna tranzita to pa sta Merkurjev ali Venerin tranzit saj sta Merkur in Venera glede na Zemljo notranja planeta in lahko samo ta dva planeta gresta navidezno čez sončevo ploskev. Ostali planeti kot so Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton so seveda zunanji planeti in nikoli ne pridejo med Zemljo in Soncem zato nikoli ti planeti ne ustvarijo kakšnega tranzita. Poleg tega sem jaz že videl Merkurjev tranzit in sicer smo ga opazovali z teleskopi v Mariboru dne 7.maja 2003, ko je bilo precej jasno nebo. Dne 8.novembra 2006 je tudi bil Merkurjev tranzit in iz Slovenije ni bil viden saj je takrat bila pri nas noč. Če gledamo Merkurjev tranzit z prostimi očmi seveda z kakšnim varilskim steklom potem ga ne vidimo saj ima Merkur premer samo 4880 km medtem, ko ima Venera premer 12104 km. Merkurjev tranzit lahko vidimo samo z pomočjo teleskopa. Čez 4 leta bomo lahko videli naslednji Merkurjev tranzit. Podatki veljajo za Maribor ter je upoštevan samo srednjeevropskem času UT+1h. Dne 9.maja 2016, ko bo nastopil naslednji Merkurjev tranzit je pričetek delnega tranzita v Mariboru ob 12.uri in 12 minut ter pričetek popolnega tranzita je ob 12.uri in 15 minut. Vrhunec tranzita je ob 15.uri in 56 minut ter bo v Mariboru Sonce tega dne zašlo ob 19.uri in 17 minut tako, da ne bomo videli konca tranzita. Dolžina vidnega tranzita v Mariboru bo 7 ur in 5 minut. Dne 11.novembra 2019 pa se v Mariboru prične delni tranzit ob 13.uri in 35 minut, popolni tranzit pa se prične ob 13.uri in 37 minut. Vrhunec tranzita nastopi ob 16.uri in 20 minut ter Sonce v Mariboru zaide ob 16.uri in 28 minut tako, da ne bo viden celoten tranzit. Dolžina vidnega tranzita v Mariboru bo 11.novembra 2019 2 uri in 53 minut.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. uf... nam pa se torej obeta še kar nekaj zanimivosti
      upam, da nas boš tudi takrat pravočasno opozoril na ta čudesa Vesolja
      ;-)

      Izbriši
  10. Česar tukaj do sedaj nismo zapisali je seveda zaščita oči, ko gledamo v Sonce. Če gledamo s prostimi očmi v Sonce potem nam lahko močna Sončeva svetloba za vedno zažge mrežnico na očesu in na njej pusti trajni slepi krog oziroma trajno solarno slepo pego. Pogled samo za 1 sekundo skozi daljnoged ali teleskop direktno v Sonce brez kakršnekoli zaščite nas bo za vedno oslepil. Nevarno gledati v Sonce je tudi z zadimljenimi stekli ali z več skupaj zloženimi očali. Vse to sicer zmanjša jakost Sončeve svetlobe ampak še vedno prepušča preveč ultravijolične svetlobe. Sonce je varno gledati z varilskim steklom vendar mora biti številka varilskega stekla vsaj 12. Nižje številke niso primerne za opazovanje Sonca saj je pogled skozi ta stekla tudi nevaren kajti Sonce je seveda premočno. Varno gledanje skozi teleskop je možno le, če namestimo na teleskop mylar filter. Ob naslednjem delnem Sončevem mrku, ki bo viden iz Slovenije dne 20.marca 2015 ter ob naslednjih dveh Merkurjevih tranzitih, ki bosta 9.maja 2016 in 11.novembra 2019 moramo obvezno zaščititi svoje oči saj je opazovanje Sončevega mrka ter Merkurjevega in Venerinega tranzita v resnici opazovanje Sonca. Ravno zaradi tega je zaščita svojih oči zelo pomembna kajti vid imamo samo eden in nobeden.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, so o tem pogosto opozarjali tudi po radiu Steiermark...
      in res je kar praviš - vid imamo samo eden in škoda bi ga bilo zapraviti samo zaradi ene same take neprevidnosti
      hvala!

