petek, 6. marec 2015

Vse mine...

In gre med spomine.

Opoldanski sprehod na Kalvarijo...

 
In Šefica je bila spet zraven

12 komentarjev:

  1. tako ja, pa si šla in nad tabo je bil oblaček, v njemu spomin.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa kak si vedla... res je bil nad mano...
      no, parkrat se je pa celo pretrgal...
      in skozi je posijalo prečudovito sonce...
      in tako je bila Lola še bolj ob meni...
      uf, si pa res nisem mislila, da mi bo vedno bolj manjkala...
      ampak... saj bo
      se pač tolažim

      Izbriši
  2. Jaz sem šel na Kalvarijo pri Mariboru le enkrat v svojem življenju. Sicer pa grem večkrat na sprehod okoli jezera Komarnik. Grem pa tudi večkrat na sprehod okoli Trojiškega jezera.
    Leta 2012 so radiostezisti okoli Trojiškega jezera odkrili več kot 20 točk zdravilnega zemeljskega sevanja. V letih 2012 - 2014 so te zdravilne točke tudi uredili saj je okoli tega jezera speljana tudi sprehalna in tekaška steza. Zdravilne točke so tik ob tej tekaško - sprehajalni stezi. Ob zdravilnih točkah so postavili klopi kjer lahko sediš 15, 20 minut, ob klopi pa je postavljena tudi tabla in na tej tabli piše za katero vrsto bolezni oziroma zdravstvenih težav koristi ta zdravilna točka. Te zdravilne zemeljske točke okoli Trojiškega jezera so namenjene za zdravljenje različnih bolezni, od raka do povišanega visokega krvnega tlaka in tudi ostalih bolezni. Trojiško jezero se nahaja tik pod cerkvijo Sv. Trojice v Slovenskih goricah. Cerkev Sv. Trojice v Slovenskih goricah stoji na manjšem hribu in ta cerkev ima kar 3 zvonike. Ob cerkvi pa je še celo frančiškanski samostan. Od Trojiškega jezera pa do cerkve je položenih več kot 100 stopnic. Ob teh stopnicah je postavljen še križev pot. Ob tem križevem potu pa raste tudi čemaž. In tudi sam sem se že velikokrat povzpel po teh Trojiških stopnicah.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e vidiš... ti si bil že enkrat...
      jaz pa še nikoli ob trojiškem...
      za jezero komarnik pa sem zdaj celo prvič slišala...
      ja, vedno bolj spoznavam kako malo vem o toti naši lepi...

      Izbriši
    2. Jezero Komarnik se nahaja 2 km zahodno od Lenarta. Če se pelješ po magistralni cesti in ne po avtocesti iz Maribora proti Lenartu. Približno 18 km od Maribora oziroma 2 km pred Lenartom takoj na desni strani pri Črnem Lesu je 26 hektarjev veliko jezero. Ime Komarnik je dobilo po komarjih saj jih je zlasti poleti v večernih urah tukaj ogromno. Okoli jezera je speljana 3 km dolga sprehajalno - tekaška steza in tekaški klub iz Lenarta organizira vsako leto vsaj enkrat tek iz Polene do Komarnika in potem enkrat okoli Komarnika in potem spet nazaj na Poleno. Ob tem jezeru živi tudi vidra, katero še jaz nisem videl, pa čeprav grem večkrat okoli tega jezera. Nekateri pa so jo že videli.
      Koordinate oziroma zemljepisni položaj Komarnika je 46'34'15 N, 15'48'23 E.

      Izbriši
  3. VZPOREDNIKI IN POLDNEVNIKI SLOVENIJE

    Slovenija je lepa dežela. Ima gore, hribe, morje, jezera, reke, potoke, gozdove. Tako ima vsak kraj tudi svoj zemljepisni položaj. Sedaj bom nekoliko bolj podrobneje predstavil glavne vzporednike in poldnevnike kateri potekajo skozi Slovenijo. Skozi Slovenijo poteka severni 46. vzporednik ter vzhodni 14., 15. in 16. poldnevnik.

