petek, 4. januar 2013

Vonjam leto...

Kateri so najslastnejši vonji?
Vsakdo bi si lahko naredil seznam.
Moj bi vseboval:
šipek v zraku, ki ima tako nedoločen vonj, da ga ne moreš slediti do vira;
smreke v vročem dnevu;
metina omaka;
sveže nacepljen les;
cimet;
zrela jabolka;
pravkar odprt zavitek čaja;
pravkar zmleta kava;
hlev tekmovalnih konjev;
mlečna farma;
cigare v škatli;
cirkus.
In še ničesar nisem rekel.
E.V.Lucas
vonj gozda-maya-habegger.de

8 komentarjev:

  1. V letu 2013 bo nastopilo 5 mrkov od tega bodo 3 Lunini in 2 Sončeva mrka. Iz Slovenije bomo lahko videli delni Lunin mrk 25.aprila ter polsenčni Lunin mrk iz 18. na 19.oktober.

    DELNI LUNIN MRK 25.APRILA bo viden iz Evrope, Afrike, Avstralije ter večjega dela Azije. Iz Slovenije bo mrk viden. Začetek polsenčnega mrka bo ob 19.04, začetek delnega ob 20.54. Vrhunec delnega je ob 21.07. Konec delnega je ob 21.21 ter konec polsenčnega je ob 23.11. Mrk bo dokaj neizrazit saj bo ob vrhuncu mrka v Zemljino senco zašlo le 1 odstotek Luninega navideznega premera.

    KOLOBARJASTI SONČEV MRK IZ 9. NA 10.MAJ bo viden v ozkem pasu, ki se začne v severozahodni Avstraliji in teče čez severno Avstralijo ter Tihi ocean in se konča v vzhodnem delu Tihega oceana. Kot delni mrk bo viden iz Avstralije iz večjega dela Tihega oceana ter iz Havajskih otokov. Iz Slovenije mrk ne bo viden.

    POLSENČNI LUNIN MRK 25.MAJA bo viden viden iz zahodne Evrope, Afrike, Severne in Južne Amerike. Iz Slovenije mrk ne bo viden in tudi drugje kjer bo Luna v času mrka nad obzorjem bo mrk praktično neopazen saj bo ob vrhuncu polsenčnega mrka v Zemljino polsenco zašlo komaj 2 odstotka Luninega navideznega premera.

    POLSENČNI LUNIN MRK IZ 18. NA 19.OKTOBRA bo viden iz Evrope, Afrike, zahodne Azije ter iz vzhodnega dela Severne Amerike. Začetek polsenčnega mrka bo ob 22.51. Vrhunec polsenčnega mrka bo ob 0.50 ter konec polsenčnega mrka bo ob 2.50. Iz Slovenije bo mrk viden ter bo dokaj izrazit saj bo v Zemljino polsenco zašlo vsaj 76 odstotkov Luninega navideznega premera.

    HIBRIDNI SONČEV MRK 3.NOVEMBRA je dejansko kombiniran kolobarjasti in popolni Sončev mrk in je viden v ozkem pasu, ki se začne kot kolobarjasti mrk v zahodnem delu Atlantskega oceana ter čez 15 sekund že preide v popolni mrk, ki potuje čez Atlantik, Afriko ter v vzhodnem delu Afrike za 10 sekund spet preide v kolobarjasti mrk in se kot kolobarjasti mrk na tistem mestu zaključi. Najdaljši popolni Sončev mrk bo trajal na Atlantiku 1 minuto in 39 sekund. Kot delni mrk pa bo viden iz severnega dela Južne Amerike, iz vzhodnega dela Severne Amerike, Afrike ter iz Grčije, južne Italije in Španije. Iz Slovenije mrk ne bo viden.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dišalo bo po dveh Luninih mrkih, ki ne bodo zelo izraziti ter po dveh kometih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. aha...
      in čemu je ta vonj najbolj podoben...
      vaniliji ali citroni ali ....
      ;-)

      Izbriši
    2. Morda vaniliji saj mi je zelo dober vanilijin sladoled.

      Izbriši
    3. e vidiš...
      kakšna kavica in notri vanilijin sladoled
      ;-)

      Izbriši
  3. kako je to dobro! in res je.. nič ni rekel.. vse je bil samo vonj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, res koliko je lahko lepega - brez besed
      ;-)

      Izbriši