      Izbriši
  11. Skoraj vsi poznamo slavnega pomorščaka James Cooka, ki je odšel z ladjo okoli sveta in dne 28.aprila 1770 odkril Avstralijo. Leta 1769 je prišlo do Venerinega in Merkurjevega tranzita. Prav zaradi Venerinega tranzita se je James Cook odpravil z ladjo na pot okoli sveta. Namreč Venerin tranzit iz 3. na 4.junij 1769 je bil v Angliji zelo slabo viden saj je bila v času tranzita v Angliji noč. Potrebno se bo odpraviti nekam na Tihi ocean kjer bi bilo mogoče opazovati celoten tranzit. To je bil glavni namen odprave. James Cook se je z ladjo leta 1768 iz Anglije odpravil na otok Tahiti kjer je 3.junija 1769 opazoval celoten Venerin tranzit. Po tem datumu se je James Cook odpravil na zahod in pri tem odkril Novo Zelandijo. Na Novi Zelandiji je 10.novembra 1769 z teleskopi opazoval še celoten Merkurjev tranzit. Po tem datumu se je odpravil na zahod in dne 28.aprila 1770 odkril še Avstralijo. Danes se nekateri zgodovinarji sprašujejo ali bi sploh kdaj bila Avstralija angleška kolonija, če leta 1769 ne bi bilo Venerinega tranzita ter se James Cook ne bi odpravil na pot okoli sveta z svojo ladjo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sem z odgovorom malo v zamudi... saj sem si vzela časa, da sem napisano lepo počasi prebrala
      hja, zanimiva stvar, ni kaj...
      torej se Angleži tudi lahko Veneri zahvalijo... pa Jamesovi "radovednosti"
      ;-)

      Izbriši
  12. O, koliko je tukaj o Veneri! Zelo rada opazujem nebo, tako da bom skušala počasi prebrati tudi vse Darkove komentarje ne le tetkin bolj ali manj humoren zapis!

    Hvala
    in vse dobro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a ne, koliko znanja je Darko prinesel sem...
      in koliko časa si je je za to tudi vzel... ;-)
      sem mu jaz tudi še kako hvaležna, saj drugače večine od tega verjetno ne bi niti spoznala
      lp tebi in tvojim
      LILA

      Izbriši
  13. Venera in Zemlja sta v zlatem rezu. Torej v razmerju 1 proti 1,618 oziroma 0,618 proti 1. Fibonacijevo zaporedje daje približek zlatega reza in čim višja so števila tem bližje smo zlatemu rezu. Potrebno je število deliti z predhodnikom. V tem zaporedju seštevamo vedno zadnji dve števili. Fibonacijevo zaporedje sledi takole 1, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 itd. Venera in Zemlja sta torej v razmerju števil 5, 8 in 13. V 8 zemeljskih letih nastopi 5 Venerinih spodnjih konjunkcij in Venera 13 krat obkroži Sonce glede na zvezde. Vsaka 5.spodnja konjunkcija pri Veneri se pojavi na vsakih 8 let minus 2 do 3 dni prej. Zemlja obkroži Sonce v 365 dneh ter Venera v 225 dneh. Števili 365 in 225 sta tudi v zlatem rezu. Število 365 delimo z 225 in dobimo približek zlatega reza kateri je 1.618. Datum 13.avgust je dan zlatega reza ter v tem datumu je že preteklo 225 dni od novega leta kar pomeni, da se zlati rez ujema po golem naključju tudi z datumom, ki sestavljen iz števila 8 in 13. Zlati rez pa pri tem tudi pripomore, da se Venerini tranziti pojavljajo v parih in med tranzitoma v istem paru preteče 8 let. Torej kot lahko vidimo sta Venera in Zemlja resnično v matematičnem zlatem rezu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drugi izraz za zlati rez je namreč tlato razmerje kar je še bolj razumljivo človeku. Zlato razmerje je v razmerju 1 proti 1,618 oziroma 0,618 proti 1. Venera in Zemlja sta resnično v matematičnem zlatem razmerju.

      Izbriši
  14. Izračuni, ki sem jih naredil iz Lunation map za obdobje od leta 1972 pa do leta 2020, ko nastopi vsaka 5.Venerina spodnja konjunkcija v istem 8 letnem krogu v katerem sta nastopila prejšnja dva Venerina tranzita v letih 2004 in 2012 so sledeči. Upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    17.junij 1972 ob 16.09
    15.junij 1980 ob 8.27
    13.junij 1988 ob 1.00
    10.junij 1996 ob 17.29
    8.junij 2004 ob 9.43 - Venerin tranzit
    6.junij 2012 ob 2.09 - Venerin tranzit
    3.junij 2020 ob 18.44.

