petek, 14. november 2014

Kaj je zbegalo šoje...


  
Živali med seboj seveda govorijo.
O tem ne more biti nobenega dvoma; ampak najbrž je zelo malo ljudi, ki bi jih razumeli. Poznal sem samo enega takega. Vedel pa sem, da jih razume, ker mi je sam povedal. Bil je prostodušen rudar srednjih let, ki je dolga leta živel v samotnem kotu Kalifornije, sredi gozdov in gora, in preučeval navade svojih edinih sosed, živali in ptic, dokler se mu ni zdelo, da lahko dejansko prestavi vsako njihovo besedo. Ime mu je bilo Jim Baker.
.
.
.
Šoji bi lahko rekli ptica. No, saj morda tudi je, do neke mere - zakaj perje ima in ne spada k nobeni cerkvi, drugače pa je prav tako človek kot vi. In povem vam, zakaj. Šojini darovi, nagoni, občutki in nagnjenja pokrivajo vsa območja. Šoja ni nič bolj načelna od poslanca. Šoja bo lagala, šoja bo kradla, šoja bo varala, šoja bo izdajala; in skoraj vedno se bo pokesala z najbolj slovesnimi obljubami. Da so obveznosti sveta stvar, tega ne boste mogli vtepsti v glavo nobeni šoji. No, za nameček vsemu temu pa je še nekaj; šoja zna preklinjati bolje kot katerikoli rudar.
.
.
Pa še nekaj; v navadnem zmerjanju - lahko šoja prekosi vse, naj so s tega ali onega sveta. Da, gospod, šoja je v vsem takšna, kakršen je človek. Šoja se lahko joče, šoja se lahko smeje, šojo je lahko sram, šoja lahko razmišlja, dela načrte in razpravlja, šoja ima rada čenče in škandale, smisel za humor ima, ve, kdaj se je osmešila, prav tako dobro kot vi - mogoče celo bolje. Če šoja že ni človek, mu je lahko za zgled, pa pika.
.
.
. slika z neta




4 komentarji:

  1. Ja, je meni tudi bila... pa zato nisem mogla, da je ne bi zapisala
    ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. šoja je največji frajer v gozdu. obrekuje vse in vsakogar, se najlepše oblači od gozdnih ptic, seznanjena je z vsem in to koristno uporabi. pa še vreme napoveduje, hudič babji.
    :-))))))

    p.s.
    mislim, da nisem prebrala nič boljšega kot je to, v zvezi s šojkami. faca je, čistozares.

    OdgovoriIzbriši