ponedeljek, 25. november 2013

Današnji dan...

Posvečen...
obisku
.
sprehodu
.
klepetanju


8 komentarjev:

  1. :-))))))))))) ti dnevi so očitno temu namenjeni.

    p.s.
    jabolčni štrudl pa čaka ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, je res dobro tapotrebno količino besed pravi čas na svitlo spravit
      da se kje slučajno ne zataknejo
      ;-)
      štrudl pa - kako dolgo pa bo/je še na čakanju

      Izbriši
  2. O, tetica, a pri vas pa ne piha?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kadar imam jaz zaprt usta - ne
      ;-)
      no pa ob Dravi je tudi bilo prav prijetno zavetrno

      Izbriši
  3. Komet ISON je danes v četrtek ob 19.37 že prišel v perihelij torej prišel v točko, ko je najbljižji Soncu. Od Sonca je bil oddaljen komaj milijon in 200 tisoč km. Sedaj pa se od Sonca že oddaljuje. Namreč NASA pravkar poroča, da je komet že nekoliko razpadel seveda zaradi vročine saj je zelo blizu Sonca.

    JUTRI V PETEK POPOLDAN BO MORDA ŠLA ZEMLJA SKOZI KOMETOV REP.

    Jutri v petek bo komet ISON navidezno blizu Sonca in bo od Sonca oddaljen komaj 2 kotni stopinji. Bo v bližini Sonca celo viden s prostim očesom. Namreč komet ima sedaj trenutno -3 magnitude navideznega sija.
    Zaradi bližine Sonca je komet ISON razvil celo do 200 milijonov km dolg rep.
    Astronomi celo napovedujejo, da bi se lahko celo zgodilo, da bi jutri v petek popoldan šla Zemlja celo skozi kometov rep. To se je nazadnje zgodilo dne 19.maja 1910, ko je Zemlja šla skozi rep Halleyevega kometa in nekateri so nekaj dni pred tem datumom delali celo samomore saj so se bali apokalipse.
    Dne 3.decembra bomo ta komet lahko videli takoj po Sončevem zahodu na zahodni strani neba. Kometov rep pa bo usmerjen proč od Sonca. Po 3.decembru pa ne bo več viden s prostim očesom.
    Na začetku letošnjega leta so nekateri celo napovedovali, da bo to celo komet stoletja, vendar danes vemo, da to ne drži saj so lahko do leta 2100 še mnogo svetlejši kometi od sedanjega.
    Ker bo komet navidezno v bližini Sonca ga bo celo nevarno gledati. Zatorej bo potrebno Sonce z nekim predmetom zakriti in najbolje bi bilo, da se postavimo za hišo in da bi nam rob hiše ravno toliko zakril Sonce, da bi morda lahko uzrli komet. Jutri kometov rep ne bo viden saj bo usmerjen proti nam.
    Trenutno še niti ne vemo ali je Sončeva gravitacija komet potegnila k sebi ali ne. Vsekakor pa se nam v naslednjih dneh obeta lepa predstava na našem nebu. V kolikor bo nebo jasno bomo lahko ta komet tudi videli.
    Torej v naslednjih nekaj dnevih le brž na opazovanje kometa ISON.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!
      in bom počakala na tretjega... pa da vidim, če bom sploh kaj videla

      Izbriši
  4. Ali je komet ISON preživel današnje bližnje srečanje s Soncem ali ne. Namreč najnovejši podatki NASE kažejo, da je večji del tega kometa Sonce potegnilo k sebi, le jedro kometa je ostalo. Tako vsaj nekako poroča NASA. Komet ISON je danes dosegel navidezni sij celo -3,5 magnitude kar je malenkost manj od jakosti Venere. Sem danes strmel v bližino Sonca a kometa žal nisem videl. Preprosto sem si z nekim predmetom zakrival Sonce, da si slučajno ne bi poškodoval vida. Močna jakost Sonca je sij kometa preslepila. Jutri bo sij tega kometa še šibkejši, komet pa se bo vse bolj pomikal proti severu. Torej danes je dan D za komet ISON.

    Komet ISON bo viden bolj na jutranjem kot na večernem nebu. Komet ISON bo med 3. in 10.decembrom s prostim očesom viden na jutranjem nebu tik pred Sončevim vzhodom in to bolj na vzhodnem delu neba. Rep kometa bo obrnjen proč od Sonca.

    Danes Zemlja ni šla skozi rep kometa ISON kot so skoraj predvidevali. Ne ve se niti kako dolg sploh ima rep ta komet ali bi sploh lahko ta kometov rep dosegel Zemljo. Preprosto povedano kometov rep je šel mimo Zemlje.

    Ker je komet tako blizu Sonca bo imel na nebu viden zelo dolg celo do 45 kotnih stopinj dolg rep. In torej med 3. in 10.decembrom se ga bo ob ugodnih vremenskih razmerah dalo videti tudi na jutranjem nebu in to s prostim očesom.

    Najpomembnejši astronomski dogodek v letu 2012 je bil prav Venerin tranzit oziroma navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev, ki se je zgodil dne 6.junija 2012.
    Najpomembnejši astronomski dogodek v letu 2013 pa bo prav komet ISON.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. waw!
      no, Venerin tranzit pa imam jaz tudi ovekovečen...
      je bil res lep

      Izbriši