    Izračuni, ki sem jih naredil iz Lunation map za obdobje od leta 2014 pa do leta 2133, ko nastopi vsaka 5.Venerina spodnja konjunkcija v istem 8 letnem krogu v katerem bosta nastopila naslednja dva Venerina tranzita v letih 2117 in 2125 so sledeči. Upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    11.januar 2014 ob 13.25
    9.januar 2022 ob 1.48
    6.januar 2030 ob 14.18
    4.januar 2038 ob 2.27
    1.januar 2046 ob 14.35
    30.december 2053 ob 2.59
    27.december 2061 ob 15.11
    25.december 2069 ob 3.23
    22.december 2077 ob 15.40
    20.december 2085 ob 3.44
    17.december 2093 ob 15.48
    16.december 2101 ob 4.00
    13.december 2109 ob 16.03
    11.december 2117 ob 4.17 - Venerin tranzit
    8.december 2125 ob 16.33 - Venerin tranzit
    6.december 2133 ob 4.49.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Podatki o Veneri so naslednji.
      Venera je od Sonca v povprečju oddaljena 108 milijonov km. Premer Venere je 12104 km. Venera nima nobene Lune oziroma naravnega satelita. Obhodni čas Venere okoli Sonca glede na zvezde je 225 dni. Venerina spodnja konjunkcija se pojavlja v povprečju na vsakih 584 dni. Vsaka 5.Venerina spodnja konjunkcija se pojavlja na vsakih 2920 dni oziroma na vsakih 8 let minus 2 do 3 dni prej.

      Izbriši
  15. Vrhunec Venerinih tranzitov glede na geocentrično središče Zemlje do leta 3000. Oznake za vidnost Venerinih tranzitov v Sloveniji do leta 3000. VP-Tranzit bo viden v celoti. VDV-Tranzit bo viden le delno saj bo med tranzitom Sonce vzšlo. VDZ-Tranzit bo viden le delno saj bo med tranzitom Sonce zašlo. N-Tranzit ne bo viden.

    Datumi in čas vrhunca Venerinih tranzitov glede na geocentrično središče Zemlje do leta 3000 so sledeči. Upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    8.junij 2004 ob 9.20 - VP
    6.junij 2012 ob 2.29 - VDV
    11.december 2117 ob 3.48 - N
    8.december 2125 ob 17.01 - VDZ
    11.junij 2247 ob 12.33 - VP
    9.junij 2255 ob 5.38 - VDV
    13.december 2360 ob 2.44 - N
    10.december 2368 ob 15.45 - VDZ
    12.junij 2490 ob 15.17 - VP
    10.junij 2498 ob 8.25 - VP
    16.december 2603 ob 1.13 - N
    13.december 2611 ob 14.34 - VP - Iz Slovenije viden delni tranzit.
    15.junij 2733 ob 18.18 - VDZ
    13.junij 2741 ob 11.17 - VP
    17.december 2846 ob 0.11 - N
    14.december 2854 ob 13.19 - N
    16.junij 2976 ob 20.44 - VDZ
    14.junij 2984 ob 13.49 - VP.

    OdgovoriIzbriši
  16. V 3.tisočletju pa bosta nastopila dva bolj nenavadna Venerina tranzita. Tako bo Venera šla skoraj in točno čez skrajni južni del Sonca. Tako bodo ponekod videli na jugu Zemlje popolni tranzit drugje na severu delni tranzit ali pa ponekod na jugu Zemlje delni tranzit ali pa na severu Zemlje tranzit sploh ne bo viden.

    Dne 13.decembra 2611 bo Venera prečkala skoraj skrajni južni del Sonca. Iz Antarktike, Južne Amerike in Afrike bo viden popolni Venerin tranzit medtem, ko bo zaradi paralakse iz Evrope viden le delni tranzit. Iz Slovenije bo viden delni tranzit in to v celoti v popoldanskem času saj se bo tranzit končal malo pred Sončevim zahodom. Glede na geocentrično središče Zemlje bo vrhunec tranzita ob 14.34. Upoštevan srednjeevropski čas UTC+1h.

    Dne 14.decembra 2854 pa bo Venera prečkala skrajni južni del Sonca. Delni tranzit bo viden le iz Antarktike medtem, ko bo zaradi paralakse v Južni Ameriki, Afriki in v Evropi Venera popolnoma zgrešila Sonce. Iz Slovenije Venerin tranzit ne bo viden saj bo Venera pri nas popolnoma zgrešila Sonce. Glede na geocentrično središče Zemlje bo vrhunec tranzita ob 13.19, čeprav gledano iz geocentričnega središča Zemlje tam ne bo več tranzita, torej se bo glede na geocentrično središče Zemlje Venera ob 13.19 navidezno najbolj približala Soncu. Upoštevan srednjeevropski čas UTC+1h.

