nedelja, 15. februar 2015

Le kaj bi to moglo biti...

Včerajšnji "praznik Ljubezni"...
v narekovajih zato ker bi naj tako
to bilo itak vsaki dan...

Vseeno pa
ker imam pač tudi rožice rada
se kljub temu
da jih je okrog mene že tudi kar nekaj
za eno še vedno najde prostor...

No tokrat
pa se mi je bolj zaželelo šopka tulipanov...

Ker pa možu glava ni najbolj špilala
se je odločil
da ne gre nikamor...

In tako pač ni bilo možnosti
da bi mi on lahko izpolnil to
sicer niti ne na glas povedano željo...

Potem pa je zazvonil telefon
in prijatelji iz Graza so povprašali
za dobiti se pri eni kavici...

Jaz pa sem dobila od njih...

Rezultat iskanja slik za tulpen






6 komentarjev:

  1. Danes dne v nedeljo, 15.februarja 2015 minevata natanko 2 leti, odkar je v Rusiji v bližini mesta Čeljabinsk iz vesolja na Zemljo padel asteroid. Torej tega dne se je v Rusiji zgodilo nekaj zelo neverjetnega. Prav neverjetno je bilo že ravno to, da je padec tega asteroida poškodoval toliko ljudi. Praktično sem pisal, da je to bil asteroid. Vendar po astronomski definiciji se šteje, da je asteroid že meteorit, kateri ima večji premer od 10 metrov. Meteorit kateri je padel pri Čeljabinsku pa je imel premer okoli 20 metrov. Najnovejši izračuni kažejo, da je ta meteorit imel premer 19 metrov. Torej vsa telesa, ki imajo premer manjši od 10 metrov potem govorimo, da je to meteorit, ter vsa telesa katera imajo premer večji od 10 metrov potem je to že asteroid. Torej to je že bil asteroid kateri je padel na današnji dan pred dvema letoma v bližini mesta Čeljabinsk v Rusiji.
    O tem sem že pisal, da so se v roku enega leta po Venerinih tranzitih dogajale neke velike naravne katastrofe ali pa morda veliki nenavadni naravni dogodki. Tako smo dne 27.avgusta 1883 imeli eksplozijo ognjenika ter izbruh supervulkana na otoku Krakatoa v Indoneziji kateri je pomoril na desettisoče ljudi. To pa se je zgodilo le dobrih 8 mesecev po Venerinem tranzitu dne 6.decembra 1882.
    Dne 26.decembra 2004 se je v Indoneziji v bližini otoka Sumatra zgodil grozljiv rušilni potres kateri je povzročil grozljive visoke tsunamije kataklizmičnih razsežnosti. Ti tsunamiji so rušili vse pred seboj. Cela obmorska mesta so bila zbrisana iz Zemlje. Ponekod so bili tsunamiji visoki skoraj 100 metrov. Pljusnili pa so ponekod iz morja več kot 10 km v notranjost na kopno. Tsunamiji so rušili skoraj vsa obalna področja po tem Indijskem oceanu. Mrtvih in pogrešanih je bilo več kot 230 tisoč ljudi. To je bila naravna katastrofa kataklizmičnih razsežnosti. Zgodila pa se je le dobrih 6 mesecev po Venerinem tranzitu dne 8.junija 2004.
    Tudi še pred 6.junijem 2012 sem jaz razmišljal, da se bo v roku enega leta po tem Venerinem tranzitu dne 6.junija 2012 zgodil na Zemlji morda izbruh kakega supervulkana, ali morda rušilni potres in popotresni tsunamiji. Toda od možnih teh dveh naravnih katastrofah se ni zgodilo prav ničesar. Toda zgodilo se je nekaj, kar se mi niti sanjalo ni. Dobrih 8 mesecev po Venerinem tranzitu dne 6.junija 2012 je v Rusiji iz vesolja na Zemljo padel večji meteorit oziroma že asteroid. To pa se je zgodilo dne 15.februarja 2013. Zagotovo je bil padec tega asteroida nekaj posebnega. Ta asteroid je poškodoval 1491 ljudi, poškodoval je okoli 4300 objektov, porušil je tovarno cinka v Čeljabinska. Na srečo ni ubil nobenega. Največjo poškodbo je povzročil pri neki ženski kateri je zvočni in zračni udar zlomil hrbtenico in so potem to žensko s helikopterjem peljali v bolnišnico v Moskvo.

    PADEC ASTEROIDA PRI MESTU ČELJABINSK V RUSIJI DNE 15.FEBRUARJA 2013

    Podatki za ta padec asteroida pri mestu Čeljabinsk v Rusiji so naslednji: (Upoštevan lokalni uralski čas UTC+4h).

