petek, 8. avgust 2014

Ko dnevom...

Zmanjkuje ur...

In ostaja vedno več nedokončanega...

je pač blogec tisti revež
ki najbolj občuti
pomanjkanje
tako časa
kot tudi volje do spisovanja
Ampak...

Sploh ni panike
saj bodo spet nastopili dnevi
ko bo tako ur kot tudi energije za pisanje
spet dovolj

22 komentarjev:

  1. Včeraj v četrtek, 7.avgusta je nastopila astronomska sredina poletja, hkrati pa je bil tudi keltski solarni praznik Lunasah. Iz 1. polovice poletja smo vstopili v 2. polovico tega poletja.

    Po najnovejši napovedi vremenoslovcev bo 2. polovica poletja bolj suha od te minule 1. polovice tega poletja. Ponavadi je 2. polovica poletja za nekaj stopinj hladnejša od 1. polovice poletja. Letos bo obratno saj bo 2. polovica za kakšno stopinjo ali morda celo dve stopinji toplejša od 1. polovice poletja.

    Kot lahko vidimo je letošnje poletje mnogo manj vroče od lanskega poletja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Danes dne v petek, 8.avgusta 2014 mineva natanko 1 leto, odkar smo pri nas na Štajerskem in v ostalih delih Slovenije izmerili 40 stopinj Celzija. To se je zgodilo prvič v zgodovini merjenj temperature v Sloveniji, ko je temperatura dosegla in presegla 40 stopinj Celzija, kar pomeni, da smo lani na današnji dan doživeli vročinski temperaturni rekord.

    Lani v četrtek, 8.avgusta 2013 v popoldanskem času so v Ljubljani izmerili 40,2 stopinje Celzija, v Mariboru 40,4 stopinje Celzija ter v Cerkljah na Krki pa celo 40,8 stopinje Celzija in prav v tem mestu je bil dosežen nov slovenski absolutni vročinski temperaturni rekord.

    Letošnje poletje je mnogo manj vroče kakor lansko, kar pomeni, da letos ne bo več nobenega vročinskega temperaturnega rekorda seveda pri nas v Sloveniji.

    OdgovoriIzbriši
  3. SUPER LUNA - nedelja, 10.avgust 2014 - še samo 2 dni.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jutri v nedeljo, 10.avgusta bo nastopila resnično velika super Luna. Najbolje se bo to videlo, če bomo jutri zvečer opazovali vzhod resnično velike polne Lune.
    V prihodnjem letu bo super Luna nastopila 28.septembra 2015. Takrat bo hkrati super Luna, popolni Lunin mrk in celo gobova polna Luna.
    Ker bo to popolni Lunin mrk in bo Luna v perigeju bo to precej temen mrk, če pa slučajno nastopi popolni Lunin mrk, ko je Luna v apogeju potem gre bolj za svetlejši mrk.
    Na barvo mrka pa vpliva tudi, če je nazadnje kje na Zemlji bruhal kak vulkan saj Zemljina atmosfera z preveč vulkanskega prahu katerega vsebuje ne prepušča dosti svetlobe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. malo zamujam z odgovorom...
      ja, je tokratna Luna res bila lepo velika...
      skoraj tako kot tista iznad Mestne hranilnice iz julija 1997 leta
      ;-)

      Izbriši
  5. Tetica, točno tako. Saj bo spet več časa in volje, pa bo tudi blogovje spet oživelo. Do takrat, pa, kadar bo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kloti- hvala za razumevanje
      saj tudi sama vem, da spet bo
      ;-)