    OdgovoriIzbriši
  17. In kje bosta po svetu vidna naslednja dva Venerina tranzita dne 11.decembra 2117 in 8.decembra 2125.

    Venerin tranzit dne 11.decembra 2117 bo v celoti viden iz Avstralije, Antarktike, Nove Zelandije ter iz jugovzhodnega dela Azije. Delno ob Sončevem vzhodu bo viden iz srednjega, južnega in jugozahodnega dela Azije ter iz vzhodnega in južnega dela Afrike. Konec tranzita bo viden tudi iz jugovzhodnega dela Evrope in sicer iz vzhodnega dela Romunije, Bolgarije, jugovzhodnega dela Makedonije ter iz vzhodnega in južnega dela Grčije. Delno ob Sončevem zahodu pa bo viden iz južnega dela Aljaske, na jugozahodu ZDA ter na jugu Južne Amerike. Iz Slovenije ta Venerin tranzit ne bo viden.

    Venerin tranzit dne 8.decembra 2125 pa bo v celoti viden iz Južne Amerike, Antarktike ter iz vzhodnega dela Severne Amerike. Delno ob Sončevem vzhodu bo viden iz Nove Zelandije ter iz zahodnega dela Severne Amerike. Delno ob Sončevem zahodu pa bo viden iz Afrike ter iz zahodnega, južnega in srednjega dela Evrope. Iz Slovenije bo ta Venerin tranzit viden le delno.

    Podatki za Venerin tranzit dne 8.decembra 2125 za Slovenijo so naslednji. Upoštevan srednjeevropski čas UTC+1h.

    Začetek delnega tranzita je ob 14.21.
    Začetek popolnega tranzita je ob 14.45.

    V Mariboru bo tega dne Sonce zašlo ob 16.08 zato bo viden le začetek tranzita. Dolžina vidnega tranzita v Mariboru bo le 1 uro in 47 minut.

    V Ljubljani pa bo tega dne Sonce zašlo ob 16.15 zato bo tam prav tako viden le začetek tranzita. Dolžina vidnega tranzita v Ljubljani pa bo 1 uro in 54 minut.

    OdgovoriIzbriši
  18. V drugi polovici 3.tisočletja od leta 2501 pa do leta 3000 bo nastopilo 8 Venerinih tranzitov. Dne 16.decembra 2603 Venerin tranzit iz Slovenije ne bo viden saj bo v času tranzita pri nas noč. Dne 13.decembra 2611 bo Venerin tranzit iz Slovenije v popoldanskem času viden v celoti. Tranzit se bo končal malo pred Sončevim zahodom. Iz naših krajev bo viden le delni Venerin tranzit in to v celoti saj bo Venera prečkala Sonce skoraj na skrajnem južnem delu Sončeve ploskve. Popolni Venerin tranzit bo viden iz Afrike, Južne Amerike in iz Antarktike. Dne 15.junija 2733 bo Venerin tranzit nastopil popoldan ter bo Sonce zašlo med tranzitom tako bo iz Slovenije viden tranzit le delno. 8 let kasneje dne 13.junija 2741 bo iz Slovenije viden Venerin tranzit čez dan in to v celoti. Venerin tranzit bo nastopil dne 17.decembra 2846 in iz Slovenije ne bo viden saj bo pri nas noč. Dne 14.decembra 2854 iz Slovenije Venerin tranzit ne bo viden saj bo Venera Sonce v Evropi popolnoma zgrešila. Tranzit se bo dogajal, ko bo pri nas dan a zaradi Venere, ki bo popolnoma zgrešila Sonce tranzit iz Slovenije seveda ne bo viden. Delni Venerin tranzit bo viden le iz Antarktike vendar bo to zelo šibak tranzit saj bo znotraj Sončevega roba zašlo do največ 5 odstotkov Venerinega navideznega premera. Venerin tranzit bo nastopil tudi dne 16.junija 2976 ter bo pri nas viden le delno pozno popoldan. Kmalu po začetku tranzita pa bo Sonce zašlo. Zadnji Venerin tranzit 3.tisočletja pa bo nastopil dne 14.junija 2984 in bo iz Slovenije čez dan viden v celoti. Torej v 3.tisočletju bo nastopilo točno 18 Venerinih tranzitov.