    Skozi našo prelepo Slovenijo potekajo en vzporednik in trije poldnevniki prav skozi naslednje kraje:

    1.) SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N)
    Poteka preko Severne Primorske, Notranjske, Dolenjske ter južnega dela Štajerske.
    V Sloveniji se prične v Goriških Brdih, teče v bližini Svete Gore pri Gorici, potem gre čez kraj Grgar, Idrijo, malo južno od Ljubljane, čez Gabrovko, Boštanj, Sevnico in potem do Bizeljskega na Kozjanskem.

    2.) VZHODNI 14. POLDNEVNIK (14'00 E)
    Poteka od Gorenjske, Notranjske pa vse do Južne Primorske.
    Začne se v bližini Jesenic, gre čez Julijske Alpe, čez Cerkno, Idrijo, Trnovski gozd, čez Nanos v bližini Vipave, Podnanos, Divača, v bližini hriba Slavnik in se konča v Podgorskem krasu.

    3.) VZHODNI 15. POLDNEVNIK (15'00 E)
    Poteka od Koroške, čez zahodni del Štajerske in potem še čez Dolenjsko.
    Poteka od v bližini Raven na Koroškem, v bližini Šoštanja, v bližini kraja Šmartno ob Paki, potem gre čez Zagorje, v bližini kraja Gabrovka, potem gre čez Trebnje, čez Kočevski Rog do Knežje lipe.
    Naš srednjeevropski čas UTC+1h se ravna prav po tem vzhodnem 15. poldnevniku.

    4.) VZHODNI 16. POLDNEVNIK (16'00 E)
    Poteka od zahodnega dela Prekmurja, potem gre 5 km po sosednji Avstriji in potem spet po Sloveniji in sicer gre čez vzhodni del Štajerske in to čez vzhodni del Slovenskih goric in čez vzhodni del Haloz.
    Začne se skoraj v skrajnem zahodnem delu Prekmurja in sicer v bližini kraja Ocinje in poteka čez kraje Fikšinci, Gerlinci, Korovci, potem gre 5 km po sosednji Avstriji in sicer gre v bližini mesta Goritz bei Radkersburg, potem gre čez kraj Laafeld, prečka Muro in se spet nadaljuje po Sloveniji. Prečka hipodrom v Gornji Radgoni, potem gre čez vzhodni del Gornje Radgone, čez Črešnjevce, kraj Orehovci, Ptujska cesta, Janžev vrh, Grabonoš, gre točno čez Blaguško jezero, Sovjak, Zagorci, Polenšak, Moškanjci, Muretinci, Cirkulane v vzhodnem delu Haloz in potem še čez kraj Paradiž.

    In kje se potem sekajo ti trije poldnevniki z vzporednikom:

    1.) VZHODNI 14. POLDNEVNIK (14'00 E) se seka z SEVERNIM 46. VZPOREDNIKOM (46'00 N) v bližini Idrije in sicer le 1 km zahodno od Idrije.

    2.) VZHODNI 15. POLDNEVNIK (15'00 E) se seka z SEVERNIM 46. VZPOREDNIKOM (46'00 N) v bližini kraja Gabrovka in sicer le 1 km vzhodno od Gabrovke.

    3.) VZHODNI 16. POLDNEVNIK (16'00 E) se seka z SEVERNIM 46. VZPOREDNIKOM (46'00 N) že na Hrvaškem in sicer 1 km severozahodno od kraja Modrovec oziroma 5 km severovzhodno od mesta Donja Stubica oziroma 25 km severno od hrvaškega glavnega mesta Zagreb.

    OdgovoriIzbriši
  4. NA KRATKO O VZPOREDNIKIH IN POLDNEVNIKIH SLOVENIJE

    Na kratko bom še predstavil vzporednike in poldnevnike kateri potekajo skozi Slovenijo.

