sreda, 27. februar 2013

Karikatura...karikature...

Iz knjige Dalai Lama...

Belfast Telegraph je na strani komentarjev podal karikaturo, ki je bila namenjena obisku Dalai Lame v Belfastu...

Trije pretepaški tipi so čemerno opazovali smehljajočega se Dalai Lamo, ki je v bližini Peace Line posadil mlado drevo (enega na katoliški strani, drugega pa na protestantski strani).
In je vodja zagodrnjal: "Saj je vse dobro in prav, samo... si ti zdaj katoliški budist ali protestantski budist?"






18 komentarjev:

  1. Jutri v četrtek, 28.februarja 2013 zvečer ob 20.uri bo odstopil papež Benedikt XVI.. V rimokatoliški cerkvi že 598 let ni odstopil noben papež in to je sedaj prvi odstop papeža po letu 1415.
    Konklave za novega papeža se bodo pričele dne v petek, 15.marca 2013.
    Novi papež bo izvoljen najkasneje do srede, 20.marca 2013 kar seveda ni nič prepozno saj nastopi v letu 2013 cvetna nedelja dne 24.marca 2013 ter velika noč nastopi dne 31.marca 2013.
    Najverjetnejši datum izvolitve novega papeža pa bo nedelja, 17.marec 2013.
    Obstaja dokaj velika verjetnost, da bo naslednji novi papež riješki kardinal Josip Bozanić.
    Obstaja možnost, da si bo novi papež izbral ime Benedikt 17. ali Janez Pavel 3.. Cifre sem namerno zapisal v arabskih cifrah čeprav se pri papežih pišejo cifre po štetju istega papeževega imena v rimskih številkah.

    Leto 1978 je bilo leto treh papežev saj je papež Janez Pavel I. umrl po 33 dneh pontifikata. Njega je nasledil papež Janez Pavel II..

    Papež Janez Pavel II. se je leta 1986, ko je obiskal Avstralijo slikal z koalo v naročju. To fotografijo se lahko da pogledati tudi na internetu. Potrebno je samo vpisati Pope John Paul II. and koala.

    Papež Janez Pavel II. je umrl dne 2.aprila 2005 kar je bilo manj kot eno leto kasneje po Venerinemu tranzitu kateri se je zgodil dne 8.junija 2004.
    Papež Benedikt XVI. bo odstopil dne 28.februarja 2013 kar je prav tako manj kot eno leto kasneje po Venerinemu tranzitu kateri se je zgodil dne 6.junija 2012.
    Od smrti papeža Janeza Pavla II. in odstopom papeža Benedikta XVI. bo minilo 8 let časovne razlike. Med Venerinim tranzitom kateri se je zgodil dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012 je minilo prav tako 8 let časovne razlike. Pontifikat Benedikta XVI. bo tako trajal 8 let.

    OdgovoriIzbriši
  2. Danes zvečer ob 20.uri bo odstopil papež Benedikt XVI.. Kot določa vatikansko pravo se konklave lahko pričnejo od 15 do 20 dni po smrti ali odstopu papeža. Tako bo temu tudi letos.
    Tako kot papež Benedikt XVI. je tudi Dalajlama bil miroljuben človek in se je boril za mir v svetu. Bil je izgnan iz Tibeta, ker je Kitajska okupirala Tibet in ga priključila svojemu ozemlju. Dalajlama se je tej kitajski okupaciji močno uprl zato ga je Kitajska izgnala v Indijo kjer živi še danes. To je bilo davnega leta 1953. Tibetanci ne govorijo kitajskega jezika temveč govorijo svoj tibetanski jezik in imajo zaradi nekoliko drugačnega jezika od kitajcev prav tako pravico do svoje države. Dalajlama se seveda bori, da bi Tibet imel svojo državo in da ne bi bili več pod kitajsko okupacijo. Tako kot tibetajci kot Dalajlama so seveda vsi budistične vere in verujejo v reinkarnacijo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oja, oja...
      Saj zdaj, ko malo bolj odkrivam Dalai lamo...
      ga tudi vedno bolj spoštujem
      in, če bo še kdaj prišel v toto naše mesto...
      se bom zagrebla, da ga bom lahko videla tudi v živo

      Izbriši
    2. Dalajlama je bil že kar dvakrat v Mariboru. Ali bo prišel še tretjič o tem se seveda ne ve.

      Izbriši
  3. oh njemu je vseeno, za koga ga označujejo. tako vseeno, da se marsikomu, ki še ni prestopil tiste meje, ki jo dela svet v glavah ljudi, zdi žaljivo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa vendar ničesar in nikogar ne obsoja
      in ravno to mu daje še dodatno vso tisto njegovo veličino

      Izbriši
  4. Pogoji za izvolitev novega papeža so seveda sledeči. Izpoljnjeni pa morajo biti vsi ti trije pogoji.

    1. Kandidat kandidira za novega papeža le, če si sam to želi.
    2. Kandidat mora biti seveda kardinal.
    3. Kandidat ne sme biti mlajši od 50 let in ne sme biti starejši od 80 let.