      Izbriši
  6. Danes je nedelja, 10.avgust 2014. Danes je torej tudi polna Luna in hkrati tudi super Luna saj bo danes zvečer Luna zelo blizu Zemlje. Ob polnih Lunah zelo rade rastejo tudi gobe in danes zjutraj ob osmih sem se tudi odpravil v gozd po gobe.
    Črne trobente so praktično jesenske gobe saj rastejo ponavadi konec septembra in v oktobru. Toda letošnji julij pa tudi začetek letošnjega avgusta je bilo kar precej hladno za ta letni čas. Bilo pa je tudi nenormalno veliko padavin. Prav takšno vreme je bilo krivo, da so sedaj pričele rasti tudi črne trobente katere rastejo ponavadi le v 1. polovici jeseni. Tako sem danes našel kar precej teh črnih trobent v tem hrastovškem gozdu.
    Zjutraj ob osmih sem se odpravil v ta gozd po gobe. Našel sem kar precej teh črnih trobent, potem sem našel še 1 jurčka, 2 polstenki in 3 mavrahovce.
    Ob 9.15 sem prišel domov. Vse te gobe sem dal v hladilnik ter se odpravil k maši v Voličino. Po maši, ko sem prišel domov sem vse te gobe vzel iz hladilnika jih dobro opral ter jih pripravil doma za kosilo. Ker sem nabral kar precej teh črnih trobent je bilo za kosilo teh gob kar veliko. Zraven sem dodal še malo čebule, paradižnika ter samo eno jajce in vse skupaj prepražil na olju v ponvi.
    Seveda so bile te gobe na mizi, ko smo jih imeli za kosilo zelo dobre in okusne.

    Ponavadi veliko gob požene iz zemlje prav na dan polne Lune in ker goba ponavadi raste 2 do 3 dni imamo največ gob v gozdu tam nekje 2 do 3 dni po polni Luni.
    Letos nas čaka gobova polna Luna 8.oktobra in takrat bo še celo popolni Lunin mrk, ki pa iz Slovenije ne bo viden. V tem času bo gobova sezona dosegla svoj vrhunec.

    V letu 2015 bo gobova polna Luna nastopila 28.septembra, takrat pa bo tudi popolni Lunin mrk, ki bo pri nas celo viden v zgodnjih jutranjih uran. V času popolnega Luninega mrka pa bo tudi super Luna saj bo Luna takrat resnično spet zelo blizu Zemlje.

    Torej 28.septembra 2015 bo gobova polna Luna, popolni Lunin mrk ter super Luna vse troje povsem hkrati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oo..
      pol pa bo dobro iti pogledati, če me moje marele letos tudi čakajo
      ;-)
      drugače pa sem jaz za gobe očitno pravi strup - saj se mi vse poskrijejo
      no, od naštetih gob pa jaz poznam itak samo jurčka
      pa še tistega sem sposobna zamnjati s tastrupenim gobanom
      tak da...
      jih tudi zato vseeno raje pustim kar pri miru

      Izbriši
  7. DANES V NEDELJO, 10.AVGUSTA 2014 JE SUPER LUNA

    Danes 10.avgusta 2014 je super Luna.

    Podatki za to super Luno so sledeči:
    Upoštevan seveda vzhodnoevropski čas UTC+2h.
    Perigej Lune nastopi ob 19.44. Luna pa bo od Zemlje oddaljena 356.896 km. Ob tem času bo Luna Zemlji najbližje. Polna Luna pa nastopi ob 20.09. Časovna razlika med perigejem in polno Luno bo le 25 minut.
    Pri nas v okolici Lenarta bo ta super Luna vzšla tam nekje okoli 20.15.
    Ponoči ob enih iz danes na jutri na ponedeljek pa bo ob slovenskem morju super Luna povzročila resnično zelo visoko plimo.

    Resnično uživajte ob pogledu na današnjo super Luno zlasti nocoj ob 20.15, ko bo vzhajala na jugovzhodu in bo zaradi atmosferske refrakcije Luna na nebu resnično videti zelo velika in tudi zelo očarljiva. To bomo videli, če bomo resnično imeli precej jasno nebo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dne 28.septembra 2015, ko bo nastopila naslednja super Luna bo nastopil tudi popolni Lunin mrk, ki bo viden v pri nas v zgodnjih jutranjih urah. Ko se bo zgodil Lunin mrk bo Luna zelo blizu Zemlje, zato bo Lunin mrk precej temen. Ob popolnem Luninem mrku, ko bo Luna postala povsem cela črna bo Luna na nebu resnično zelo velika in povsem črna in zaradi tega tudi precej očarljiva.