    OdgovoriIzbriši
  19. Venerin tranzit in popolni Sončev mrk se bosta pojavila istočasno dne 5.aprila 15232. Merkurjev in Venerin tranzit se bosta pojavila istočasno dne 26.julija 69163 in 29.marca 224508. Tudi Merkurjev tranzit in Sončev mrk se lahko pojavljata istočasno. Naslednjič se bosta Merkurjev tranzit in delni Sončev mrk pojavila istočasno dne 5.julija 6757.

    OdgovoriIzbriši
  20. Naslednjič bo Venerin tranzit nastopil šele čez 104 leta dne 11.decembra 2117 in iz Slovenije ne bo viden. Naslednji Venerin tranzit, ki pa bo viden iz Slovenije pa bo nastopil šele čez 112 let dne 8.decembra 2125. Takrat pa bo v Sloveniji začetek delnega tranzita ob 14.21 ter začetek popolnega ob 14.45. V Sloveniji bomo lahko opazovali le začetek tranzita saj bo v Mariboru tega dne Sonce zašlo ob 16.08. V Mariboru bo dolžina vidnega tranzita le 1 uro in 47 minut.

    OdgovoriIzbriši
  21. V 3.tisočletju bo nastopilo 18 Venerinih tranzitov od tega sta dva že nastopila v letih 2004 in 2012. Do leta 3000 bo nastopilo še 16 Venerinih tranzitov.
    Dne 11.decembra 2117, ko bo nastopil naslednji Venerin tranzit iz Slovenije ne bo viden saj bo takrat pri nas noč.
    Dne 8.decembra 2125 pa bo Venerin tranzit v popoldanskem času viden le delno.
    Dne 11.junija 2247 pa bo Venerin tranzit čez dan viden v celoti.
    Dne 9.junija 2255 pa bo Venerin tranzit viden dopoldan le delno.
    Venerin tranzit pa bo nastopil tudi dne 13.decembra 2360 iz Slovenije ne bo viden saj bo pri nas takrat noč.
    Dne 10.decembra 2368 pa bo Venerin tranzit viden le delno v popoldanskem času.
    Dne 12.junija 2490, ko bo viden naslednji Venerin tranzit bo viden v celoti v popoldanskem času.
    Dne 10.junija 2498 pa bo Venerin tranzit viden dopoldan in to v celoti.
    Dne 16.decembra 2603 Venerin tranzit iz Slovenije ne bo viden, ker bo v času tranzita pri nas noč.
    Dne 13.decembra 2611 pa bo Venera prečkala skoraj skrajni južni del Sonca tako, da bo iz Antarktike, Južne Amerike in Afrike viden popolni Venerin tranzit medtem, ko bo zaradi paralakse iz Evrope viden delni Venerin tranzit. Pri nas v Sloveniji bo viden delni Venerin tranzit in to popoldan v celoti. Tranzit se bo končal malo pred Sončevim zahodom.
    Dne 15.junija 2733 pa bo Venerin tranzit viden pri nas popoldan in to le delno.
    Dne 13.junija 2741 pa bo Venerin tranzit viden čez dan v celoti.
    Dne 17.decembra 2846 pri nas Venerin tranzit ne bo viden saj bo v času tranzita pri nas noč.
    Dne 14.decembra 2854 pa bo Venera prečkala skrajni južni del Sonca tako, da bo le iz Antarktike viden delni Venerin tranzit medtem, ko bo zaradi paralakse v Južni Ameriki, Afriki in v Evropi Venera popolnoma zgrešila Sonce. Iz Slovenije Venerin tranzit ne bo viden čeprav se bo tranzit dogajal v času, ko bo pri nas dan.
    Dne 16.junija 2976 pa bo Venerin tranzit pri nas viden popoldan le delno. Viden bo le začetek tranzita potem pa bo Sonce zašlo.
    Dne 14.junija 2984 bo nastopil zadnji Venerin tranzit v 3.tisočletju. Pri nas bo ta Venerin tranzit viden čez dan in to v celoti.
    Kot lahko vidimo se Venerini tranziti periodično ponavljajo na vsakih 243 let in 2 dni. Najdaljši Venerin tranzit pa lahko traja največ 9 ur in 37 minut.