    Če kateri od teh treh pogojev manjka kandidat ne more kandidirati za novega papeža. Takšna so seveda vatikanska pravila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, zato pa je meni škoda...
      ker/saj je Desmond Tutu, ki bi ga pa jaz rada videla na tem mestu... pa že prestar za to funkcijo

      Izbriši
  5. Papež bo odstopil nocoj ob 20.uri. Helikopter bo papeža Benedikta XVI. odpeljal iz Vatikana jutri v petek, 1.marca 2013 podnevi. Polet helikopterja v nočnem času je lahko tudi nevaren tudi zaradi možnosti atentata nanj. Pred 20.uro pa seveda papež ne more zapustiti Vatikana saj mu funkcija papeža poteče točno ob 20.uri. Od jutri naprej bo novo domovanje papeža Benedikta XVI. nek samostan v bližini Rima. V tem samostanu kjer bo sedaj prebival sedaj že skoraj bivši papež Benedikt XVI. se seveda ukvarjajo z pridelavo zelenjave. Večji vrtiček imajo tik ob samostanu.
    Papež Benedikt XVI. se bo odpovedal papežkemu prestolu in ne cerkvi.
    Pravo ime papeža Benedikta XVI. je seveda Joseph Ratzinger ter je po rodu nemec. Rojen pa je 16.aprila 1927 v Nemčiji in je star že skoraj 86 let.
    Od jutri naprej 1.marca 2013 pa bo papež Benedikt XVI. uradno že v pokoju in bo upravičen tudi do pokojnine. Pokojnine pa bo imel več kot 2000 evrov na mesec.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Castel Gandolfo - poletna rezidenca papežev že vse od renesanse dalje
      no, mu pa tudi na novem "delovnem mestu" sigurno ne bo hudo in težko...
      ;-)

      Izbriši
  6. Kandidatov za novega papeža je okoli 150 kardinalov v Vatikanu. Med njimi sta tudi slovenski kardinal Franc Rode ter hrvaški kardinal Josip Bozanić.
    Slovenski kardinal Franc Rode ima zelo majhne možnosti, da bi postal naslednji papež kajti slovenec še nikoli ni bil papež v Vatikanu v dvatisočletni zgodovini.
    Obstaja velika verjetnost, da bi naslednji papež postal hrvaški kardinal Josip Bozanić.

    OdgovoriIzbriši
  7. Heh, katoliški ali protestatski? To lahko vpraša samo človek, ki ima meje v glavi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hja, vidiš...
      tudi drugje so takšni heroji doma...
      ;-)

      Izbriši
  8. Papež Benedikt XVI. je včeraj v četrtek, 28.februarja 2013 ob 20.uri uradno odstopil. Začelo se je obdobje praznega svetega stola. Papež Benedikt XVI. je s helikopterjem že prispel v Castel Gandolfo - v poletno rezidenco papežev. Kako se bo počutil v novem okolju. Tudi na to se bo moral privaditi.
    Kot sem lahko videl na internetu je ta papeževa poletna rezidenca posajena z pinijami in libanonskimi cedrami. Tukaj se ukvarjajo z pridelavo zelenjave, gojijo oljke in fige in morda pridelujejo tudi oljčno olje. Imajo pa tudi domače živali kot so ovce, koze in kokoši.
    Praktično pa od danes naprej papež Benedikt XVI. ni več papež in je samo še Jožef Ratzinger.
    Ta kraj Castel Gandolfo se nahaja ob nekem jezeru približno 40 km jugovzhodno od Vatikana in to je približno tako daleč kot je Gornja Radgona oddaljena od Maribora. Papež je z helikopterjem iz Vatikana pa do te poletne rezidence letel točno 17 minut. Slovo od Vatikana in njegovih kardinalov je bilo ganljivo in kasneje prav tako od švicarske garde. Kot poročajo mediji bo sedaj že bivši papež Benedikt XVI. v tej poletni rezidenci živel 2 meseca torej približno nekje do 1.maja 2013. Kam se bo pa potem preselil o tem pa ostaja seveda skrivnost saj bo papež od jutri naprej povsem odrezan od medijev in se v javnosti ne bo več pojavljal.
    In kaj sedaj sledi sledijo torej konklave.
    Konklave se bodo pričele dne 15.marca 2013 in najkasneje do 20.marca 2013 bomo že imeli novega papeža. Torej pustimo se presenetiti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Število kardinalov v konklavu bo okoli 115 in ne 150 kot sem zapisal včeraj. Približno toliko število kardinalov torej 115 bo do najkasneje do 15.marca 2013 moralo biti v Vatikanu. Tisti, ki še trenutno niso v Vatikanu bodo nakasneje do tega datuma morali priti v Vatikan. Seveda le tisti kateri bodo želeli sodelovati v konklavu to je seveda v papeških volitvah kjer se bo izvolilo novega papeža.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kateri je bil resnični vzrok odstopa papeža Benedikta XVI.
    Papež je navedel vzrok za svoj odstop seveda starost in nemoč saj je star že skoraj 86 let.
    Toda v javnosti se pojavljajo dvomi, da samo starost le že ni bil vzrok za njegov odstop. Nekateri mu seveda očitajo določene afere kot je bilo prikrivanje pedofilije pri duhovnikih in škofih v katoliški cerkvi. Kardinali pa so mu tudi očitali, da so določeni zaupni tajni dokumenti preko njegovega tajnika odšli v javnost in v svet.
    Ob vsem tem se lahko sprašujemo, da je poleg države kriza prišla tudi v cerkev. Spomnimo se na finančno afero mariborske nadškofije kjer je zaradi te afere odstopil tudi mariborski nadškof Franc Kramberger in se trenutno nahaja v domu za ostarele v Lenartu.
    Torej kot lahko vidimo je gospodarska in finančna kriza zašla tudi v cerkev pa čeprav cerkev trenutno ni revna in je duhovno in materialno kar bogata.

    OdgovoriIzbriši
  11. hja veš... na to z gospodarsko krizo pa jaz gledam vseeno malo drugače...
    ker...
    eno je, ko ti zmanjkuje denarja za pokrivanje stroškov
    drugo pa, kadar se je kdo zašpekuliral.
    in mariborsko škofijo pestijo zdaj problemi zaradi zašpekuliranja.
    no, vsaj kolikor je to meni poznano...

    OdgovoriIzbriši