    Skozi Slovenijo poteka en vzporednik in trije poldnevniki prav skozi naslednje dele Slovenije:

    1.) SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N)
    V Sloveniji se prične na italijansko - slovenski meji, teče čez Zahodno Slovenijo, Osrednjo Slovenijo, čez Vzhodno Slovenijo in Slovenijo zapusti na slovensko - hrvaški meji.

    2.) VZHODNI 14. POLDNEVNIK (14'00 E)
    Teče čez Zahodno Slovenijo. V Sloveniji se prične na avstrijsko - slovenski meji ter gre čez Severozahodno Slovenijo, Zahodno Slovenijo, Jugozahodno Slovenijo in Slovenijo zapusti na slovensko - hrvaški meji.

    3.) VZHODNIK 15. POLDNEVNIK (15'00 E)
    V Sloveniji se prične na avstrijsko - slovenski meji, teče čez Severno Slovenijo, Osrednjo Slovenijo, Jugovzhodno Slovenijo in Slovenijo zapusti na slovensko - hrvaški meji. Naš srednjeevropski čas UTC+1h se ravna prav po tem vzhodnem 15. poldnevniku.

    4.) VZHODNI 16. POLDNEVNIK (16'00 E)
    Poteka čez Severovzhodno Slovenijo. V Sloveniji se prične na avstrijsko - slovenski meji, teče čez zahodni del Prekmurja, Slovenijo zapusti na slovensko - avstrijski meji in gre potem 5 km po Jugovzhodni Avstriji in potem se zopet prične v Sloveniji na avstrijsko - slovenski meji in potem gre naprej čez vzhodni del Štajerske ter Slovenijo zapusti na slovensko - hrvaški meji.

    In kje se potem sekajo ti trije poldnevniki z vzporednikom:

    1.) VZHODNI 14. POLDNEVNIK (14'00 E) in SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N) se sekata v Zahodni Sloveniji.

    2.) VZHODNI 15. POLDNEVNIK (15'00 E) in SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N) se sekata v Osrednji Sloveniji.

    3.) VZHODNI 16. POLDNEVNIK (16'00 E) in SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N) se sekata v Severozahodni Hrvaški.

    OdgovoriIzbriši
  5. EKVATOR IN ZAČETNI GRENVIŠKI POLDNEVNIK

    Vsak kraj na svetu ima svoj zemljepisni položaj. Tudi ladje po morju kjer plujejo in če ladja ob nesreči slučajno potone, mora podati svoj zemljepisni položaj, da jo pridejo reševati. Enako je, če v morje strmoglavi letalo, letalo mora poslati kontrolorju leta svoj zemljepisni položaj, da lahko lažje iščejo to izgubljeno letalo s črno skrinjico. Danes bom malo predstavil ekvator in začetni grenviški poldnevnik, skozi katere kontinente in države poteka.

    Ekvator in začetni grenviški poldnevnik potekata prav skozi naslednje celine in države:

    1.) EKVATOR (0'00)
    Je najdaljši vzporednik na Zemlji ter deli Zemljo na severno in južno poloblo. Če slučajno začnem na Tihem oceanu. Ekvator poteka po Tihem oceanu, gre čez Galapagoške otoke, in potem gre čez Južno Ameriko in sicer gre čez naslednje južnoameriške države. Ekvator poteka čez Ekvador, Kolumbijo in čez severni del Brazilije. Potem gre ekvator po Atlantskem oceanu ter potuje čez Ekvatorialno Afriko in gre čez naslednje ekvatorialne afriške države. Ekvator poteka čez Gabon, Kongo, Zaire, Uganda, Kenija, Somalija ter se potem nadaljuje po Indijskem oceanu. Tako pride vse do Indonezije. Ekvator potem prečka naslednje indonezijske otoke in sicer prečka otok Batu, Sumatra, Borneo, Sulavesi, Halmahera in potem nadaljuje spet pot po Tihem oceanu.