    OdgovoriIzbriši
  22. Kot smo že omenili se vsaka 5.Venerina spodnja konjunkcija pojavi na vsakih 8 let minus 2 do 3 dni prej. Tako se pari Venerinih tranzitov čez 591 let in 6 mesecev oziroma čez 607 let in 6 mesecev pojavijo v istih 8 letnih krogih. Tukaj si lahko pogledamo pare Venerinih tranzitov kateri se pojavljajo v istih 8 letnih krogih z povsem drugimi pari teh tranzitov. Vsak 5.par Venerinih tranzitov je v istem 8 letnem krogu Venerinih spodnjih konjunkcij.

    Venerina tranzita dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012 sta v istem 8 letnem krogu Venerinih spodnjih konjunkcij kot Venerina tranzita dne 16.decembra 2603 in 13.decembra 2611.

    Venerina tranzita dne 11.decembra 2117 in 8.decembra 2125 sta v istem 8 letnem krogu Venerinih spodnjih konjunkcij kot Venerina tranzita dne 15.junija 2733 in 13.junija 2741.

    Venerina tranzita dne 11.junija 2247 in 9.junija 2255 sta v istem 8 letnem krogu Venerinih spodnjih konjunkcij kot Venerina tranzita dne 17.decembra 2846 in 14.decembra 2854.

    Venerina tranzita dne 13.decembra 2360 in 10.decembra 2368 sta v istem 8 letnem krogu Venerinih spodnjih konjunkcij kot Venerina tranzita dne 16.junija 2976 in 14.junija 2984.

    OdgovoriIzbriši
  23. To bi bilo o Veneri zaenkrat čisto vse kar sem zapisal.

    OdgovoriIzbriši
  24. MERKURJEVI TRANZITI OD LETA 2001 DO 2100

    Letos dne 9.maja nas čaka Merkurjev tranzit kateri bo v primeru jasnega vremena v popoldanskem času viden tudi iz Slovenije. Merkurjev tranzit je seveda viden le skozi teleskop ob primerni zaščiti teleskopa z alufolijo, da si slučajno ne poškodujemo svojih oči zaradi premočne Sončeve svetlobe. Sedaj si bomo pogledali vidnost Merkurjevih tranzitov iz Slovenije v tem 21. stoletju. Oznake za vidnost Merkurjevih tranzitov iz Slovenije vse do leta 2100.
    VP - Tranzit bo viden v celoti.
    VDV - Tranzit bo viden le delno saj bo med tranzitom Sonce vzšlo.
    VDZ - Tranzit bo viden le delno saj bo med tranzitom Sonce zašlo.
    N - Tranzit ne bo viden.

    Datumi in čas vrhunca Merkurjevih tranzitov glede na geocentrično središče Zemlje vse do leta 2100 so sledeči.
    Upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    7.maj 2003 ob 8:52 - VP
    8.november 2006 ob 22:41 - N
    9.maj 2016 ob 15:57 - VDZ
    11.november 2019 ob 16:20 - VDZ
    13.november 2032 ob 9:54 - VP
    7.november 2039 ob 9:46 - VP
    7.maj 2049 ob 15:24 - VP
    9.november 2052 ob 3:29 - N
    10.maj 2062 ob 22:36 - VDZ
    11.november 2065 ob 21:06 - N
    14.november 2078 ob 14:41 - VDZ
    7.november 2085 ob 14:34 - VP
    8.maj 2095 ob 22:05 - VDZ
    10.november 2098 ob 8:16 - VDV.

    V tem 21. stoletju bo nastopilo točno 16 tranzitov, od tega je 14 Merkurjevih in 2 Venerina tranzita katera sta nastopila dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012.

    OdgovoriIzbriši
  25. Danes dne v sredo, 3.junija 2020 ob 19:44 je bila Venera v spodnji konjunkciji s Soncem. Venera je šla 10 ločnih minut severno od Sonca. To je bila prva Venerina spodnja konjunkcija istega 8 letnega kroga v katerem sta nastopila prejšnja 2 Venerina tranzita 8.junija 2004 in 6.junija 2012. Venera bo sedaj od 16.junija 2020 dalje vidna kot Danica. Dne 10.julija bo v največjem siju, dne 13.avgusta bo v največji zahodni elongaciji. Sicer pa bo do konca leta vidna kakor Danica na jutranjem nebu.

    OdgovoriIzbriši
  26. Pa še na klasično švedsko masažo sem šel danes dne v sredo, 3.junija 2020 v Sveto Trojico v Slovenskih goricah.

    OdgovoriIzbriši