četrtek, 24. januar 2013

Kuhanje kosila...

Pogled skozi okno mi je sicer povedal
da se je zima spet vrnila
najina odločitev kaj bo za kosilo pa...

Me je v spominu  spet popeljala leta in leta nazaj...

Sem takrat zdaj že tako davnega leta 1972
kot nagrado za opravljeno maturo
dobila od staršev plačano vse kar je bilo treba za vozniški izpit.

No, se pa je vse skupaj zavleklo tako dolgo,
da sem se učila praktično voziti tistega fičeka
še v zasneženem decembru

Sem pa imela tudi enkratno srečo s svojim inštruktorjem
saj se je ta gospod inštruktor tudi zelo rad hecal

In tako se še sedaj spomnim,
kako me je enkrat po tem,
ko je bilo po radiu predvajana pesem
ki je šla nekako takole:
sredi decembra si češnje obljubljal mi,
 jaz pa verjela sem ti...
vprašal...
če bi jaz verjela kateremu fantu, če bi mi kaj takega obljubljal.

Pa se še zdaj spomnim
kako je bil presenečen,
če ne že skoraj razočaran,
ko je slišal moj odgovor,
 da bi mu.

In očetovski tip kot je bil...
je zato pač sledilo njegovo prigovarjanje
da to le ni najbolj pametno...
saj decembra ni češenj.

Jaz pa njemu nazaj:
hja, kaj pa, 
če imajo doma pa LTH zmrzovalno skrinjo?
No, najino današnje kosilo sicer ni bilo ravno iz skrinje te znamke...

So pa slivovi knedli obema ful pasali
pa čeprav je zunaj vedno bolj snežilo.


13 komentarjev:

  1. Tudi jaz rad kuham. Za kosilo včasih spečem piščanca z krompirjem in ingverjem. Potem pa še bambusove vršičke, kuhano kvinojo, jagnjetino, lignje in hobotnico z oljčnim oljem. Potem pa tudi šparglje, čičeriko in dolgo vigno. Ali veš kaj je to ingver. Je korenina, ki je podobna hrenu ali topinamburju. Okus ima neko mešanico med hrenom in limono. Lani decembra sem ga kupil v Merkatorju v Lenartu. Kupil sem ingverjeve korenine oziroma korenike. Ingver ni drag in za 4 korenike daš 2 evra. Teža 4 korenik pa je malo več kot 1 kilogram odvisno od tega kako velike so te korenike. Kot sem že omenil ima ingver pekoč okus z močnim okusom limone kakor, če bi zmešal hren in limono pa čeprav ni z hrenom niti v daljnem sorodstvu. Ingver izvira iz jugovzhodne Azije in bi težje uspeval pri nas. Potrebno bi ga posaditi konec marca v zemljo in ga oktobra kopati. V tem času bi se rast ingverja v zemlji toliko povečala kot se poveča rast krompirja. Ingver čez zimo v zemlji propade oziroma propade, če zemlja zmrzne. Jaz ingver naribam na surov krompir ter na surovega piščanca in potem ga seveda spečemo. Ingver je mnogo bolj okusen, če je pečen. Ujema pa se tudi z svinjino. Jaz včasih pijem čaj z ingverjem. V Angliji pa izdelujejo tudi ingverjevo pivo to je pivo z okusom ingverja namesto limone. Ko sem leta 2011 prvič kupil ingver mi je v hladilniku začel gnat podobno kot krompir v kleti. To se mi je zdelo zelo nenavadno in čudno kako lahko ingver že žene v hladilniku, če pa je v hladilniku temperatura le nekaj stopinj nad ničlo in poleg tega je ingver tropska in suptropska rastlina. Zaradi tega ga lahko pri nas v zemljo sadimo že konec marca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja za ingver vem...
      ne vem pa kaj je to: kvinoja in pa dolga vigna...
      in ingver je kot čaj tudi zelo zdravilen
      no, ob vsem tem pa res ni ovir za kak kmečki turizem
      ;-)

      Izbriši
    2. Kvinoja je ameriška žitarica še najbolj po obliki podobna kakšnemu sirku. Je podobna kot kakšen riž seveda na krožniku. Krščanski fanatiki so hoteli kvinojo v Južni Ameriki uničiniti ker so jo imeli za pogansko žito. Kakor da bog ni ustvaril vseh rastlin na svetu. Na srečo jim kvinoje ni uspelo uničiti. Kvinojo danes gojijo že tudi v Evropi. Dolga vigna pa je fižol, ki zraste do dolžine enega metra seveda strok. Angleži mu pravijo snakebean oziroma v slovenščini kačji fižol saj je podoben kači in ob opori je videti kakor da dol visijo nekakšne kače.

      Izbriši
    3. waw, super!
      in kje pa lahko sploh dobiš semena za to

      Izbriši
    4. Kvinojo se da kupiti v Europarku v trgovini Interspar pri tem pa je potrebno kakšno trgovko vprašati kje na polici jo imajo. To seme se da tudi posejati in morda bi kaj zrastlo. Dolgo vigno pa se da kupiti kje v semenarni v majhnih vrečkah. Drugače pa se jo da za dobiti na mariborski tržnici.