    2.) ZAČETNI GRENVIŠKI POLDNEVNIK (0'00)
    Deli Zemljo na zahodno in vzhodno poluto in se prične na severnem zemeljskem polu, teče čez Severno ledeno morje, gre čez vzhodni del Velike Britanije skozi mesto London oziroma čez astronomski observatorij Greenwich, zapusti Veliko Britanijo in gre čez morje Doverska vrata in potem potuje pot po zahodnem delu Francije, potem poteka čez severovzhodni del Španije in gre kakih 300 km po zahodnem delu Sredozemskega morja. Pride ter prečka Afriko. Čez Afriko poteka skozi naslednje afriške države. Gre čez Alžirijo, Mali, Burkina Faso, Togo in čez Gano. Afriko zapusti in potem poteka po vzhodnem delu Atlantskega oceana. Potem poteka še po Antarktiki in se na južnem zemeljskem polu tudi konča.
    Po dogovoru iz leta 1884 se začetni grenviški poldnevnik prične ob Greenwichu. Poteka točno skozi astronomski observatorij v Greenwichu v Londonu v Veliki Britaniji.
    Univerzalni čas UTC je vezan na začetni grenviški poldnevnik ter ta univerzalni časovni pas poteka med 7'30 W in 7'30 E zemljepisne dolžine.

    In kje se potem seka ekvator z začetnim grenviškim poldnevnikom:

    EKVATOR (0'00) in ZAČETNI GRENVIŠKI POLDNEVNIK (0'00) se sekata na ekvatorju v vzhodnem delu Atlantskega oceana in sicer okoli 650 km južno od Gane ter okoli 1050 km zahodno od Gabona. Praktično je to presečišče ekvatorja in začetnega grenviškega poldnevnika oddaljeno okoli 650 km od najbližjega dela zahodne obale Afrike.

    OdgovoriIzbriši
  6. DOLŽINA VZPOREDNIKA IN POLDNEVNIKOV V SLOVENIJI

    Vzporednik in poldnevniki v Sloveniji imajo povsem različno dolžino. Tukaj si bomo pogledali kje se vzporednik in poldnevniki v Sloveniji pričnejo in kje se končajo. Prav tako koliko kilometrov potekajo po Sloveniji.

    Vzporednik in poldnevniki se pričnejo ob vstopu v Slovenijo ter izstopijo iz Slovenije prav v naslednjih zempljepisnih koordinatnih položajih:

    1.) SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N)
    Zahodna meja (Primorska): 46'00'00 N, 13'29'08 E.
    Vzhodna meja (Štajerska): 46'00'00 N, 15'42'26 E.

    2.) VZHODNI 14. POLDNEVNIK (14'00 E)
    Severna meja (Gorenjska): 46'29'07 N, 14'00'00 E.
    Južna meja (Primorska): 45'30'28 N, 14'00'00 E.

    3.) VZHODNI 15. POLDNEVNIK (15'00 E)
    Severna meja (Koroška): 46'37'33 N, 15'00'00 E.
    Južna meja (Dolenjska): 45'29'45 N, 15'00'00 E.

    4.) VZHODNI 16. POLDNEVNIK (16'00 E)
    Severna meja (Prekmurje): 46'49'56 N, 16'00'00 E.
    Južna meja (Prekmurje): 46'43'31 N, 16'00'00 E.
    Severna meja (Štajerska): 46'40'47 N, 16'00'00 E.
    Južna meja (Štajerska): 46'18'32 N, 16'00'00 E.

    Točna dolžina vzporednika in poldnevnikov po Sloveniji:

    1.) SEVERNI 46. VZPOREDNIK (46'00 N)
    Dolžina v Sloveniji: 171,7 km.

    2.) VZHODNI 14. POLDNEVNIK (14'00 E)
    Dolžina v Sloveniji: 108,7 km.

    3.) VZHODNI 15. POLDNEVNIK (15'00 E)
    Dolžina v Sloveniji: 125,7 km.