    OdgovoriIzbriši
  9. Včeraj v nedeljo, 10.avgusta 2014 sem torej opazoval vzhod super Lune. Luna včeraj v okolici Maribora ni vzhajala ob 20.15, ko sem včeraj napisal pomotoma, temveč že ob 19.45, saj je bila Luna severno od Zemljine sence in to na daljši nebesni paraleli. Vzhod Lune je nastopil kakšno minuto po Luninem perigeju.
    Jaz sem vzhod super Lune opazoval malo pred 20. uro. Bilo je povsem jasno nebo. Bilo je zelo lepo in zelo fascinantno. Lepo je bil videti vzhod te velike polne Lune, takoj pred njo pa so že bile hiše.

    Naslednjič bo super Luna že nastopila naslednje leto 28.septembra 2015, ko jo bo spremljal tudi popolni Lunin mrk. Vzhajanje zelo velike že skoraj polne Lune pa bomo lahko opazovali že dan prej dne 27.septembra 2015 zvečer in to še pred Sončevim zahodom ali pa 28.septembra 2015 zvečer in to takoj po Sončevem zahodu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Danes dne v ponedeljek, 11.avgusta 2014 je minilo natanko 15 let, odkar sem ob Blatnem jezeru na Madžarskem opazoval popolni Sončev mrk. Bil sem točno na centralni črti mrka v mestu Balatonfured ob Blatnem jezeru. Popolni mrk je bil dolg 2 minuti in 22 sekund. Po koncu delnega mrka smo se šli še celo kopat v to Blatno jezero oziroma v Balaton kot mu pravijo domačini Madžari.

    Naslednjič bo popolni Sončev mrk viden iz občine Lenart dne v sredo, 3.septembra 2081 od 8.45 pa do 8.49.
    V Mariboru bo dolžina popolnega Sončevega mrka 4 minute in 1 sekundo.
    V Voličini pa bo dolžina popolnega Sončevega mrka 3 minute in 59 sekund.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jutri iz 12. na 13.avgust ponoči bo nastopil povečan meteorski roj Perzeidov. Perzeidi so zelo aktivni prav vsako leto med 10. in 15.avgustom.
    Vidimo jih lahko le po polnoči pa vse do zgodnjih jutranjih ur. Gledati pa moramo proti severovzhodnemu delu neba. Perzeidi pa letijo iz ozvezdja Perzej kjer imajo tudi svoj radiant.
    Če ni Lune na nebu potem lahko vsako leto iz 12. na 13.avgust vidimo celo do 120 meteorjev na uro oziroma do 2 na minuto. Letos temu ne bo tako saj bo opazovanje teh meteorjev motila zelo svetla Luna saj bodo ti meteorji le 2 dni po polni Luni oziroma super Luni.

    Meteorji perzeidi bodo zelo lepo vidni šele prihodnje leto 2015 saj bo v noči iz 12. na 13.avgust spet resnično veliko teh meteorjev perzeidov. To noč bomo le en dan pred mlajem, zato bodo perzeidi to noč izredno dobro in lepo vidni. Pogoj za to pa bo tudi, da bo to noč čim bolj jasno nebo. Mlaj pa bo nastopil 14.avgusta 2015, zato v prihodnjem letu Luna resnično ne bo motila teh meteorjev perzeidov.

    OdgovoriIzbriši
  12. ti pa res uživaš v tem
    sem ful vesela zate!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  13. To noč iz 12. na 13.avgust zaradi oblačnega in deževnega vremena nikakor nismo mogli opazovati povečanega meteorskega roja perzeidov. Naslednji maksimum perzeidov bo nastopil v noči iz 12. na 13.avgust 2015, ko bo po polnoči čez nebo švigalo do 120 meteorjev na uro. Če bo jasno nebo bodo pogoji za opazovanje teh perzeidov več kot idealni saj bo Lunina faza le en dan pred mlajem.