    -asteroid je ob 7:20 eksplodial eksplodiral 29 km nad Zemljo v bližini mesta Čeljabinsk v Rusiji.
    -2 minuti kasneje ob 7:22 je močan udarni val dosegel mesto Čeljabink. Polomil je veliko okenskih šip, poškodoval 1491 ljudi, poškodoval več kot 4300 hiš, porušil tovarno cinka v tem mestu Čeljabinsk. Na srečo ni bilo nobene smrtne žrtve. Udarni val se je širil s hitrostjo okoli 340 metrov na sekundo oziroma okoli 20 km na minuto. Iz tega lahko izračunamo, da je prišlo do eksplozije tega asteroida okoli 40 km zračne razdalje od mesta Čeljabinsk.
    -asteroid ni zgorel do konca temveč je padel v zaledenelo jezero Čebarkul v bližini z meje z Kazahstanom, pri tem razbil debel led na površini tega jezera, ter se potopil na dno jezera.
    -spomladi 2013 so izvlekli ta ostanek tega asteroida iz tega jezera. Ta meteorit so stehtali in ugotovili, da je težak 570 kg, ker je toliko zgorel in razpadel na manjše kose.
    -manjši kosi tega meteorita so se raztrosili v bližini tega jezera Čebarkul. Te manjše delce asteroida so vgradili v medalje za uspehe športnikov na zimskih olimpijskih igrah lani v Sočiju.

    OdgovoriIzbriši
  2. -spomladi 2013 so ta 570 kg težak meteorit potegnili iz jezera Čebarkul. Dotlej je to jezero noč in dan stražila ruska vojska. Meteorit so pripeljali v Moskvo. Danes se ta meteorit nahaja v debelem steklu v nekem muzeju nekje v Moskvi, kjer se ga da tudi ogledati.
    -energija, ki se je sprostila ob eksploziji tega asterorida je imela moč 440 kiloton TNT oziroma 30 atomskih bomb nad Hirošimo.
    -prvič v človeški zgodovini se je zgodilo, da je ta padec asteroida poškodoval celo več kot tisoč ljudi. Vse do leta 2012 je do sedaj zbranih podatkih en meteorit ali en asteroid poškodoval do največ 10 ljudi. Do sedaj ni znanega niti enega podatka, da bi kdaj kak padec meteorita ali asteroida na Zemljo zahteval tudi smrtne žrtve. V kolikor pa bi ta asteroid imel premer vsaj 50 metrov bi bilo v Čeljabinsku verjetno več kot tisoč smrtnih žrtev. Prvič v človeški zgodovini se je tudi zgodilo, da je padec tega asteroida povzročil resno gospodarsko škodo.
    -asteroid je vstopil v atmosfero z hitrostjo 18 km na sekundo, težak pa je bil 9100 ton. Šele, ko je toliko zgorel se je toliko zmanjšal, da je imel na koncu vsega 570 kg. Da se je meteorit toliko vžgal je bil vzrok, ker je zaradi velike hitrosti asteroida v ozračje prišlo do trenja asteroida v atmosferi.
    -sled tega asteroida na nebu je povzročil zelo svetlo sled. To je bil v bistvu superbolid. Eksplozijo tega asteroida je bilo mogoče slišati do 500 km od Čeljabinska. Svetlobni blisk in superbolid pa so videli celo do 1000 km od Čeljabinska.
    -jezero Čebarkul se nahaja kakšnih 80 km južno od mesta Čeljabinsk v bližini meje z Kazahstanom. V to jezero je padel ta meteorit in pri tem prebil debel led.

    Ob vsem lahko vidimo, da se je na današnji dan pred dvema letoma dne 15.februarja 2013 zgodilo nekaj povsem nenavadnega in izredno redkega. Zgodil se je pravi napad iz vesolja. Kdo ve, le kdaj se bo spet zgodilo nekaj podobnega!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepi tulipani :)

    Pridi kaj naokoli, na mojem blogu je nekaj novega :)

    Lp, Lea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za sporočilo...
      sigurno se spet kaj oglasim

      Izbriši
  4. vesela :)

    dobrodošla, ko najdeš čas :)

    OdgovoriIzbriši
  5. ta želja po tulpikah je bila pa res v vesolje položena.

    ..

    žena je vprašala moža, kam bosta šla za valentinovo in ji je mož odgovoril, da ona v bolnico on pa v zapor, če ga bo še enkrat vprašala ...

    OdgovoriIzbriši