    4.) VZHODNI 16. POLDNEVNIK (16'00 E)
    Dolžina v Prekmurju: 11,89 km.
    Dolžina v Jugovzhodni Avstriji (občina Bad Radkersburg): 5,066 km.
    Dolžina na Štajerskem: 41,23 km.
    Skupna dolžina v Sloveniji: 53,12 km.

    Več na:
    Calculate distance and bearing between two Latitude / Longitude points.

    OdgovoriIzbriši
  7. hm... sem te pri prejšnjem pohvalila, da ne pišeš več toliko o tej tematiki, ki ni ravno vezana na moj prispevek...
    pa zdaj vidim, da sem se malo uštela...
    ;-)

    OdgovoriIzbriši
  8. RAZDALJA MED DVEMA ZAPOREDNIMA POLDNEVNIKOMA NA VZPOREDNIKU

    Vsi vemo, da je naša Zemlja okrogla kakor nogometna žoga. Naša Zemlja ima koordinatni zemljepisni sistem, tako ima vzporednike in poldnevnike. Ekvator in grenvič sta dve izhodiščni točki za meritev koordinatnega sistema na Zemlji. Najdaljši vzporednik na Zemlji je ekvator, zato je na ekvatorju razdalja med med dvema zaporednima poldnevnikoma največja. Bolj ko gremo proti severnemu ali južnemu zemeljskemu polu tem bolj krajši so ti vzporedniki, razdalje med poldnevniki so vedno manjše. Sedaj si bomo pogledali kolikšne so razdalje med dvema zaporednima poldnevnikoma na posameznem vzporedniku. Čez Slovenijo gredo vzporedniki od 45'30 N do 46'45 N.

    Razdalja v km med dvema zaporednima poldnevnikoma na posameznem vzporedniku (npr: razdalja v km med vzhodnim 15. (15'00 E) in vzhodnim 16. poldnevnikom (16'00 E)):

    1.) Na SEVERNEM POLU (90'00 N) se vsi poldnevniki sekajo v skupno oziroma v isto točko, zato je na Severnem polu razdalja med dvema zaporednima poldnevnikoma 0 metra.
    2.) Na SEVERNEM 47. VZPOREDNIKU (47'00 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 75,83 km.
    3.) Na vzporedniku (46'45 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 76,19 km.
    4.) Na vzporedniku (46'30 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 76,54 km.
    5.) Na vzporedniku (46'15 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 76,89 km.
    6.) Na SEVERNEM 46. VZPOREDNIKU (46'00 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 77,24 km.
    7.) Na vzporedniku (45'45 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 77,59 km.
    8.) Na vzporedniku (45'30 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 77,94 km.
    9.) Na vzporedniku (45'15 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 78,28 km.
    10.) Na SEVERNEM 45. VZPOREDNIKU (45'00 N) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 78,63 km.
    11.) Na EKVATORJU (0'00) je med dvema zaporednima poldnevnikoma 111,319 km.
    12.) Razdalja med dvema zaporednima vzporednikoma (npr: razdalja med severnim 46. (46'00 N) in severnim 47. vzporednikom (47'00 N)) je 111,113 km.

    OdgovoriIzbriši
  9. SLAVKO AVSENIK
    (26.november 1929 - 2.julij 2015)

    Izgubili smo našega Slavka Avsenika, preprosto povedano kralja slovenske narodne zabavne glasbe. Še kot otrok sem ga rad poslušal, pa tudi sedaj, ko sem že odrasel. Njegova viža Na golici je skoraj požela svetovne rekorde, pa tudi pesem Otoček sredi jezera je ena izmed velikih uspešnic. Tukaj je seveda mišljen prav kraj Bled in seveda blejski otok. Pa tudi, da ne pozabim na njegove ostale skladbe oziroma viže.
    Res je, Slavka bomo pogrešali, njegova skladba pa ne bo umrla.
    Gospod Slavko Avsenik naj vam bo lahka slovenska zemlja in tudi pogrešali vas bomo!

    OdgovoriIzbriši