      Izbriši
  2. Japonski dresnik spada med 100 najinvazivnejših tujerodnih rastlin v Evropi. Kot že ime pove izvira iz Japonske. Latinsko ime zanj je Fallopia japonica oziroma v angleščini Japanese knotweed.
    V Sloveniji je japonskega dresnika res ogromno saj je to invezivna tujerodna rastlina, ki najraje raste ob rekah in potokih. Tudi na Štajerskem rad raste. Marsikdo ga ima posajenega doma kot okrasno rastlino vendar ne ve kako se mu reče. Japonski dresnik je nekoliko podoben bambusu a z bambusom ni v sorodu. Le redkokdo pa ve, da je japonski dresnik užitna rastlina seveda mlada in se ga da uporabljati v kuhinji povsem podobno kakor šparglje saj, ko ga očistimo je špargljem zelo podoben po obliki.

    Priprava japonskega dresnika v kulinariki je naslednja.

    V začetku pomladi, ko pričenja japonski dresnik poganjati iz zemlje ga že lahko uporabimo v kuhinji. Najbolje je, da je japonski dresnik visok od 20 do 30 cm in ga potrgamo. Posmukamo oziroma potrgamo majhne liste iz dresnika. Sedaj smo dobili poganjke japonskega dresnika, ki so zelo podobni špargljem. Poganjke operemo pod vodo. V lonec natočimo vodo in damo v ta lonec te poganjke japonskega dresnika. Lonec damo na štedilnik. Počakajmo, da voda prične vreti. Vre naj vsaj 10 minut. Vodo z japonskim dresnikom precedimo ter pustimo, da se dresnik nekoliko ohladi. V ponev damo malo belega olja najbolje je, da je to oljčno olje narežemo noter nekaj čebule in česna in popražimo. Kuhan japonski dresnik narežemo na koščke in ga damo v to ponev. Japonski dresnik popražimo, dodamo sol in pražimo tako dolgo dokler dresnik ni pražen. Japonski dresnik v kuhinji naredimo tako kakor šparglje lahko ga uporabimo v drugih jedeh in ga pripravimo kakor šparglje. Torej japonski dresnik ima okus po špargljih z malo kislim priokusom podobnemu rabarbari. Japonski dresnik ni povsem nič strupena rastlina.

    V aprilu, ko požene iz zemlje ga potrgamo za kuhinjo. Uporabljamo ga lahko celo leto kajti, ko smo ga potrgali nam bo spet zrasel in v maju bomo imeli velike poganjke od 20 do 30 cm ter počakajmo, da spet zrasejo poganjki od 20 do 30 cm visoki in ga spet potrgamo ter uporabimo v kulinariki. Tako ga lahko trgamo vse do oktobra. Z tem pogostim trganjem poganjkov japonskega dresnika ne bomo izkoreninili saj je japonski dresnik kar precej invazivna rastlina. In kot sem že omenil japonski dresnik uporabimo namesto špargljev oziroma ga v kulinariki uporabimo tako kakor šparglje v različnih jedeh.

    V kuhinji namesto japonskega dresnika lahko uporabimo tudi sahalinski dresnik, ki je večji od japonskega ter je njegov sorodnik in hitreje raste. V kuhinji lahko na enak način uporabimo tudi češki dresnik kateri je križanec med japonskim in sahalinskim dresnikom.

    Japonski dresnik je na krožniku lahko res zelo okusna rastlina le veliko ljudi tega ne ve kako okusna in užitna je lahko ta rastlina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. waw, super - hvala!
      ja, to pa bo ančika vesela, ko se bo tu oglasila...
      saj pri njih hudo radi jedo takšne rastlinske "unikate"
      lp

      Izbriši
  3. Pri nas jih naredi mačko, (meni gre pacanje testa na jetra, pa še zelo dobre dela)skuham pa potem jaz. Pa jem tudi z veseljem. Jamiiii. Marjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, to pa je itak nartabolša kombinatorika...
      ko potem pa tudi oba uživata v rezultatih teamskega dela
      na jamiiije...

      Izbriši
  4. ma vidiš.. to je uvod v obrazložitev na knedlne in zakaj..
    ne, ne bi verjela češnjam v decembru, še bolj stvarnim obljubam nisem verjela.
    knedlnov pa ne znam delat, sem pa našla v trgovini skoraj podobne tistim, ki jih dela naša mati.
    no.. moj skrajšan komentar bi se glasil:
    ne, ne znam jih delat, jih pa znam kupit.
    :-)))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. in bi kdo mislil, da je tudi dobro kupiti enostavno... pri vsej tej ponudbi.
      torej... obvladaš situacijo
      ;-)
      p.s.
      jaz pa jih imam na zalogo... ker jih ima mož rad... potem pa jih naredim naenkrat duplo...

      Izbriši
  5. Oj, kako prisrčno!
    Jaz tudi ponavadi verjamem ... tudi decembra bi češnje ... direkt z drevesa ... :-)

    papa <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ohohoho...
      no, ti pa si še bolj kak bi temu rekla...
      kar z drevesa in to po možnosti tistega za hišo
      ;-)
      sicer pa... a si prebrala darkov komentar?
      mogoče kakšna nova ideja za vaš jedilnik

      Izbriši