    OdgovoriIzbriši
  14. 52. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2014 Gornja Radgona od 23. do 31.avgusta 2014

    Na tem sejmu si bo mogoče ogledati veliko traktorjev, kmetijskih strojev, poiskusiti bo mogoče štajerske in prekmurske dobrote slovenskih kmetij. Dalo se bo poiskusiti in tudi kupiti dobro domače štajersko ali prekmursko bučno olje. Poiskusiti se bo dalo tudi kakšno dobro jagnjetino, odojka, čevapčiče in tudi poiskusiti na kakšni degustaciji tudi slovenska vina.

    OdgovoriIzbriši
  15. 47. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti MOS Celje od 10. do 21.septembra 2014

    Na tem sejmu si bo mogoče ogledati slovenske obrtnike, predstavitev slovenskih podjetij, nove inovacije na področju tehnike in tudi računalništva. Svojo ponudbo bo predstavilo skoraj 1600 razstavljalcev iz več kot 30 držav.

    OdgovoriIzbriši
  16. DATUM 13.AVGUST JE DAN ZLATEGA REZA

    Minil je 13.avgust katerega nekateri slavijo kakor dan zlatega reza oziroma kot dan zlatega razmerja. Datum 13.avgust se prav vsako leto slavi kot dan zlatega reza. Števili kot sta 8 in 13 sta dve fibonacijevi števili in če 13 delimo z 8 dobimo 1,625. Ta rezultat je približek zlatega razmerja. Zlato razmerje pa je 1 proti 1,618 oziroma 0 proti 0,618. Datum 13.avgust je dejansko mišljen kot najvišji možni datum kateri je sestavljen iz teh dveh fibonacijevih števil.

    Planet Venera in planet Zemlja sta v zlatem razmerju. Kot Zemlja obkroži Sonce 8 krat, Venera obkroži Sonce kar 13 krat. To pomeni, da sta Venera in Zemlja medsebojno vendar v eni matematični oziroma v geometrijski resonanci.

    Ko je datum 13.avgust je od novega leta minilo že 225 dni. Namreč Zemlja obkroži Sonce glede na zvezde v 365 dneh ter Venera obkroži Sonce glede na zvezde v 225 dneh. Če delimo 365 z 225 dobimo 1,622 kar je prav tako približek zlatega reza.

    Fibonacijevo zaporedje sledi takole:
    1, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 itd...
    Tem višje fibonacijevo število delimo z predhodnim fibonacijevim številom tem boljši približek zlatega reza dobimo.
    Planet Venera od 1.januarja pa vse do 13.avgusta že naredi 1 polni krog okoli Sonca glede na zvezde. Števili 8 in 13 pa sta seveda dve fibonacijevi števili. Od 1.januarja pa do 13.avgusta pa že imamo 225 dni časovne razlike.

    V astronomskem in tudi astrološkem smislu je datum zlatega reza namreč 3.november vsako leto. Takrat 3.novembra vsako leto se Sonce prav na 13. dan zadržuje v znamenju Škorpijona. Znamenje Škorpijon pa je seveda 8. astrološko znamenje.

    Seveda imamo naprimer fibonacijeva števila kot so naprimer 8, 13 in 21. Torej 8+13=21, zato bo naslednji fibonacijev datum petek, 13.avgust 2021.

    Naslednji fibonacijev datum z normalnim zaporednim datumom pa bo nedelja, 1.januar 2102.

    Naslednji Venerin fibonacijev datum pa bo šele v soboto, 5.avgusta 2113.

    Kot lahko vidimo je 13.avgust resnično datum zlatega reza oziroma kot datum zlatega razmerja.
    Zato nekateri 13.avgust vsako leto slavijo kot nek posebni dan kot seveda dan zlatega reza.

    13.avgusta pa goduje sv. Hipolit, mučenec.

    OdgovoriIzbriši
  17. Danes dne v petek, 15.avgusta 2014 je Veliki Šmaren zato sem se danes ob 10. uri dopoldan odpravil k maši v Voličino. Po končani maši pa so imeli zunaj pred cerkvijo blagoslov zelišč. Dežja na srečo ni bilo. Lahko si si brezplačno vzel za domov kak šopek iz zelišč oziroma si si lahko vzel kak doma narejen čaj iz večih zelišč seveda zavitega v vrečke.
    V tem šopku so bile različne rastline kot naprimer žajbelj, rožmarin, lavanda, origano, majaron, melisa, meta, timijan, bazilika, šetraj, rman in marijine solze.
    Lahko si poskusil tudi kak liker ali pa morda kakšno žganje v katero je bilo namočeno kakšno zelišče. Jaz sem poskusil smrekovec, to je seveda slivovo žganje v katero so bile namočene čisto sveže smrekove vejice, potem sem poskusil še patrove kapljice, to je v slivovo žganje namočenih vsaj 28 različnih rastlin, potem sem poskusil še slivovo žganje v katero so bili namočeni rdeči cvetovi od vrtnic. Ta liker narejen iz rdečih vrtnic je bil povsem rdeče barve. To pomeni, da sem poskusil 3 različne likerje.
    Seveda sem vse to poskusil le v zelo majhni količini saj žganje in liker ima veliko vsebnost alkohola in s tem se tam ni propagiralo uživanje alkohola temveč so bile le neke vrste degustacije teh žganih pijač. Seveda prekomerno uživanje alkohola povzroča pijanost.
    Sicer pa so te kmečke gospodinje napekle tudi več vrst peciva, keksov, piškotov, lahko si dobil tudi bel kruh in bel kruh z rozinami, oziroma lahko si si vzel tudi kakšno potico oziroma tudi kokosove kroglice so imeli.
    Tako, da danes v Voličini zunaj pred cerkvijo dobrot resnično ni manjkalo.

    OdgovoriIzbriši
  18. Včeraj v soboto, 16.avgusta 2014 sem se zvečer tam nekje ob 22. uri odpravil na Poleno v Lenart, kjer je bila ta AGATINA NOČ. Na tej Agatini noči je pela hravška pevka Ivana Kovač. Pevka Ivana Kovač je seveda hčerka od tega hrvaškega pevca Miša Kovač.
    Seveda sem tudi nekaj plesal, vendar vsako dekle pa le ni za ples, še posebno, če te to dekle ne pozna. Letos je bilo na tej Agatini noči sorazmerno malo ljudi. Po večini so bili bolj mladi, starejših je bilo bolj malo. Do polnoči ni bilo veliko ljudi, po polnoči jih je seveda prišlo več. Vseh ljudi skupaj pa verjetno ni bilo več kakor tisoč.
    Povsem drugače je bilo lani avgusta, ko sem bil na tej Agatini noči na Poleni v Lenartu, ko so igrali Modrijani in je bilo v tej leseni stavbi celo več kot 5 tisoč ljudi, tako da zaradi prenatrpanosti ljudi niso več spuščali v to stavbo. Lani je torej bila celo velika gneča.
    Slaba lastnost vseh teh prireditev je tudi v tem, da se na teh prireditvah pije tudi veliko alkohola. Včeraj so imeli na tej Agatini noči pol litra piva za 2,5 evra kar pomeni, da so imeli kar drago pijačo. Cena vstopnice pa je bila 4 evre. Do predlani 2012 je bil vstop na to Agatino noč brezplačen, že lani pa si moral že plačati vstopnino za vstop na to Agatino noč, enako je bilo tudi letos.
    Kot sem že omenil se na teh prireditvah pije tudi preveč alkohola, lani ko sem bil na tej Agatini noči je prišlo celo do pretepa. Letos temu na srečo ni bilo tako.
    Sicer pa takšne prireditve niso namenjene kakšnemu pretepu, temveč temu, da srečaš kakšne svoje znance in da z njimi spregovoriš kaj besed, se z njimi poveseliš in da tudi zaplešeš na plesnem odru.
    Ponavadi je tako, da za živalmi ostanejo le stopinje od njihovih tac v pesku, za tako veliko množico ljudi pa le odpadki na tleh in tako bo režijski obrat imel jutri v ponedeljek na tej Poleni še veliko pospravljanja v tej leseni stavbi.

    OdgovoriIzbriši
  19. še bo časa, vreme že na to kaže :-)))))) maham ti!

    OdgovoriIzbriši